Pentru multi, scarile din natura sunt ceva de evitat, din cauza efortului fizic sau a fobiei de inaltime. Dar iubitorii de natura si drumetii sunt mai mult decat obisnuiti sa urce trepte ca sa isi desavarseasca excursiile.
Am realizat o lista de scari, care sunt o provocare pentru toti cei care spirit de aventura.
Create pentru a urca mai usor versantii muntilor si pentru a evita accinentele, sau pur si simplu pentru a ajunge intr-un anumit loc, scarile au fost de-a lungul timpului protagonistele multor blesteme, dar in acelasi timp al multor anecdote si povesti.
Si unde duc aceste scari? Toate duc undeva sus…..
Scarile Cascadei
Unde se afla? In Padurea Neagra, Wurzburg, Germania.
Unde duc? Iesite parca dintr-o poveste de Hans Christian Andersen, intunecate si marete, acestea se indreapta spre o cascada si prilejuiesc o panorama fotografiata in fiecare an de mii de turisti.
Treptele Canionului
Unde se afla? In Ecuador, la cascada Pailon del Diablo.
Unde duc? Concepute sa coboare pana in fundul uneia din cascadele cele mai renumite din America de Sud, pe un drum in cea mai mare parte invaluit in ceata, sunt o priveliste in care se poate experimenta un efect spectacular, insotit de colibrii, pescarusi si alte pasari locale.
Fantana de la Chand Baori
Unde se afla? In India.
Unde duc? Coborarea acestor trepte duce la o fantana uriasa, construita in secolul al X-lea pentru a aduna caderile de ploaie din regiune si a le acumula in lacuri temporare. Structura detine un total de 3.500 de trepte si coboara pana la o adancime de 30 metri. Dupa care intri in apa, desigur.
Scarile muntilor Elbe Sandstone
Unde se afla? Langa Dresda, Germania.
Unde duc? Unele tepte sunt taiate direct in piatra acestor munti. Dateaza din secolul al XIII-lea si au fost erodate de vant si apa, dar asa au ramas, fiind folosite zilnic de turisti. 487 de trepte, credeti sau nu, au fost restaurate si argite in secolul XVIII pentru a facilita tranzitul.
Coltul de stanca din Guatape
Unde se afla?In Antioquia, Columbia.
Unde duce? Coltul este un monolit autentic de piatra cu o inaltime de 220 metri. Scarile au fost construite din ciment, direct pe piatra, efectuandu-se o crapatura ciudata care faciliteaza asezarea structurii. Ca sa ajungi in varf, trebuie sa urci cele 702 trepte.
Scara Haiku
Unde se afla? In Oahu, Hawai.
Din ce este? Din metal.
Unde duce? In mica insula Oahu exista aceasta extraordinara scara de 3922 de trepte care se intinde, suind si coborand o colina de 850 metri. A fost creata pentru a facilita instalarea unei antene in 1942. In mare parte din lemn, a fost modernizata in 1950, dar din 1987 este inchisa pentru public.
Drumul Incas
Unde se afla? In Peru
Unde duce? Un vechi drum comercial care uneste Cuzco de orasul Machu Pichu.
Din cauza accidentatei geografii a zonei, drumul incas trebuia sa aiba curbe si serpentine pentru a se putea urca intre munti si masive. Rezultatul: kilometri si kilometri de trepte, in unele locuri foarte nesigure, cum ar fi de pilda vestitele trepte flotante.
Scara “Drumul Crucii”
Unde se afla? In Bermeo, Tara Bascilor, Spania.
Unde duce? Aceasta retea nesfarsita de trepte leaga impreuna cu coasta stanca unde se afla o mica biserica datand din secolul al X-lea, pare-se de origine templiera. Ca sa ajungi la schitul San Juan de Gaztelugatze trebuie urcate 231 de trepte si exista goluri intre trepte care sunt identificate a fi urmele pasilor Sfantului Ioan, carora li se atribuie anumite puteri curative. De exemplu se aseaza piciorul pe ele pentru vindecarea monturilor, sau se ating cu palarii, ca sa vindece durerile de cap.
Scara melcata din muntii Taihang
Unde se afla? Pe granita dintre provinciile Shanxi si Henan din China.
Unde duc? Aceasta scara melcata de aproximativ 100 metri inaltime a fost instalata recent cu intentia de a atrage anual mii de turisti la frumosii munti Taihang.
Inainte de efectuarea ascensiunii se cere vizitatorilor sa completeze formulare in care sa dea asigurari ca nu au probleme cu inima sau cu plamanii si ca au varsta mai mica de 60 de ani (din fericire, noi putem fi admisi…) Si asta pentru ca o simpla alunecare pe scara metalica atat de ingusta te poate ridica fara indoiala la ceruri, cum spune cantecul celor de la Led Zeppelin.
Wayna Pichu
Unde se afla? La Machu Pichu, Peru.
Unde duce? Unele trepte taiate in stanca incoroneaza o ascensiune de 360 metri deasupra orasului propriuzis Machu Pichu. In unele sectoare, ascensiunea se complica, trecand prin portiuni inguste, cu trepte mici si erodate. Timpul in care se face ascensiunea s-a calculat a fi intre o ora si 90 de minute. De aici se zice mai nou: “90 de minute sa urci scarile”. (Cred eu, sfertul nostru academic… sud-americanii sunt mai generosi…) Numai ca se permite zilnic ascensiunea a doar 400 de turisti si se inchide accesul de la ora 1 noaptea. Daca e cazul.
Postarea se adreseaza rubricii Happy Weelend.
Wow! Foarte tare!
N-as avea o problema cu a urca, dar nu stiu daca m-as simti in stare sa cobor…
Teama de inaltime??
Cand cobori vezi de fapt unde te afli, cand urci te focalzezi pe obiectivul pe care doresti sa il atingi.
Nu stiu. Eu nici pe scari la bloc nu cobor. Iau mereu liftul ca sa cobor. De urcat urc de cele mai multe ori pe scari, dar mi-e frica sa folosesc scarile la coborare… am picat de prea multe ori in bot… 😐
Ei pot avea grija de scari… noi nu…
La noi nu sunt atat de multe trepte…vezi Sapte Scari (Dambu Morii) sau cele de la Cascada Tamina ! Cel putin acum doi ani erau “terminate” (adica stricate nu refacute) ! 🙁
Minunate peisaje !
Happy weekend!
Din pacate la noi mai totul se lasa pana ajunge in paragina….cred ca nu avem notiunea de conservare , de pastrare…Distrugem cu voie sau fara, si apoi ne plangem cand nu mai putem reface ceea ce am lasat sa se distruga…Mentalitatea noastra e de vina.
Frumoasă postare! De unele chiar nu ştiam. Mulţumesc!
Weekend plăcut! 🙂
Ma bucur ca ti-a placut 😛
fascinant ce am vazut aici la tine,fascinant…
oricum nu m-as incumeta decat sa le privesc,recunosc 🙂
O provocaqre pentru mine ar fi sa le fotografiez 😛
Deci chiar nu stiam despre ele. Cred ca nu stiam despre niciunele 🙂
Sunt uimitoare, extraordinare…am cam ramas cu gura cascata, cum se spune.
Frumos grupaj! Multumesc pentru frumoasa prezentare!
Happy weekend sa ai!
Si mie mi s-au parut extraordinare ca si constructii si o adevarata provocare escaladerea lor.Cu sau fara fobie de inaltime iti trebuie sange rece sa le urci , mai ales “Drumul Inccas”
Spectaculoase scari ! Nu-s de mine, nu suport inaltimile decat pe cele figurate ! Da’ tot am urcat si eu o scară grozavă, cea de la Notre Dame de Paris, cu aproape 400 de trepte. E drept că era în interiorul unuia dintre turnuri și că, fiind în spirală, n-am văzut decât pereți înaintea ochilor, deci nu s-a pus problema raului de inaltime. In schimb, vai de picioarele mele si de inima mea ! 😀 Mai ales că erau multi oameni si inainte si in urma, scara e foarte ingusta si nu te puteai opri, trebuia sa mergi in ritmul celorlalti. Dar am reusit si l-am facut foarte mandru de mine pe fiul meu, care nu credea ca voi reusi acest tur de forta !
Da, cred ca acesta este dezavantajul de a vizita un obiectiv turistic in grup, faptul ca trebuie sa tii ritmul cu ceilalti, nimeni netind cont de ritmul tau.
Bravo , sa urci 400 de trepte este ceva 😛
Cred ca a meritat efortul….
Fobia de inaltime mi-e tare cunoscuta! Prind imaginile astea absolut fantastice mi-a venit rau!:)) Crezi ca vou reusi sa fac fata? Eu zic ca nu….:))
Zi faina!
Toti avem asa ceva intr-o masura mai mare sau ma mica.Daca nu le poti urca te poti multumi sa le privesti 😛
M-ar tenta scara Haiku 🙂
Ca pespectiva e frumoasa, nu stiu ca t de accesibila este 😛
Fain articolul tau ,de unele chiar nu ştiam. Mulţumesc!
O duminica plăcuta sa ai !
Multumesc , chiar ma bucur ca am putut oferi cateva informatii utile .
Zi buna si tie !!!
Foarte interesant articolul tau ,multumesc pt calatoria virtuala!
O zi cu mult soare !
Bine ar fi sa o putem realiza si in mod real, chiar daca nu urcam scarile , macar sa ajungem la ele 😛
Poate la drumul Incas as avea o oarecare retinere(nu mare, dar probabil as avea) …in rest le’as urca pe toate fara sa stau pe ganduri:)
Duminica frumoasa:)
Pai, cat timp ai ajuns la poalele lor te ambitionezi sa le si urci , eu asa as face 😛
absolut de basm! superbe trepre spre vise împlinite! Sunt deosebit de impresionata de fiecare din imaginile si informatiile pe care le-ai prezentat! frumos articol, felicitari!
PS. intr-o cu totul si cu totul alta directie, un alt gen simpatic de trepte: http://www.youtube.com/watch?v=2lXh2n0aPyw
Ideea din clip este genial, ademensc oamenii sa faca miscarefara a=si da seama, ce usir poate fi manipulat omul cu o idee buna 😛
Multumeesc frumos pentru aprecieri.
Interesanta tema, iar imaginile sunt fantastice…
Este interesanta , mai ales ca obiectivele la care ajungi urcandu-le sunt deosebite, incarcate de mister si istorii de putini stiute…..
Fără cuvinte!
Da,la prima citire si eu am zis la fel 😛
Extraordinara colectie ai adunat aici, Cartim! Cata imaginatie, munca si energie s-au investit in aceste scari!
M-am intrebat cum le-au construit si nici nu am vrut sa ma gandesc la efortul depus.Fiecare scara impresioneaza in felul ei…
Articolul acesta serveste cu brio drept ghid turistic ( pt cine ajunge in respectivele tari 😛 ).
Ar fi tentant sa mergi special intr-o excursie care sa aiba ca obiectiv vizita unor astfel de scari.
Nici eu nu as urca astfel de scari, dar nu as refuza sa le vad in realitate.
Minunat articol!
Da, dar o data ajuns acolo, cel mai probabil ti-ai spune: ” Cand a,msa mai sansa sa stau in fta unei asemenea scari,? Hai sa incerc s-o si urc …”
Cel putin eu asa as face 😛
Eu m-am saturat de scari pe aici, peste tot doar sus-jos :)))
😛 Esti antrenata pentru una din aceste locatii 😛