M-am gandit ca ar fi bine sa reiau seria despre simbolistica, asa ca m-am pus pe treaba.Poate ca acest articol va parea mai ciudat, dar cred ca voi mai scrie cateva articole interesante, deoarece sunt in posesia unor materiale bogate in continut, prin bonavointa unei prietene, care stiu ca sta cu ochii pe mine, ca un uliu virtual si blondΒ  πŸ˜›

Glumesc , desigur.

Ideea este ca n-a blagoslovit cu cateva carti foarte bune, si foarte multe, timp sa am, ca materialele sunt pe hard.

Dreci mergem mai departe cu simbolistica si il vom ajunge pe Dan Brown πŸ˜›

Vom aborda cate ceva despre simbolistica unor constructii.

Marele Zid

Marele Zid Chinezesc a devenit simbolul Chinei.

Zidul a fost construit in secolul al II-lea i. H. ca un zid de aparare impotriva navalitorilor mongoli si se intinde pe o lungime de peste 12.000 de km, urmand denivelarile pamantului, de la partea muntoasa a Gangs-ului de Vest si pana la Golful Liaoning.

Este o extraordinara realizare inginerieasca cu ziduri de piatra deosebit de mari avand in medie intre 6 metri inaltime si intre 6-10 latime.Se spune ca puteau calari lejer, sase calareti.

Impresionant efortul acestui popor, daca ne gandim la cate vieti s-au pierdut, pentru a termina aceasta magnifica constructie.

Desi reconstruit substantial in timpul secolului al XV-lea, si in ciuda miscarilor sociale si militare de-a lungul secolelor, a rezistat pana in zilele noastre, simbolizand spiritul neinfrant al poporului chinez.

Marele Zid este singura constructie vizibila de pe Luna.

Izbind prin marimea si caracterul sau defensiv, acest zid simbolizeaza rezistenta, migala,rabdarea si perseverenta poporului chinez.

Poate si megalomania acestuia.

Si la aceasta constructie gasim o legenda asemanatoare mesterului Manole numita”Povestea lui Meng Jiangnv”, menita sa sugereze ca fara sacrificiu, nu se poate realiza nimic durabil.

Parthenonul

Parthenonul din Atena, recunoscut ca unul din cele mai alese exemple de arhitectura dorica, este probabil, constructia simbol al Greciei.

Persii au distrus tempul original de pe stanca sacra a atenienilor, in jurul anului 480 i.H.

Inteleptul Pericle l-a insarcinat pe Fidias, unul dintre cei mai talentati arhitecti din Antichitate, sa reconstruiasca templul, creat de mai putin celebrii, Ictimus si Callicratis.

Parthenonul este situat pe Acropole (Citadela,) fiind construit in cinstea zeitei Athena, protectoarea orasului si a atenienilor.

Lucrarea a inceput in 447 i.H. si s-a finalizat in 432 intr-un splendid templu de marmura. La templu se urca pe scari,acesta fiind inconjurat de coloane, iar in partea din fata swe afla o statuie a zeitei Athena, mutata ulterior in centrul templului unde se afa o incapere rectangulara .

Sculptura zaitei Pallas Athena era din fildes si aur, inalta de 36 de picioare, si fusese realizata de Fidias.

In fiecare an in Parthenon aveau loc jocuri si festivitati in onoarea zeitei.

Incepand din Antichitate, Parthenonul a simbolizat realizarile culturale remarcabile ale Greciei.

Casa Operei din Sydney

Alaturi de Podul Harbour, Opera din Sydney, este simbolul Australiei.

Situat pe Bennelong Point, acest edificiu extraordinar din beton si sticla este un monument de cotitura unic care seamana cu panzele umflate ale unei corabii.

Din punct de vedere arhitectural acest monument este considerat unul din minunile lumii moderene.

In 1957 guvernul New South Wales a invitat arhitecti din lumea intreaga sa isi prezinte cretiile pentru proiectul Operei.Castigatorula fost desemnat in persoana arhitectulului danez ,Jorn Utzon.

Construirea Operei a inceput in 1959, iar lucrarile au durat pana in 1973.

Inaugiurarea a fost facuta de de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Costul integral al constructie se ridica la suma de 102 milioane de $, avand 185 metri lungime, si 120 metri latime, complexul cuprinzand 1.000 de incaperi.

Casa Operei, construita pe 4,5 acri, este un impresionant complex de opera, concerte, teatre dramatice, baruri si restaurante.

Australienii, se pot mandri ca Opera lor adaposteste cea mai mare orga mecanica a lumii.

Este un simbol cultural modern, simbolizand Australia.

Taj Mahal

Celebrul Taj Mahal al Indiei este un simbol dual, reprezentand India in si¬ne si puterea dragostei eterne.

Cand Arjumand Banu Begum supranumita Mumtaz Mahal “Aleasa Palatului”, sotia persana a imparatului mogul Shah Jahan, a murit in chinurile nasterii celui de-al 14-lea copil, in 1631, sotul ei a dat ordin sa se inalte magnificul palat si mausoleu depe raul Yamuna, nu departe de Agra.

Lucrarea a inceput in acelasi an, si Taj Mahal-ui a fost desavarsit in 1653, prin efortul a douazeci de mii de muncitori angajati de-a lungul perioadei de 22 ani, cat a durat constructia splendidului lacas pentru eternitate, inchinat celei mai iubite ditre sotii de sotul indurerat.

De fapt, Sahul, nu si-a pierdut doar sotia, ci si un foarte abil si inteligent sfatuitor.

Taj Mahal este un palat inconjurat de gradini si apa, fand impresia unui paradis pe pamant. Constructia este din marmura alba, de la Makrana, Rajasthan , fiind impodobita cu motive florale incrustate cu pietre pretioase.

In curtea palatului se afla o moschee in care odihnesc trupurile celor doi.

Sahul a dorit sa construiasca o replica din marmura neagra , a Taj Mahal-ului, care sa fi fost situat pe malul opus al raului. Nu i s-a materializat dorinta , astfel ca , Taj Mahal a ramas unic.