Vascul – vascul este o planta parazitara care traieste si creste in simbioza cu un copac.

Era adorat in vremurile pagane ca simbol al feminitatii care cauta hrana si protectia stejarului „masculin”. Druizii credeau ca vascul a fost creat de un fulger luminos care a patruns in stejar, dandu-i astfel proprietati magice. Ca o planta perena vesnic verde in multe culturi este sacru pentru anotimpul iernii si un simbol al imortalitatii, in timp ce fructele transparente il fac un semn al lunii si al fertilitatii.

Pentru ca nu are radacinile in pamant, este considerata o planta divina, dar simbolizeaza si haosul.

Vascul juca un rol important in ritualurile celtice. Dupa solstitiul de iarna se taia cu o secera de aur folosita si pentru ca aurul este simbolul soarelui si pentru a evita combinarea cu fierul, tinuta in mana stanga de un druid imbracat intr-o roba alba. Se prindea intr-o tesatura alba ca sa nu atinga pamantul. Acest act era menit sa elibereze puterea stejarului fiind urmat de sacrificiul taurilor.

In mitologia scandinava vascul este simbolul pacii, al urarilor de bun venit si al protectiei impotriva trasnetului si al spiritelor rele – desi Baldur, fiul lui Odin a fost ucis de o ramura de vasc.

Creanga de aur care i-a deschis drumul lui Eneas inspre lumea cealalta era o mladita de vasc.

Odata se spunea ca crucea pe care Christos a fost crucificat era facuta din lemn de vasc iar planta este numita lignum sanctae crucis – crucea sfanta din lemn si se credea despre ea ca vindeca multe boli.

Azi ca un rezultat al asimilarii lui de credinta crestina este simbolul Craciunului. Retinem asocierile lui cu libertatea si fertilitatea, dar oricum tinerii erau incurajati sa se sarute sub o creanga de vasc intr-o reconstituire inconstienta a sarbatorii romane, Saturnalia.

Vascul este simbolul statului Oklahoma.

Graul – graul este unul din simbolurile universale ale agriculturii, fertilitatii naturale si ale recoltei. Pentru ca graul se seamana, creste si apoi se recolteaza poate simboliza ciclul nasterii, al vietii si mortii la fel ca si renasterea. Graul o simboliza pe zeita mama a egiptenilor, reinvierea lui Osiris, si pe Christos in crestinism.

Egiptenii si romanii plantau grau pe morminte pentru a aduce viata atat in aceasta lume, cat si in cealalta. In Grecia si Roma antica spicele de grau erau atributele lui Demeter , Gaia si ale Fecioarei  simbolizand si Misterele Eleusicne.

Americanii nativi sud-vestici considera graul un simbol al fericirii si prosperitatii, iar germenele de grau reprezinta omul si cosmosul.

In traditia crestina impreuna cu strugurele, graul (principalul ingredient al painii) este asociat cu Euharistia si o poate reprezenta pe Fecioara Maria ca fiind mama lui Christos.

In arta heraldica, snopul de grau inseamna imbracaminte si este folosit ca emblema a brutarilor. In unele traditii vestice, o papusa de grau reprezentand spiritul graului isi gaseste locul pe un cui din bucatarie la sfarsitul secerisului ca semn de promovare a dorintei generale de rodnicie si abundenta a recoltelor viitoare.

Ciuperca – datorita formei sale falice si vitezei de regenerare si de crestere, ciupercile simbolizeaza fertilitatea.

In China, ciuperca simbolizeaza viata lunga (pentru ca poate fi uscata si conservata), fericirea si renasterea; ciuperca este hrana principala a nemuritorilor taoisti. In credinta chineza, ciuperca creste doar in locurile mai putin umblate si reprezinta o guvernare de succes.

Unele triburi africane si siberiene considera ciuperca simbolul sufletului uman, in timp ce in Mexic, Sfanta ciuperca simbolizeaza stiinta si iluminismul.

In traditia populara occidentala micile spirite supranaturale cum ar fi piticii, elfii si spiridusii traiesc in ciupercile otravitoare.

Iedera – ca o planta vesnic verde, in multe culturi, iedera reprezinta imortalitatea si pentru ca se agata in timp ce se catara simbolizeaza prietenia si increderea. Aceasta caracteristica a dus la simbolizarea nevoii feminine de a fi protejata, desi forma frunzelor sale o identifica ca fiind un simbol masculin.

In epoca frigiana, iedera era sacra pentru zeul Attis, iar in Egiptul antic era planta lui Osiris simbolizand imortalitatea. Pentru ca este prolifica, iedera simbolizeaza puterea generatoare a plantelor, senzualitate si orgie.

Zeul greco-roman Dionysus avea o „cupa de iedera” si a fost incoronat cu frunzele iederei care-1 decorau pe Thyrsus (toiagul dus de Maenads – el insusi un simbol al fertilitatii).

Bibliografie : Clare Gibson – Semne si Simboluri
Wikipedia