Este un privilegiu sa te nasti intr-o zi pe care lumea o considera amuzanta,  plina de farse si pacaleli nevinovate…Ziua in care acela care e pacalit   primeste  cu zambetul pe buze pacaleala in care a fost atras.

Cand te nasti  intr-o asemenea zi  trebuie  sa fii la randul tau  tolerant , plin de optimism si     cu simtul umorului dezvoltat 🙂

Cum a inceput sa fie considerata o zi a farselor? Simplu, totul se trage de la un eveniment istoric. Se spune ca in 1564, regele francez Charles al IX-lea a decis sa renunte la calendarul iulian si sa treaca la cel gregorian, in urma Conciliului din Trent din anul anterior, care stipula ca Anul Nou trebuie sa inceapa la 1 ianuarie.

Aceasta schimbare a decalat si schimburile de cadouri care insotesc trecerea dintre ani. Pentru a intretine dubiile legate de ”adevarata” data de incepere a noului an, anumite persoane au continuat sa ofere cadouri pe 1 aprilie. Odata cu trecerea timpului, micile cadouri din aprilie s-au transformat in cadouri amuzante, in glume, apoi in veritabile stratageme pentru pacalirea rudelor si a prietenilor.

In Franta, farsele sunt cunoscute sub numele de ”poisson d’avril” (”peste de aprilie”), iar aceasta denumire dateaza tot din secolul al XVI-lea. Cadourile care erau oferite in aprilie erau adeseori de natura alimentara. Acea data corespunde cu sfarsitul Postului Mare, perioada in care consumul de carne este interzis in randul crestinilor, iar pestele este permis in anumite ocazii. Atunci cand glumele de 1 aprilie au devenit tot mai elaborate, una dintre pacalelile cele mai uzuale consta in oferirea unor ”pesti falsi” (din hartie sau alte materiale).

Istoricii au asociat ziua pacalelilor si cu festivaluri din Antichitate, precum ”Hilaria”, celebrat in Roma, la sfarsitul lunii martie, in timpul caruia participantii se deghizau si purtau tot felul de costume pline de fantezie. Exista si cateva speculatii potrivit carora Ziua pacalelilor ar fi fost asociata cu echinoctiul de primavara (sau vernal) sau cu prima zi de primavara din emisfera nordica, cand mama-natura ii pacaleste pe oameni cu o vreme inselatoare.

Traditia glumelor de 1 aprilie s-a raspandit si in alte tari si regiuni ale lumii. In Marea Britanie, a ajuns in secolul al XVIII-lea si se numeste ”April’s fool day”.

In Scotia, a devenit un eveniment intins pe durata a doua zile, ce incepe cu ”hunting the gowk” (”vanatoare de cuci”), cand pacalitii sunt trimisi sa faca diverse comisioane aberante (”gowk” fiind un sinonim pentru ”cuc”, un simbol pentru nebunie). A doua zi, celebrata pe 2 aprilie, se numeste ”Taillie Day” (”Ziua cozii”) si consta in glume ce vizeaza spatele unor persoane – lipirea pe hainele lor a unor cozi false sau a unor afise pe este scris textul ”Loveste-ma”.

In Mexic, singura farsa acceptabila de 1 aprilie vizeaza ”subtilizarea” unui bun material al unui prieten. ”Victima” primeste in schimb bomboane si un bilet prin care este instiintat ca a fost pacalit.

In Peru , Mexic si Columbia, 1 aprilie are un echivalent sarbatorit pr 28 Decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi).

Exista si o versiune indiana a Zilei pacalelilor – ea are loc insa pe 31 martie si se numeste ”Sarbatoarea Huli”.

In timpurile moderne, oamenii au devenit tot mai inventivi si au creat, de 1 aprilie, farse tot mai elaborate. Ziare, posturi de radio si de televiziune si numeroase site-uri participa la traditia de 1 aprilie, publicand tot felul de stiri false, care au inselat de multe ori vigilenta publicului.

In 1957, BBC a anuntat ca fermierii elvetieni au obtinut o recolta record de spaghete si a prezentat fotografii cu diverse persoane care ”culegeau” taitei din copaci. Multi spectatori au fost pacaliti de acea stire.

In 1985, revista Sports Illustrated i-a inselat pe multi dintre cititorii sai cu un articol despre un presupus jucator de baseball, Sidd Finch, care putea sa arunce mingea cu o viteza de 270 de kilometri pe ora.

In 1996, Taco Bell, un lant de restaurante de tip fast-food, a anuntat ca a cumparat Liberty Bell din Philadelphia (un clopot celebru, considerat un simbol al independentei Statelor Unite, n.r.) si ca intentioneaza sa ii schimbe denumirea in ”Taco Liberty Bell”.

In 1999, postul de radio BBC 4 si-a informat ascultatorii ca imnul national britanic, ”God save the Queen”, va fi inlocuit in viitorul apropiat cu un cantec european, in limba germana. Scandalizati, mii de ascultatori au telefonat imediat la postul britanic pentru a depune plangere fata de aceasta initiativa.

In 2000, cotidianul sportiv portughez ”A bola” a publicat un articol potrivit caruia UEFA a decis sa retraga Portugaliei dreptul de a organiza Euro 2004. Articolul a provocat o veritabila trauma in randul cititorilor ziarului.

In 2002, site-ul canadian Bourque Newswatch a anuntat demisia ministrului de Finante, Paul Martin. Stirea, preluata de un buletin financiar britanic, The Gartman Letter, a provocat o scadere cu 32 de centi a valorii dolarului canadian.

Va dati seama ca daca publicatii celebre si-au pacalit cleintii , eu , cand eram mic, nu iroseam nici o oportunitate sa ii pacalesc pe cei mari.Nu conta cum, ideea era sa “cada in plasa mea”.Cei mai vizati erau tata (Bela) si Opa…Daca reuseam sa pacalesc “capii” familiei eram multumit.

Tin minte  ca micul cartier se anima de ziua mea. Cele doua doamne care faceau pe guvernantele cand ai mei lipseau imi faceau prajiturile preferate, Opa imi facea un cadou artizanal, prietenii  roscati si cu pistrui  care-mi  erau si  vecini  imi aduceau  bomboane nemtesti,colegii din clasa cumparau o lada de suc  iar profesorii de literatura  romana si doamna de franceza imi  aduceau cate o carte sau revista.

Pana si preotul catolic care imi era vecin imi dadea o iconita sau imi ura “la multi ani”  binecuvantandu-ma.

Singurul lucru care umbrea aceasta zi era faptul ca se  suprapunea Pastelui catolic sau  era la distanta mica de acesta. Vesnic trebuia sa aleg cand vreau cadoul consistent : de Pasti sau de 1 Aprilie.Mereu am  ales ziua mea deoarece mi se parea mai importanta decat orice sarbatoare religioasa…….era doar a mea 🙂 ………..si era amuzanta.

Intreaga familie ma considera un “pacalici” deoarece ii pacalisem la nastere…..singurul multumit era Opa …….iar relatia dintr-o noi avea sa demostreze din plin acest  lucru…

Dupa miezul noptii am fost felicitat   telefonic de doua persoane dragi…Am deschis o sticla de bere, lui Denis i-am dat un baton “Rodeo” iar lui Thomas unul de  “Orlando…….
Ziua mea a inceput si voi incerca sa dorm cat mai putin….mi-as dori ca o data in an sa raman treaz 24 de ore….sa “simt” ziua…..ca doar e a mea 🙂

PS. Am impins jocul pana azi pentru a pune cuvinte precum : pacaleala, Pacalici, amuzant, optimism, pistrui,farse, cdouri,prajituri, carti,privilegiu, umor,ciocolata.

Tema saptamanii:Pacaleala familiei.

Tabelele:

Texte scrise cu 12 cuvinte:

Pe aceasta tema au scris: