De cand s-a inventat meseria de mecanic auto, scoaterea anvelopelor de pe jante este una dintre cele mai detestate operaţiuni. Daca trebuie s-o faci manual, este o afurisita de corvoada! Cu ani in urma, aceasta operatie se facea cu prese de dejantare – asta in cazul fericit! Cand acestea lipseau, se foloseau un soi de leviere – si nu putini mecanici lucrau „la patru maini”, ba chiar si la sase, si se mai ajutau uneori si cu ciocanul! Cati mecanici auto si cati lucratori de la centrele de vulcanizare n-ar fi dat si luna de pe cer ca sa aiba un aparat dejantat.

Si cati mesteri batrani n-ar fi fost fericiti ca in atelierul in care au lucrat pana la pensie sa fi existat o masina dejantat cu actionare electropneumatica!

Din fericire, de la Revolutie incoace s-au mai schimbat lucrurile, si pe piata romaneasca au aparut produse de calitate, care mai de care mai eficiente, construite in conformitate cu normele europene. Astazi munca fizica si transpiratia sunt de domeniul trecutului. Dispozitivele moderne de dejantat, care pot scoate de pe jante chiar si cauciucuri de autobuze, autocamioane, tractoare si masini agricole, sunt actionate cu un joystick, asemanator cu cele folosite de gamerii care se joaca pe calculator. In schimb, desi nu consuma prea mult, ele actioneaza cu mii de kilograme-forta! Pentru proprietarii sau managerii unor service-uri auto sau ai unor centre de vulcanizari, ba chiar si pentru cei care isi asigura reparatiile in regie proprie (intreprinderi care, avand un parc auto mare, au si garaj si atelier mecanic propriu, autobaze etc) achizitionarea unui aparat de dejantat sau a unei masini de dejantat este o investitie cat se poate de buna, care se va amortiza destul de repede. Este recomandabil ca o masina de dejantat să fie achizitionata de la un furnizor de incredere, care ofera (pe langa transport), montare, garantie si, nu in ultimul rand, consiliere. Un astfel de furnizor este Elevatorauto.ro din Petresti, comuna Corbeanca. Nu e neaparata nevoie sa faceti un drum pana acolo – puteti sa dati un telefon la 0753 202 606 sau sa scrieti un e-mail pe adresa contact@optimalauto.ro.