Noaptea care incepe este una magica…Sanzienele si ielele , aceste divinitati magice deosebit de frumoase petrec in aceasta  noapte, danseaza imbracate in alb pe malul lacurilor , in paduri ferindu -se de ochii muritorilor de rand.Veselia lor este contagioasa in lumina deosebita a Lunii Noi.

Desi sunt zane bune daca nu sunt sarbatorite  cum se cuvine fac in asa fel incat cei care le denigreaza sa aiba un an plin de ghinioane.

Fetele nemaritate trebuie sa culeaga de pe camp flori de sanzaiene si care isi fac coronite pe care, daca le vor pune sub perna, isi vor visa ursitul.Aceste coronite sunt duse la biserica si sfintite fiind pastrate deoarece au puteri tamaduitoare miraculoase.

Florile de sanziene sfintite apara casa de rele , de boli si de nenorociri.Daca coronitele realizate din aceste flori sunt aruncate pe casa creand o protectie a acsteia si a celor ce locuiesc in aceastea fiind purtatore de noroc.

Deasemenea, daca aruncam coronitele pe casa si acestea raman pe acoperis  cei care locuiesc in casa  respectiva vor avea parte de viata lunga si de sanatate, daca corinitele cad dincolo de casa inseamna ca  aceea casa va suferi o pierdere.

Sanzienele sunt iubitoare de dreptate iar barbatii  care jura stramb sau fac rau vor fi aspru pedepsiti iar femeile  care  nu le respecta vor devenite urate si nu vor avea parte de dragoste adevarata.

Pemtru a fi frumoase si dorite fetele trebuie sa se spele cu roua diminetii , sa se tavaleasca in iarba umeda sau sa faca baie in apa curgatoare in care sa arunce petale de flori. Roua sanzienelor era stransa de babe într-o carpa alba de panza noua, si apoi stoarsa intr-o oala noua: in drum spre casa babele nu aveau voie să vorbeassca deloc si nici sa  intalneasca pe cineva. Daca toate acestea erau implinite, atunci cine se spala cu roua sanzienelor era sanatos si iubit tot anul. Se credea, totodata, ca roua cazuta de pe flori în noaptea de sanziene vindeca bolile de ochi si de piele.

Tot in aceasta noapte infloreste floarea alba de feriga iar  cel care o gaseste si o culege va avea doar noroc fiind ferit de orice boli.Aceasta floare este stralucitoare fiind pastrata pentru a se realiza ritualuri magice, leacuri si descantece.Cel care a cules aceasta floare va putea citi gandurile semenilor sai si va avea sanse de a descoperi comori ascunse.

Pentru ca ogoarele sa rodeasca din florile de sanziene se impletesc in forma de cruce care sfintite in biserica sunt puse la rascruce de drumuri si lasate acolo.Tot pentru rodul pamantului in aceasta noapte se aprind focuri in care se arunca flori puternic mirositoare pentru ca astfel sa fie alungate spiritele malefice.

Pentru a afla daca vor avea noroc de animale , oamenii fac coronite din flori de sanziene care se pun in hambare, cotete iar  daca  doua zi gasesc un par de animal sau o pana inseamna  ca vor avea noroc de ele.

Se mai spune ca daca bem ceai din flori de sanziene pentru a fi sanatosi.Este bine sa dam din acest ceai si animalelor noastre pentru a avea o viata lnnga, sanatoasa si ferita de necazuri.Se pare ca in aceasta noapte animalele pot vorbi cu cei care le pot intelege graiul impartasindu-le multe taine doar de ele stiute.

In locurile unde Sanzienele nu sunt cinstite acestea imprastie vijelii , furtuni  cu grindina distrugand recoltele razbunandu-se.

Este bine ca in aceasta seara sau dimineata copiii fragili sa faca baie  in apa cu flori de sanziene dobandind astfel sanatate si vigurozitate.

Acestea sunt traditii si ca orice traditie au un sambure de adevar.Florile de sanziene au efecte curative avand si proprietatea de a coagula laptele.Oricum ar fi  aceasta noapte este magica….