MonkSunt un cinefil convins.

De cand ma stiu mergeam la cinema, ma uitam la televizor si inghiteam cam tot ce se dadea, la televiziunea romana ( mai putin filmele rusesti), la televziunea maghiara, si la cea iugoslava.

Am reusit sa vad zeci de seriale si filme.Am ajuns la faza in care pot spune din primele minute, cam ce se va intampla , sa intuiesc desfasurarea actiunii.

Dar serialul “Monk” m-a luat prin surprindere. Acest serial il putem cu usurinta cataloga ca fiind de comedie, dar in acelasi timp, daca ne luam dupa evolutia personajului principal,il putem pune in categoria drama – mister.

Adrian Monk este consultantul Departamentului de Politie din San Francisco.

Fost detectiv, cu merite deosebite in politie Monk a clacat psihic dupa moartea sotiei sale si a inceput sa dezvolte un comportament obsesiv – compulsiv (mai accentuat decat il avusese )la care se adauga numeroase fobii de tot genul: claustrofobia, fobia de inaltime,teama de insicte, microbi, ace,arahnofobia, in total 322 de factori anxiogeni si fobici.

Realizatorii serialului au incercat sa ii dea o trasaura de idiot savant, aproape, poate nu s-a dorit impingerea personajului spre aceasta simptomatologie, dar de multe ori suntem tentati sa credem asta.

Printre cidateniile lui Adrian Monk putem enumera: obsesia pentru simetrie, curatenia – da cu aspiratorul in fiecare dimeata, nu suporta ca mancarea sa se atinga ( mazarea , cartofi si carnea sunt indepartate cu meticulozitate in farfurie ),hainele lui trebuie sa fie identice, ceea ce face ca in dulapul sau sa fie 10 custume identice , 10 camasi, 10 perechi de pantofi identici, tacamurile trebuie sa fie puse la distanta egala , de 2,00 cm una de alta,mancarea in frigider trebuie ordonata dupa continut , forma sau culoare, totul trebuie sa fie in numar de multiplu de 10 si multe alte “monkisme” 😛

Cu o inteligenta mult peste medie, cu memorie pe care chiar Monk o defineste ca fiind “un dar si totodata un blestem”, si cu un spirit de observatie iesit din comun, el reuseste sa vada ceea ce altora le scapa, reusind sa rezolve cazuri ce pentru multi ar parea imposibile, fara nici un “fir”, pentu el, sunt ca un joc de puzzle carora le aduaga cate o piesa lipsa, pana isi contureaza intreaga imagine mental , redand ceea ce s-a intamplat, exclamand “Here’s What Happened:.

Pe parcursul celor opt sezoane , Adrian Monk reuseste sa isi mai infranga unele fobii , avand ca ajutoare pe asistenta sa Natalie, pe prietenul sau din politie, capitatanul Stottlemeyer , si de psihiatrul sau.

Deoarece comporatmentul sau oscileaza de la egoist, artagos si morocanos, pana la unul plin de compasiune, uman, logico-empatic (isi argumwenteaza empatia 😛 ), de daruire pentru prieteni si dreptate, eu prefer sa il numesc excentric.

Succesul serialului s-a datoorat genului atipic de politist, pe care il intruchipeaza si caruia ii da viata actorul Tony Shalhoub.

Pentru interpretarea lui Adrian Monk, Tony Shalhoub, a castigat patru premii Emmy si un Golden Globe, de fapt prin accest rol si-a consolidat statutul de vedeta.Alaturi de el ii mai putem vedea pe John Turturo (fratele lui Adrian , tot fobic , tot obsedat si tipicar) ,Taylor Howard ( asistenta sa, care il ingrijiste si ajuta sa treaca peste anumite fobii ale sale),Ted Levine (capitanul de pollitie Leland Stottlemeyer),actori deosebitii care prin interpretarea lor fac ca personajul lui Shalhoub sa iasa mai mult iin evidenta.

Vazand serialul, veti avea parte de actiune, dar altfel. Construita cu inteligenta si ingeniozitatea intriga te “prinde”, dar nu pentru ca iti arata evolutia tehnicii criminalisticii, sau pentru ca este plin de super-eroi, ci tocmai pentru ca un om plin de anxietati, pe care cei ce nu il cunosc, il desconsidera crezandu-l prost sau neindemanatic pentru a-i acorda importanta, rezolva probleme ce pentru altii ar ramame “cazuri neelucidare”.

Nu stiu cat de mult am reusit sa va atrag atentia asupra serialului, dar vi-l recomand , ca unul care am urmarit cele opt sezoane in cateva sapatamani si am ramas placut surprins de ceea ce am vazut.