Unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului XX, Pablo Picasso a fost subiectul a numeroase cărți și filme. Celebrul artist a avut o viață plină și tumultuoasă, lucrând până la moartea sa, survenită în 1973, la vârsta de 91 de ani.

Cunoscut drept unul dintre fondatorii cubismului, Picasso a fost un artist prolific și a trecut prin multe stiluri de-a lungul deceniilor. Și, așa cum se întâmplă adesea în cazul geniilor, viața sa personală a fost la fel de interesantă precum operele pe care le-a creat.

  1.Numele lui de botez este enorm

Născut la 25 octombrie 1881, artistul a primit un nume de botez format din nu mai puțin de 23 de cuvinte. Sunt fie nume de sfinți, fie numele unora dintre rudele artistului.

Picasso a fost botezat Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.

 

2.Primul cuvânt pe care l-a rostit i-a prevestit viitorul

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Pablo Picasso. În timp ce primele cuvinte ale majorității copiilor sunt „mama” sau „tata”, Picasso și-a manifestat înclinația pentru artă încă din fragedă pruncie.

Conform PabloPicasso.org, primul cuvânt rostit de pictor a fost „piz”, o prescurtare a cuvântului „lápiz”, care în limba spaniolă înseamnă „creion”.

3. Pablo Picasso a scris și poezii

Picasso nu a fost doar pictor, ci și sculptor, ceramist, poet, dramaturg și scenograf. În ceea ce privește scenografia, în timpul Primului Război Mondial a început o colaborare cu Ballets Russes, o companie pariziană de operă și balet.

A realizat decoruri cubiste și costume pentru mai multe producții aclamate. În timpul acestei colaborări, Picasso a întâlnit-o pe prima sa soție, dansatoarea Olga Koklova.

Poezia a intrat în viața lui Picasso mai târziu. Acesta a început să scrie cu seriozitate în 1935, după destrămarea primei sale căsătorii. Între 1935 și 1959 a scris peste 300 de poezii.

În anii ‘40 a scris două piese de teatru, „Desire prinsă de coadă” și „Cele patru fetițe”. Ambele sunt opere suprarealiste.

4.A fost suspectat că a furat tabloul Mona Lisa

În 1911, când Picasso avea 29 de ani, celebra „Mona Lisa”, de Leonardo da Vinci, a fost furată din Muzeul Luvru. Poetul francez Guillaume Apollinaire a fost reținut de poliție ca suspect, iar acesta l-a implicat și pe prietenul său, Picasso.

Așa a ajuns artistul la poliție, pentru audieri. Până la urmă, atât Picasso, cât și Apollinaire au fost exonerați.

Doi ani mai târziu, s-a descoperit că Vincenzo Peruggia, un angajat italian al muzeului, furase tabloul deoarece credea că locul lui ar fi trebuit să fie într-un muzeu italian.

5.Este cel mai prolific artist din lume

Cu o carieră care a durat peste 75 de ani, Picasso a avut mult timp să creeze și a făcut-o „cu vârf și îndesat”, profitând de orice ocazie pentru a realiza opere de artă.

Conform Cărții Recordurilor Guinness, Picasso a creat 13.500 de picturi și desene, 100.000 de gravuri, 34.000 de ilustrații de carte și 300 de sculpturi și obiecte de ceramică.

6. Operele sale sunt furate cel mai frecvent

Având în vedere numărul mare de lucrări pe care le-a produs, nu ar trebui să ne surprindă că Picasso este artistul cu cele mai multe lucrări furate, dispărute sau aflate în litigiu.

În 2012, de exemplu, Art Loss Register (registrul operelor de artă furate) enumera 1.147 de lucrări ale lui Picasso care fuseseră furate.

Unul dintre cele mai celebre furturi a avut loc în 2010, când un tablou de Picasso și lucrările altor cinci artiști au fost furate de la Muzeul de Artă Modernă din Paris.

În 2016, miliardara Wilma Tisch, o avidă colecționară de artă, a dat în judecată un dealer de artă din Florida după ce și-a dat seama că una dintre picturile de Picasso pe care le deținea fusese pusă la vânzare fără acordul ei.

Colecția de artă a lui Tisch era atât de mare, încât femeia nici nu observase că pictura fusese sustrasă din casa ei.

Ulterior, s-a dovedit că opera de artă fusese furată de o fostă menajeră, care a vândut-o dealer-ului din Florida. În final, judecătorii au ordonat restituirea tabloului proprietarei sale.

7.Picasso era un afemeiat notoriu

Încheiem această listă cu câteva dintre cele mai „picante” curiozități despre Pablo Picasso.

Artistul a avut o viață amoroasă tumultuoasă. A fost căsătorit de două ori, dar a avut multe amante de-a lungul vieții și a lăsat în urmă patru copii, făcuți cu trei femei.

Prima sa soție, Olga, a rămas căsătorită cu el până când a murit, în 1955. Asta, deși cei doi erau despărțiți din 1935, când Olga a aflat despre relația lui Picasso cu Marie-Thérèse Walter, o tânără de doar 17 ani.

Întrucât Picasso a refuzat să-și împartă averea cu Olga, conform legii franceze, aceasta nu a avut de ales decât să rămână căsătorită legal cu el.

Multe dintre amantele lui Picasso erau mult mai tinere decât artistul, inclusiv Françoise Gilot. Aceasta avea doar 21 de ani când l-a cunoscut pe Picasso, care avea 61 de ani.

Françoise a fost muza artistului și a trăit cu el timp de 10 ani, cuplul având doi copii. Memoriile lui Françoise, „Viața cu Picasso” , detaliază relația lor tumultuoasă.

Din cauza numeroaselor sale escapade amoroase, Picasso a lăsat în urmă o familie disfuncțională. A doua soție a pictorului, Jacqueline Roque, a refuzat să-i lase pe copiii lui Françoise Gilot să participe la înmormântarea artistului.

Ulterior, Roque s-a sinucis, la fel ca Marie-Thérèse, amanta care a cauzat destrămarea primei căsătorii a lui Picasso.

Sursa: Incredibila