Pentru ca in mass-media audio-vizuala si in cea scrisa, s-a tot scris , au fost emisiuni in legatura cu “flacara violet” ( de parca toata lumea tinea cu Poli Timisoara 😛 ), s-a mers de la chakrele yoghine , explicatii esoterice , pana la vrajitorie, mi-au dat motivul sa incep sa citesc despre simboluri.

Stiu, ca majoritatea persoanelor spun ca “flacara violet” este o tampenie sau ca crucea egipteana Ankh nu are nici o valoare.
In mod logic nu au valoare dar………au valoare pentru persoana care crede in ele.

Exemplu : cineva si-a luat un Ankh, de cand il poarta la asupra sa, nu mai simte necazurile sau obstacolele atat de greu de trecut.Se simte mai puternic.

Este legat de psihologia omului , de inconstientul sau personal, omul are nevoie sa creada in ceva pentru a se crede mai bun, mai puternic , mai norocos.
Avem nevoie de amulete si talismane, fie ca sunt simboluri , fie ca sunt obiectele ale inaintasilor nostril , ceasul bunicului sau al unchiului, inelul sau medalionul bunicii.

Simbolurile isi au radacina in religie, mitologie si misticism, in incercarea omului de a afla raspunsuri la intrebari primordiale “Ce este binele?” ,“Ce este raul?” si de a face legatura intre ele prin diverse semne , trasaturi sau animale.

Primul care a studiat legatura dintre cerdintele religioase si asocieri istoice si culturale, a fost Carl Gustav Jung, care le-a dat sens prin identificarea inconstuientului colectiv si arhetipurile universale pe care acesta le contine.

De exemplu :

Printre cele mai importante arhetipuri ale lui Jung sunt: pornirile reprezentand partea masculina a psihicului, sufletul simbolizeaza feminitatea, figura mamei care ne-a ingrijit, figura autoritara a tatalui, pungasul, acea parte din noi care ne sabotează eforturile proprii si umbra – partea noastra primara, animalica.

M-am gandit sa fac un mic serial in care sa incerc sa explic cateva din simbolurile cele mai des intalnite.

Simbolurile Crucii

Crucea are poate cea mai mare simbolistica, o intalnim la egipteni, la celti si crestini,o intalnim sub diverse forme: franta, asociata unui cerc sau intoarsa.

                                                    Ankh sau Crucea egipteana – combina simbolurile feminine şi masculine ale lui Osiris (crucea în T) şi Isis (ovalul) şi semnifica unirea raiului cu pamantul.

Simbolizeaza viata şi moartea, Universul şi aerul şi apa datatoare de viata.

Forma sa de cheie încurajeaza credinta ca ar putea deschide porţile morţii.

De regula era imnat de zei , faraonilor.

Crestinii copţi l-au adoptat ca simbol al vietii de după moarte. Mult folosit în magie, azi ankh-ul simbolizeaza pacea şi adevarul , intelepciunea , oferind protective si f erind de rele persoana care il poarta.

Ankh-ul nu numai ca simbolizeaza Viata Eterna (atat cea materiala cat si cea spirituala), insa reprezinta şi puterea de a da şi sustine viata.

Este asociat si cu lucrurile materiale precum apa (pe care egiptenii o considerau capabila de a regenera viata), aerul, soarele precum si cu zeii.

                                                                                       Caduceus – (sau Kerykeion – „bastonul vestitorului” în greaca) a fost dat lui Hermes, vestitorul şi mesagerul zeilor greci – Mercur în mitul roman.

Aceasta schema cu aripi avea puterea benefica de a transforma cearta în armonie – in mitologie, fiind plasata între doi serpi pe care ii determina sa se incolaceasca în jurul bastonului şi să se priveasca în pace.

Simbolul universal este prezentat si in mainile zeitatilor antice egiptene, feniciene şi indiene. Alaturi de vergeaua lui Aesculapius (Asclepius), caduceusul a devenit simbolul medicinei homeopate si al profesiilor medicale in general.

Insemnatatea sa primara este oricum aceea a dualitatii, a echilibrului şi a unirii fortelor opuse.

Este simbolul astronomic al lui Mercur.

 Crucea Latina sau Crucifixul – cu imaginea lui Christos este cel mai profund şi durabil simbol al crestinatatii, prezentand în detaliu grafic sacrificiul suprem facut de Iisus pentru mantuirea omenirii.

Christos este portretizat în agonia mortii, cu cinci rani, purtand o coroana de spini.

Deseori deasupra un pergament rulat indica literele I.N.R.I. – abrevierea din latina pentru “Iisus din Nazareth, Regele iudeilor”.

Iconografia paleocrestina a evitat prezentarea Crucificarii, iar imaginea a fost folosita pentru prima data dupa Consiliul de la Constantinopol în 692 i.H.

Acest tip de crucifix dateaza din secolul al Xl-lea.

 

Crucea Pastorului – face parte din multiplele variante ale crucii creştine este al că¬rei apex vertical are forma toiagului de pastor.

Acest simbol indica atat credinata crestina, cat si rolul lui Iisus ca Bunul Pastor, care indruma oamenii în siguranta prin viaţa şi mantuieate sufletele. Iisus este în mod frecvent prezentat drapat cu un miel in jurul umerilor sai.

Aşa cum este un semn al apostolilor, toiagul pastorului (sau carja episcopului) este şi o parte a sceptrului episcopal, semnificand autoritatea pastorala asupra enoriasilor.

In Egipt, Osiris purta un toiag.

Crucea Fitchy – în heraldica, crucea care este terminata printr-un varf ascutit se numeşte fitchy în cruce.

Aceasta cruce este utilizata frecvent în heraldica şi simbolizeaza credinta neclintita a celui care o poarta.

Combinaţia crucii cu sabia este un simbol net al hotararii de a lupta cu paganii, daca este necesar, sa apere valorile, principiile si credinta crestinismului.

 

 Crucea celtica – Iona sau Inelul era foarte raspandita în Irlanda chiar inainte de secolul VIII.

Este prezentata tipic ca o cruce (simbolizand credinta crestina cu bratele inscrise intr-un cerc (puterea solara si eternitatea) impreuna insemnand unitatea dintre cer şi pamant. Desi astazi este identificata cu crestinatatea, crucea celtica dateaza din timpuri pagane, cand era un simbol de fertilitate si viata – crucea simbolizand potenta masculina, iar cercul, puterea feminina.

Aceasta cruce, mai este cunoscuta si sub numele de Crucea lui Odin si marcheaza atat crestinismul sfantului Patrick, cat si stravechea figura mitica a celtilor – Manannan Mac Lir.

In ziua de astazi este folosita în mod curent de reprezentantii miscarilor de dreapta de tip White Power sau cele neonaziste, organizatii care sustin suprematia rasei albe.

Initial a fost promovat de Ku Klux Klan, insa ulterior a fost preluat de National Front in Anglia si de alte miscari extremiste.

Bibliografie : Clare Gibson – Semne si Simboluri
Wikipedia

~ va urma ~