Pentru ca in mass-media audio-vizuala si in cea scrisa, s-a tot scris , au fost emisiuni in legatura cu “flacara violet” ( de parca toata lumea tinea cu Poli Timisoara 😛 ), s-a mers de la chakrele yoghine , explicatii esoterice , pana la vrajitorie, mi-au dat motivul sa incep sa citesc despre simboluri.
Stiu, ca majoritatea persoanelor spun ca “flacara violet” este o tampenie sau ca crucea egipteana Ankh nu are nici o valoare.
In mod logic nu au valoare dar………au valoare pentru persoana care crede in ele.
Exemplu : cineva si-a luat un Ankh, de cand il poarta la asupra sa, nu mai simte necazurile sau obstacolele atat de greu de trecut.Se simte mai puternic.
Este legat de psihologia omului , de inconstientul sau personal, omul are nevoie sa creada in ceva pentru a se crede mai bun, mai puternic , mai norocos.
Avem nevoie de amulete si talismane, fie ca sunt simboluri , fie ca sunt obiectele ale inaintasilor nostril , ceasul bunicului sau al unchiului, inelul sau medalionul bunicii.
Simbolurile isi au radacina in religie, mitologie si misticism, in incercarea omului de a afla raspunsuri la intrebari primordiale “Ce este binele?” ,“Ce este raul?” si de a face legatura intre ele prin diverse semne , trasaturi sau animale.
Primul care a studiat legatura dintre cerdintele religioase si asocieri istoice si culturale, a fost Carl Gustav Jung, care le-a dat sens prin identificarea inconstuientului colectiv si arhetipurile universale pe care acesta le contine.
De exemplu :
Printre cele mai importante arhetipuri ale lui Jung sunt: pornirile reprezentand partea masculina a psihicului, sufletul simbolizeaza feminitatea, figura mamei care ne-a ingrijit, figura autoritara a tatalui, pungasul, acea parte din noi care ne sabotează eforturile proprii si umbra – partea noastra primara, animalica.
M-am gandit sa fac un mic serial in care sa incerc sa explic cateva din simbolurile cele mai des intalnite.
Simbolurile Crucii
Crucea are poate cea mai mare simbolistica, o intalnim la egipteni, la celti si crestini,o intalnim sub diverse forme: franta, asociata unui cerc sau intoarsa.
Ankh sau Crucea egipteana – combina simbolurile feminine şi masculine ale lui Osiris (crucea în T) şi Isis (ovalul) şi semnifica unirea raiului cu pamantul.
Simbolizeaza viata şi moartea, Universul şi aerul şi apa datatoare de viata.
Forma sa de cheie încurajeaza credinta ca ar putea deschide porţile morţii.
De regula era imnat de zei , faraonilor.
Crestinii copţi l-au adoptat ca simbol al vietii de după moarte. Mult folosit în magie, azi ankh-ul simbolizeaza pacea şi adevarul , intelepciunea , oferind protective si f erind de rele persoana care il poarta.
Ankh-ul nu numai ca simbolizeaza Viata Eterna (atat cea materiala cat si cea spirituala), insa reprezinta şi puterea de a da şi sustine viata.
Este asociat si cu lucrurile materiale precum apa (pe care egiptenii o considerau capabila de a regenera viata), aerul, soarele precum si cu zeii.
Caduceus – (sau Kerykeion – „bastonul vestitorului” în greaca) a fost dat lui Hermes, vestitorul şi mesagerul zeilor greci – Mercur în mitul roman.
Aceasta schema cu aripi avea puterea benefica de a transforma cearta în armonie – in mitologie, fiind plasata între doi serpi pe care ii determina sa se incolaceasca în jurul bastonului şi să se priveasca în pace.
Simbolul universal este prezentat si in mainile zeitatilor antice egiptene, feniciene şi indiene. Alaturi de vergeaua lui Aesculapius (Asclepius), caduceusul a devenit simbolul medicinei homeopate si al profesiilor medicale in general.
Insemnatatea sa primara este oricum aceea a dualitatii, a echilibrului şi a unirii fortelor opuse.
Este simbolul astronomic al lui Mercur.
Crucea Latina sau Crucifixul – cu imaginea lui Christos este cel mai profund şi durabil simbol al crestinatatii, prezentand în detaliu grafic sacrificiul suprem facut de Iisus pentru mantuirea omenirii.
Christos este portretizat în agonia mortii, cu cinci rani, purtand o coroana de spini.
Deseori deasupra un pergament rulat indica literele I.N.R.I. – abrevierea din latina pentru “Iisus din Nazareth, Regele iudeilor”.
Iconografia paleocrestina a evitat prezentarea Crucificarii, iar imaginea a fost folosita pentru prima data dupa Consiliul de la Constantinopol în 692 i.H.
Acest tip de crucifix dateaza din secolul al Xl-lea.
Crucea Pastorului – face parte din multiplele variante ale crucii creştine este al că¬rei apex vertical are forma toiagului de pastor.
Acest simbol indica atat credinata crestina, cat si rolul lui Iisus ca Bunul Pastor, care indruma oamenii în siguranta prin viaţa şi mantuieate sufletele. Iisus este în mod frecvent prezentat drapat cu un miel in jurul umerilor sai.
Aşa cum este un semn al apostolilor, toiagul pastorului (sau carja episcopului) este şi o parte a sceptrului episcopal, semnificand autoritatea pastorala asupra enoriasilor.
In Egipt, Osiris purta un toiag.
Crucea Fitchy – în heraldica, crucea care este terminata printr-un varf ascutit se numeşte fitchy în cruce.
Aceasta cruce este utilizata frecvent în heraldica şi simbolizeaza credinta neclintita a celui care o poarta.
Combinaţia crucii cu sabia este un simbol net al hotararii de a lupta cu paganii, daca este necesar, sa apere valorile, principiile si credinta crestinismului.
Crucea celtica – Iona sau Inelul era foarte raspandita în Irlanda chiar inainte de secolul VIII.
Este prezentata tipic ca o cruce (simbolizand credinta crestina cu bratele inscrise intr-un cerc (puterea solara si eternitatea) impreuna insemnand unitatea dintre cer şi pamant. Desi astazi este identificata cu crestinatatea, crucea celtica dateaza din timpuri pagane, cand era un simbol de fertilitate si viata – crucea simbolizand potenta masculina, iar cercul, puterea feminina.
Aceasta cruce, mai este cunoscuta si sub numele de Crucea lui Odin si marcheaza atat crestinismul sfantului Patrick, cat si stravechea figura mitica a celtilor – Manannan Mac Lir.
In ziua de astazi este folosita în mod curent de reprezentantii miscarilor de dreapta de tip White Power sau cele neonaziste, organizatii care sustin suprematia rasei albe.
Initial a fost promovat de Ku Klux Klan, insa ulterior a fost preluat de National Front in Anglia si de alte miscari extremiste.
Bibliografie : Clare Gibson – Semne si Simboluri
Wikipedia
~ va urma ~
Clar si cuprinzator rezumat…
Sa nu uiti crucea de Malta si pe cea templiera 🙂 moi, j'attends la suite…
.-= Karla´s last blog ..Babysnow, de dragul copiilor =-.
Merci beacoup, Karla 😛
Bine, ar mai fi crucea sfantului Andrei, insa, cred ca intra , ca sombolistica, alaturi de crucea Latina. Insa se poate sa ma insel…
.-= Neamtu'´s last blog ..Inca un romascan pe .ro =-.
si svastica, tot cruce e
.-= John´s last blog ..Oameni de vaza 4: batranii =-.
Da, stiu, totul apare in partea a daua a articolului .
Felicitari pentru articole cartim, ma bucur sa vad acuratetea interpretarilor pe care le-ai dat diferitelor simboluri. Eu sunt pasionata de simbolistica, ba chiar am vrut sa fac facultatea de istorie in drumul meu spre a deveni un psiholog, Din diferite motive nu am mai ajuns acolo, dar pasiunea nu a trecut, asa ca articolele tale au fost foarte binevenite. Nice job! Si un pupic pentru efort :*
Multumesc pentru aprecieri si pentru pupic 😛
Ai vrut sa faci psihologie si ai ajuns la drept ? Eu am vrut sa fac Dreptul pentru a urma traditia familia si am ajuns la Psihologie , lucrru care m-a facut, din ciudat, si mai ciudat 😛 pentu a fi elegant in exprimare hai sa spun ca m-a facut "excentric" 😛
Si-aici imi place ca ai inceput cu Crucea egipteana ;))
Eu mi-am pierdut prima Cheie a Vietii :D, dar mi-am luat alta …chiar daca supararea nu-mi trecuse dupa pierderea primei 🙁
.-= Alexa´s last blog ..Tot Ramona. Winter edition 🙂 =-.
Cartim am vrut sa devin simbolog si criptolog ( ceva legaturi cu arheologia/istoria, religia) . Cat despre psihologie :D, e un hobby :))) si cat atat. Si sa stii ca eu insami sunt o persoana exagerata si care exagereaza in general deci o mica excentrica 😛
.-= Bianca´s last blog ..Despre Amor in Viziunea Mariei Szepes =-.
Foarte interesant articolul. De crucea pastorului si crucea fitchy nu mi-a fost dat sa aud pana acum, prin urmare mi-ai imbogatit inca putin cunostintele.
.-= Terra Radu´s last blog ..Ce NU vrei să auzi din gura unui bărbat? =-.
Culmea este ca la mine istoria , ssimbolistica , aheologia sunt un hobby care imi ocupa destu de mult timp spre exasperarea celor din jur 😛
De fapt am prea multe hobby-uri ca sa le mai fac fata 😛
Imi pare bine sa aud asta Terra radu .
Bun venit pe blog si multumesc pentru comentariu 😛
Alexa , am citit undeva ca pierderea Ankh-ului aduce ghinion dar asta nu trebuie sa te afecteze.
Si eu posed o Cruce Egipteana 😛
Eu am avut una si am daruit-o cuiva care avea nevoie mai mare de ea. De atunci nu am mai avut nevoie de un inlocuitor consider ca isi face treaba de la departare. Eu o foloseam ca sa ma apar de anumite vise si a functionat (aici poate fi luat in considerare si efectul placebo)
.-= Bianca´s last blog ..Despre Amor in Viziunea Mariei Szepes =-.
Mai degraba functioneaza acel inconstiebt personal desore care vorbeste Jung 😛
Pai la fel cum binele si raul nu ar putea exista daca nu ar exista nimeni care sa creada in aceste concepte, la fel si magia, ankh-ul, Legea Atractiei Universale, si chiar Dumnezeu nu exista pana cand nu exista cineva care sa creada in toate acestea. Si ele exista intradevar chiar daca doar limitate de numarul de persoane care cred in ele. Asta apropo de ce spunei legat de valoare. Nici becul nu a existat pana cand Edison nu a crezut in ideea sa si a pus-o in practica.
.-= Bianca´s last blog ..Despre Amor in Viziunea Mariei Szepes =-.
Adevar, grait-ai , Bianca.
Dar cred ca fiecare avem o amulete : un pix norocos, o pietricica bruta sau semipretioasa.
De ex: picul cu care am scris la licenta si cana pe care am folosit-o in perioada aceea la Cluj , mai exista si le consider norocoase ( eram intr-u oras strain, in o facultate care ma impresiona, si toate acestea la care adaugam reusita , le dau o imensa valoare.
Am o piatra de la Paltinis din fata cabanei lui Noica , stiu ca e o tampenie dar o tin pe birou , considerand ca imi va aduce inspiratie si mai ales intelepciune.
Asa ca ciudatenile se tin lant 😛
si nu numai amulete, ci si obiceiuri . Uite de exemplu mie mi s-a intamplat ceva care m-a surprins. M-am imbolnavit acum un an foarte rau. Stateam in pat tremuram, aveam frisoane. Cu chiu cu vai am reusit sa vorbesc la telefon cu iubitul meu de atunci, care m-a rugat sa nu ma ridic din pat pentru ca vrea sa incerce ceva daca ii dau voie. La aprox jumatate de ora dupa ce am terminat conversatia m-am simtit ca si cum un val de caldura ma scaneaza. Nu va imaginati ca mi-a trecut complet senzatia aceea de bine m-a linistit suficient incat sa adorm. A doua zi dimineata ma simteam mult mai bine dar nu eram complet vindecata. La lasarea serii nu mai aveam absolut nimic. Precizez ca eram usor sceptica in privinta Reikiului, dar ca iubitul meu de la acea vreme era maestru Reiki.
.-= Bianca´s last blog ..Despre Amor in Viziunea Mariei Szepes =-.
Da , eu am un vecin maestru Reiki si in prespunctura si am vazut ce se poate face cu astfel de energii canalizate in forta binelui.
Lmea este sceptica in legatura cu medicina complemntara dar sa nu uitam ca ea vine din Asia si este invaluita in misterul specific acestui continent.
Din ceea ce mi s-a explicat este totusi ceva logic si poate fi argumentat stiintific, nu de unul ca mine ca am cateva notiuni ci de un initiat.
Cultura chineza, japoneza , tibetana , indiana si care mai sunt au niste chestii la care noi europenii nici nu visam si ramnaem ca matzul in calendar sau ca magaeul in ceata ( scuze celor 2 animale) 😛
maestrul reiki? 🙂
Pe cine ai intrebat, pe Bianca sau pe mine ?
dar un simvbol al timisoarei de ex care ar fi ?ceva un desen care sa reprezinte oficial orasul nu am gasit si as fi curioasa pt k sunt pasionata de acestt oras
Din cate stiu eu pe stema Timsoarei se afla Leul cu sabia in mana , cetatea, graul, apa si inca ceva ce imi scapa.
Nu am stat sa comentez pe marginea acestei steme , nici nu mi-a dat prin gand dar este o idee demna de luat in seama.
Pentru toţi cei interesaţi de simboluri, vă recomand o carte excelenta: Jean Chevalier , Alain Gheerbrant – “Dictionar de simboluri. Mituri, vise, obiceiuri, gesturi, forme, figuri, culori, numere” .
Foarte interesantă, dar cu o arie restansă, este lucrarea lui Mihai Coman – “Bestiarul mitologic romanesc”.
Despre simboluri din articolul lui Cartim va recomand “SIMBOLISTICA – CRUCEA pe care îl găsiţi la adresa următoare:
http://www.pantocrator.ro/simbolistica-crucea/
Cu drag!
Iată că nu reuşesc sa transmit corectura dorită (se vede că mai am multe de învăţat într-ale tehnicii).
Textul corectat este acesta: <>
Încă o dată, muulţumiri!
Lectură plăcută!
Fără alte comentarii:
Despre simbolurile din articolul lui Cartim, vă recomand textul…