EnescuIeri s-au implinit 132  de ani de la nasterea lui George Enescu.

Nu voi scrie despre biografia aa, nici despre faptul ca era un fabulos violonist si un deosebit de talentat pianist,un pedagog de exceptie, sau un compozitor de exceptie,am sa incerc sa descriu lucruri mai putin cunoscute din ultimii sai ani de viata.

Enescu a reusit sa plece din tara in 1946.A plecat cu un pasaport diplomatic semnat de Petru Groza, prevazand ce va urma in tara.Yehudi Menuhin, elevul sau, devenit un celebru si apreciat violonist, ii intermediase azilul politic in Statele Unite.A stat trei luni in State si neputandu-se adapta la viata de acolo, s-a stabilit la Paris.Si-a impus acest autoexil din cauza regimului instalat dupa 1944 in Romania.

A locuit pe strada in Rue de Clichy, la nr. 26.impreuna cu sotia sa, Maruca Rosetti Printesa Cantacuzino, intr-o casuta modesta.Isi petrecea timpul muncind, predand vioara si din concerte ,ca solist sau dirijor.

Cat a putut concerta, putem spune despre Enescu ca era multumit.Din pacate sanatatea i se subrezise.Avea spondiloza iar aceasta avansa, iar uneori abia putea merge singur ci doar sprijinit de prieteni avand dureri cumplite.Fiind un om educat, de lume i-a fost mai usor sa se adapteze in Parisul acelor ani, fiind cunoscut dar acest lucru nu putea compensa dorul de tara.

Era inconjurat de prieteni si invatecei,compozitorul Marcel Mihalovici,violonistul Yehudi Menuhin,violonistul Serge Blanc, pianistul roman Georges Boskoff.Tinea o stransa corespondenta cu maestrul Jora, cu care se si inrudea, de altfel, si cu compozitorul Mihail Andricu.

Cum un rau nu vine niciodata singur, in 1950, la Londra, in timpul unui concert, a facut un accident cerebral si a cazut de pe podium. Cei prezenti i-au telefonat imediat lui Yehudi Menuhin, care a inchiriat rapid un avion ca sa-l duca la Paris.A fost singura oara cand a zburat cu avionul. Nu mai putea vorbi, dar ca sa-i faca pe ceilalti sa inteleaga ca are inca mintea intreaga, a fluierat temele lucrarii lui Bach pe care tocmai o dirijase. A fost internat la Paris, intr-o clinica unde a fost reanimat. De atunci, sanatatea lui s-a degradat vizibil, luna de luna, pana in iulie 1954, cand, in timpul unei lectii, a fost victima unui atac cerebral devastator, care i-a paralizat corpul pe jumatate. Se afla in apartamentul din Rue de Clichy. Umorul nu l-a parasit insa nici in ultima clipa. Vrand sa comunice cu prietenul sau devotat care venise in vizita, compozitorul Marcel Mihalovici, i-a scris pe o bucatica de hartie: “Mi s-a intamplat azi. Dadeam o lectie. Am simtit ceva in bratul stang. Am fugit si m-am intins pe pat. Si iata, s-a terminat cu mine. Nu mai pot vorbi. Cu atat mai bine, voi spune mai putine prostii”.

Yehudi Menuhin si ceilanti apropiati la care a aderat si Regina Elisabeta a Belgiei,l-au mutat intr-o camera din hotelul de patru stele,proaspat renovat de trei romani, Hotel Atala, unde i-au amplasat si un pian.personalul calificat iar ccheltuielile de intretinere au fost platite de Menuhin si Regina Belgiei.

A fost lucid pana in ultima clipa, murind singur in noaptea de 4 mai 1955.

La vestea mortii marelui compozitor, autoritatile romane s-au prezentat sa ii ridice trupul neinsufletit pentu a-l aduce in tara.Prietenii si sotia s-au impotrivit spunand ca Enescu nu agrea regimul totalitar din tara natala, acesta fiind si motivul exilului autoimpus. De frica unui furt al trupului neinsufletit al maestrului, autoritatiile franceze au inconjurat hotelul Atala cu politisti si jandarmi.

George Enescu se odihneste alaturi de sotia sa Maruca, in cimitirul “Pere Lachaise”, pe aceeasi “stradela” cu Georges Bizet.

Pe placa lui scrie: Georges Enesco, Compositeur, Membre de l’Institut. Commandeur De La Legion D’Honneur. 1881-1955.
Din pacate, nici o mentiune ca a fost roman!

206719_articol

Acest articol se inscrie in seria de articole dedicate lui George Enescu lasata de amicul nostru, Calin Hera.

Bibliografie: Viorel Cosma -“Enescu azi”