Emblema Papala
Emblema heraldica a papei contine cheile incrucisate ale Sfantului Petru (primul episcop al Romei si gardianul portilor raiului), aplicate pe tiara papala conica si drapata cu palium, de unde atarna o cruce. Cheile reamintesc de mostenirea Sf. Petru; paliumul cu trei coroane denota Sfanta Treime. Toate acestea sunt simboluri ale autoritatii ecleziastice.
- Cheile Incrucisate simbolizeaza cheile Sfantului Petru.
- Cheile sunt din aur si argint pentru a reprezenta cheile cerului si ale pamantului.
- Coroana tripla (tiara) reprezinta cele trei functii ale papilor ca “pastor suprem”, “invatator suprem” si “episcop suprem”.
Crucea aurie din jurul celor trei coroane simbolizeaza crucificarea, chinurile pe care le ia asupra sa urmasul Sfantului Petru.
Steaua lui David
Steaua lui David sau Magen David (Scutul lui David) este unul din cele mai recunoscute semne ale iudaismului si, astazi, este unul din simbolurile statului Israel, aparand pe steagul national din 1948. Asocierea cu David deriva din traditia ca el purta un scut hexagonal in lupta cu Goliat.
Simbolul este alcatuit din doua triunghiuri intercalate care formeaza o stea cu sase puncte sau o hexagrama. Albul triunghiului superior si negrul triunghiului inferior simbolizeaza uniunea contrariilor.
Cunoscuta si ca Pecetea lui Solomon, emblema avea putere ocrotitoare si proprietati magice, dupa cum pretindeau cabalistii. In magie si alchimie, simbolizeaza unitatea elementelor – triunghiul indreptat in sus inseamna foc, iar cel indreptat in jos, apa — si de asemenea, masculinitatea si feminitatea si sufletul.
Cand cele sase puncte sunt combinate cu un al saptelea punct mistic, invizibil, a-cesta semnifica transformarea. Steaua lui David poate fi denumita si Steaua Creatorului, cu fiecare punct reprezentand zilele saptamanii, iar hexagonul central simbolizeaza Sabatul.
Desi in Israel s-au gasit reprezentari ale stelei in sase colturi, care datau din secolul VII i.e.n., prima folosire oficiala a stelei lui David a avut loc la Praga, in 1354, cand Carol al-IV-lea Imparat Roman le-a dat evreilor dreptul de a avea propriul lor steag. Evreii au pus pe el un simbol Magen David. In 1656, simbolul a fost gravat pe o piatra, pentru a demarca cartierul evreiesc de cele crestine din Viena
Exista mai multe ipoteze despre semnificatia simbolului Magen David, care se traduce literal prin “Scutul lui David”:
- Simbolul provine de la modul in care vechii razboinici evrei isi construiau scuturile, care aveau pe interior cele doua triunghiuri (singura figura geometrica nedeformabila), montate astfel ca sa formeze sase puncte de prindere pe perimetrul scutului.
- Cele sase varfuri simbolizeaza faptul ca Dumnezeu domneste asupra intregului univers, pe sase directii: est, vest, nord, sud, sus si jos.
- In Cabala, cele doua triunghiuri reprezinta dihotomia inerenta omului: binele versus raul, spritualul versus fizicul etc. Prin urmare, cele doua triunghiuri ar putea reprezenta relatia reciproca intre poporul evreu si Dumnezeu. Triunghiul cu varful in sus simbolizeaza faptele bune, care urca spre cer, spre a activa un flux de bunatate, ce se revarsa asupra lumii, reprezentat de triunghiul cu varful in jos.
Menorah
Candelabrul de aur, cu sapte brate -Menorah – este unul dintre cele mai vechi simboluri iudaice. Dateaza din zilele Exodului iudaic, cand a ars in lacasul de rugaciune din desertul Sinai.
Dupa traditie, a luat nastere din aurul pe care Moise 1-a aruncat in foc. In mod miraculos, alimentat cu ulei de masline, o flacara ardea mereu, in timp ce celelalte se stingeau. Ulterior, a fost plasat in al doilea templu in Ierusalim pana cand Titus a distrus orasul in anul 70 a.d.
Simbolizand intelepciunea divina, cele sapte brate ale sfesnicului sunt considerate ca ramuri din copacul babilonian al luminii si reprezinta cele sapte zile ale Genezei si, de asemenea, Soarele, Luna si planetele, cele sapte ceruri si cele sapte stele ale Ursei Mari.
In 1949, Menorah a devenit emblema/stema oficiala a statului Israel si este infatisata pe steagul prezidential
Porumbelul si ramura de maslin
In culturile iudaica si crestina, porumbelul purtand o ramura de maslin simbolizeaza pacea. Dupa potopul biblic, Noe a trimis de pe arca un corb si un porumbel sa caute pamant uscat.
S-a intors numai porumbelul, strangand in cioc o ramura de maslin de pe Muntele Maslinilor, simbol al iertarii omului de catre Dumnezeu si al izbavirii omenirii.
In iconografia crestina, porumbelul simbolizeaza si Duhul Sfant, cu sapte porumbei, simbolizeaza cele sapte daruri ale Sfantului Duh. Porumbelul si ramura de maslin au devenit un simbol laic.
De unde avea ramura ?
Am doua interpretari de pe Dvar Tora :
Unul dintre comentatorii clasici ai Torei, Nahmanide (Ramban) ne ofera o prima parere conform careia ramura ar fi putut proveni de pe un copac care nu fusese distrus de catre Potop, ci doar cufundat sub ape. Interesant, daca ne gandim ca de obicei vorbim despre Potop ca o distrugere totala a lumii…
Aici, in comentariul sau, Ramban ne sugereaza ca poate Potopul a fost in fapt doar o cufundare a lumii sub ape, pentru ca mai apoi sa iasa de acolo in forma initiala, insa renascuta. In cadrul ritualului de convertire la religia mozaica, de exemplu, pasul final este chiar tevila, mersul la mikva (baia rituala), iar “candidatul” intra in apele care trebuie sa il acopere complet si apoi iese din acele ape o persoana noua din punct de vedere al legii mozaice. Interesant, nu?
A doua varianta, sugerata de rabini in midrash (Bereshit Raba 33:6) este aceea ca ramura de maslin a provenit de pe Muntele Maslinilor din Ierusalim. Ni se propune chiar ideea ca Tara Israelului a fost afectata diferit de Potop si ca de aceea a putut “produce” aceasta ramura. Cu alte cuvinte, simbolul pacii a provenit, conform acestei interpretari, din Orasul Pacii (Ierusalim = ir shalom).
Palmierul
Palmierul este important in iconografia iudaica, unde, in acord cu cabala, simbolizeaza omul cinstit (tzaddik) si fosta stema a Iudeei dupa Exod.
Alaturi de mirt, fructul citric si salcie, ramura de palmier, lulav, este una din cele patru specii agricole de parada la Sukkot pentru sarbatorirea marinimiei lui Dumnezeu. Fiecare reprezinta un tip de evreu, iar palmierul simbolizeaza pe cineva care studiaza Torah, dar nu se supune poruncilor.
In plus, ramura de palmier simbolizeaza coloana verticala indoita in fata lui Dumnezeu si este un simbol al lui Dumnezeu insusi. In crestinism, palmierul simbolizeaza dreptatea, invierea, intrarea lui Christos in Ierusalim si pelerinajul pe Pamantul Sfant. In Babilonia, Egipt, Grecia Antica si Roma, simboliza victoria.
Secera si ciocanul
Pana nu demult, secera si ciocanul era simbolul comunismului, mai ales in Uniunea Sovietica. Derivata din emblema bolsevica a ciocanului incrucisat cu un plug, secera si ciocanul reprezinta alianta dintre proletariat (muncitorii industriali) si tarani (muncitorii agricultori).
Dupa detronarea si alungarea tarului in 1922, secera si ciocanul aurii, pe fond rosu, au fost adoptate ca emblema, stema si steag al U.R.S.S., semnificand puterea poporului muncitor.
Dupa evenimentele din 1991, presedintele Gorbaciov a dat ordin sa fie inlaturata aceasta stema si steagul Rusiei, fiind inlocuite cu tricolorul rusesc folosit inainte de perioada comunista.
Natiunile Unite
Natiunile Unite fondate in 1945 au astazi 180 de membri, drapelul Natiunilor Unite, al organizatiei lor, simbolizeaza unitatea internationala si pacea mondiala promovata de aceasta. Asezat pe fondul albastru al „Natiunilor Unite”, drapelul este format dintr-o harta cu toate continentele de pe glob vazute de la Polul Nord si simbolizeaza unitatea.
Globul este inchis intre doua ramuri de maslin ce simbolizeaza pacea.
In timpul anumitor conflicte de pe glob, drapelul purtat de catre fortele pacificatoare ale Natiunilor Unite in zonele de razboi si de catre observatorii ONU este semn al impartialitatii si al dorintei de a conlucra in interesul pacii mondiale.
Japonia
Taramul Soarelui Rasare (Nikon Koku), Japonia expune un steag cu aceasta emblema, impartasind credinta ca imparatul japonez este un descendent al Soarelui. Unul din cele mai simple drapele din lume a fost adoptat in 1870 si reprezinta un disc solar sferic, de culoarea sangelui (creat dupa o crizantema) pe fond alb. In cel de-al Il-ea razboi mondial, s-au adaugat 12 raze soarelui, si a fost folosit ca steag de batalie al imperiului; pavilioanele navale au avut opt raze.
Potrivit legendei, Japonia a fost creata de catre zei care au infipt o sabie in ocean, la scoaterea ei formandu-se patru picaturi ce au devenit insulele principale, precum si o multitudine de insule mici (peste 5000).
Coreea de Sud
Steagul Coreei de Sud este cunoscut ca si pakwa sau taeguk si in mijloc poarta semnul oriental distinctiv yin-yang care reprezinta armonia perfecta a opozitiilor. Jumatatea de sus a semnului yin-yang este colorata in rosu, cea de jos in albastru, plasata pe un fond alb.
Diagonalele radiante de la figura centrala sunt patru kwae negre sau trigrame luate din / Ching-ul chinezesc — Cartea schimbarilor. Privind simbolic spre cele patru zari ale Pamantului, kwae reprezinta cele patru vanturi, anotimpuri, puncte cardinale si Soarele, Luna, Pamantul si raiul.
Drapelul a fost adoptat in 1883, dar nu s-a mai folosit in timpul ocupatiei Coreei de Sud, prima data de japonezi, apoi de Aliati. A fost readoptat de Republica Coreeana in 1948.
Steaua si semiluna
Steaua si semiluna simboluri primare ale Islamului inseamna concentrare, deschidere si victorie, precum si suveranitate, si divinitate. In acord cu traditia, in 339 i.H. semiluna stralucitoare in crestere a salvat Bizantul (astazi Istanbul) de atacul lui Filip al Macedoniei.
Pentru a marca gratitudinea lor, locuitorii au adoptat semiluna Dianei ca stema a orasului. Cand orasul a devenit in 330 d.H. Constantinopolul crestin, semiluna a capatat semnificatia unui atribut al Fecioarei Maria.
In 1299, inainte de cucerirea Turciei de astazi, Sultanul Osman a avut viziunea unei semiluni care se intindea deasupra intregii lumi siastfel, a devenit simbolul dinastiei Otomane, iar cand Constantinopolul a cazut in mainile lui Mohamed al II-lea in 1453, semiluna reprezenta atat Islamul, cat si Imperiul turc.
Steaua a fost adaugata sub domnia sultanului Selim al III-lea in 1793 (cele cinci colturi s-au stabilit in 1844).
Steaua si semiluna reprezinta astazi un simbol islamic universal si sunt prezente pe steagurile nationale ale Turciei, Algeriei, Malayeziei, Mauritaniei, Pakistanului, Tunisiei, Ciprului de Nord si ale Ligii Statelor Arabe. Este si stema corespondentului islamic al Crucii Rosii, Societatea Semilunii Rosii.
Bibliografie : Clare Gibson – Semne si Simboluri
Wikipedia
da….a aparut!
.-= daliana´s last blog ..The Painted Bird – Kosinski =-.
O mare parte din simbolurile explicate in ultimele postari ar trebui incluse in planul de invatamant inca din primii ani de scoala…Fac parte din existenta noastra si multi nu stiu ce incarcatura energetica poarta…. Felicitari Cartim pentru idee!
p.s. daca apare iar avatarul ala enervant…..!
pff mai ca imi vine sa scriu si eu ecva despre simboluri…
.-= realbadpisy´s last blog ..Rugaciune =-.
Multumesc, Daliana, intr-adevar multe sunt atat de uzuale si nu stim ce semnifica si e pacat.
Ar fi bine daca s-ar preda in scoli macar unele din ele, cele mai elementare.
Realbadpisy , de ce nu faci un articol daca tot ai carteva carti despre simboluri si te pasioneaza ?
Ar fi mers o pagina speciala pentru colectia asta. Cu surse si o aranjare mai faina in pagina ar fi chiar fain.
.-= krossfire´s last blog ..Oda muncii de culise =-.
Nu aveam in plan sa fac atatea articole despre simbolistica ddar cu citeam mai mult cu ata aflam mai multe si nu rezistam sa nu le scriu si aici.
Ideea este buna , nu stiu daca imi mai incape o pagina la tema pe care o am acum pe blog.
Interesanta aceasta pagina.
Am aflat mulre lucruri pe care nu le stiam.
Ma bucur ca spui acest lucru.
nu stiam in detaliu semniicatia fiecarui simbol prezentat de tine…
nimic nu e intamplator, totul are o logica, fiecare simbolistica un sens….
Da , este o lume fascinanta .Mie imi place foarte mult acest domeniu si incerc sa il aprofundez.
Bizantion a devenit Constantinopol în anul 330 d.C.! Nu în anul 330 î.C., cum ați scris. Vă rog să corectați, pentru a nu propaga eroarea.
În rest, articolul este interesant. Felicitări!
Am corectat , multumesc.Cred ca a fost o eroare de tastare ..dar e bine ca mi-ati atras atentia .