Discutiile despre bitcoin sunt din ce in ce mai prezente, fie ca este vorba despre discutii din mediul online sau din mediul real. Pentru ca bitcoin-ul s-a dezvoltat foarte mult intr-un timp destul de scurt acesta a intrat in atentia unui numar foarte mare de persoane, in special in atentia celor care sunt interesati de castiguri de pe urma investitiilor. Avand in vedere ca bitcoin-ul este la inceput de drum, cu toate ca acesta este lansat de 10 ani de zile, trebuie cunoscute toate avantajele si dezavantajele acestuia inainte de a cumpara Bitcoin in Romania. Intr-adevar, se pot castiga bani frumosi de pe urma investirii in bitcoin insa, la fel ca oricare alta investitie si investitia in bitcoin prezinta foarte multe riscuri. Acestea trebuie cantarite foarte bine inainte de a decide daca este sau nu oportuna investirea in bitcoin.

Definitia bitcoin-ului

Fara a folosi termeni tehnici, bitcoin-ul se poate defini ca fiind o moneda virtuala, utilizata din ce in ce mai mult pentru plata diverselor chestii achizitionate din mediul online dar si din mediul real. Avand in vedere ca aceasta moneda a crescut extraordinar de mult din momentul in care a fost lansata, din ce in ce mai multi comercianti din mediul real accepta plata in bitcoin. Ca orice alt obiect si bitcoin-ul ofera atat avantaje cat si dezavantaje. Acestea trebuie analizate foarte bine inainte de a decide daca este sau nu o idee buna sa investitia in bitcoin. O astfel de investitie necesita alocarea unei sume de bani destul de mari motiv pentru care aceasta investitie nu trebuie realizata la intamplare ci doar dupa o analiza foarte amanuntita atat a avantajelor cat si a dezavantajelor oferite de catre bitcoin.

Cele mai importante avantaje oferite de catre investirea in bitcoin

Pentru ca analiza cu privire la oportunitatile oferite de catre investirea in bitcoin sa fie cat mai usor de facut in continuarea acestui articol voi prezenta atat avantajele oferite de catre investirea in bitcoin cat si dezavantajele pe care le presupune o astfel de investitie. Sa incepem cu prezentarea avantajelor:
• Libertatea platilor este unul dintre cele mai importante avantaje oferite de catre bitcoin. Ce inseamna acest lucru? Faptul ca poti plati sau primi bani in orice moment din orice colt al lumii.
• Conturile in bitcoin nu pot fi inghetate sau puse sub sechestru de catre nici o autoritate, indiferent de tara.
• Trimiterea de bani sau primirea de bani in bitcoin se realizeaza la niste costuri extrem de mici sau chiar fara costuri.
• Aceasta moneda digitala nu este influentata de catre vreo autoritate fiscala, ci doar de catre utilizatorii acestei monede.
• Are un potential de crestere foarte mare in viitor avand in vedere ca mediul online va deveni o parte extrem de importanta din viata noastra. In cazul in care esti tentat sa zici ca deja s-a intamplat acest lucru trebuie sa stii ca acesta este abia inceputul.
• Aceasta moneda nu poate fi falsificata.
• Datele proprietarilor de bitcoin nu pot fi furate.

Ca oricare alt lucru care pare extraordinar, si bitcoin-ul ofera dezavantaje, nu doar avantaje. O parte dintre acestea sunt prezentate in randurile de mai jos.

Cele mai importante dezavantaje oferite de catre investirea in bitcoin sunt urmatoarele:

• Cu toate ca din ce in ce mai multa lume vorbeste despre bitcoin si despre faptul ca aceasta moneda digitala va fi moneda viitorului, in momentul de fata sunt destul de putine firme care accepta plata in bitcoin, asta in comparatie cu firmele care accepta plata in bani reali.
• Tranzactiile cu bitcoin sunt ireversibile.
• Exista posibilitatea ca unele state importante ale lumii sa interzica in viitor utilizarea bitcoin-ului. In acest fel, respectivele tari isi vor proteja moneda nationala si economia.
• Faptul ca bitcoin-ul este o moneda volatila este un alt mare dezavantaj oferit de catre investirea in aceasta moneda digitala.

Concluzii

In concluzie, din informatiile prezentate in cadrul acestui articol reiese faptul ca bitcoin-ul este o moneda nesigura in acest moment dar care pe viitor va deveni extrem de importanta si recunoscuta la nivel global. Avand in vedere toate aceste informatii, din punctul meu de vedere este oportuna investirea in aceasta moneda digitala cu conditia de a fi cat mai responsabili si de a nu investi sume colosale, pe care nu ti le poti permite.