In 1866 , Romania era intr-o criza fara precedent. Singura solutie care putea aduce ceva bun pentru tara, era instalarea ca domn pe tronul Principatelor Romane  a unui principe strain.

Dupa multe cautari, Ion C. Bratianu si ceilanti politicieni romani s-au oprit asupra principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.Datorita faptului ca Prusia si Imperiul Habsburgic, tanarul print a venit in tara deghizat si sub nume fals.

A fost proclamat domnitor al Romaniei in ziua de 10 mai 1866, ramanand cu acest titlu pana în 26 martie 1881, cand a fost proclamat rege, devenind astfel primul rege al Romaniei iar taea devenea regat.

In 1869 Domnitorul Carol s-a casatorit cu Elisabeta de Wied, o femeie deosebit de culta, cunoscuta mai mult sub numele de Carmen Silva.

Sub domnia lui Carol , Romania  si-a cucerit independenta de stat , devenind un “stat de sine statator”, a fost elaborata o noua Constitutie. In cei 48 de ani cat a domnit Carol au dus la schimbari majore in viata statului roman, Romania parcurdand o perioada de dezvoltare marcata, atat in domiul economico-social cat si in cel al culturii. Regele era un om extrem de sever si disciplinat, cu o moralitate impecabila, incercand toata viata sa impuna colaboratorilor, stilul sau meticulos si exact.Pana si Regina Elisabeta spunea despre sotul ei ca “si in somn el poarta Coroana pe cap”.

In 1914, la izbucnirea Primului Razboi Mondial, Carol face un gest pe care putini l-ar fi facut, refuza alianta cu Germania , tara lui natala, punand binele tarii de adoptie inaintea celor personale, Romania intrand in Razboi ca aliata a Frantei ai Marii Britanii.

A fost una din cele mai marcante figuri ale istoriei romane, din pacate mult timp tinut in umbra.

Prin actiunile sale a facilitat misiunea nepotului sau , regele Ferdinand in misiunea sa de a creea , in 1918 Romania Mare, desavarsirea statului unitar modern si aducerea tarii in randul statelor europene , facand ca aceasta sa conteze pe marea tabla de sah a lumii.

Cu exceptia lui Carol al II-lea, regii romani si-au facut datoria fata de tara lor, au modernizat-o, au facut din ea centru cultural , incurajand artele si cultura , prin reginile, cu personalitati deosebite, pe care le-am avut.

Din pacate stim , inca, putine despre Reagaliatea Romana, poate ar fi cazul sa facem lumina si sa le dam ceea ce merita : putin din respectul si recunostinta noastra.