Am avut bunic avocat, in mod normal, ar fi trebuit sa urmez traditia familiei dar n-a fost sa fie.

Am devenit , cum spune unul din amicii mei din bblogosfera, Zamolxe, “depanator de minti” ๐Ÿ˜› si se pare ca din aceasta pozitie, pot fi un avocat foarte bun.

Imi apar clientii, rudele intre ele, prietenii, cateii.

Sunt ceea ce in politie s-ar numi “negociator”. Apropos, a fost si un film pe tema asta cu Kevin Spacey si Samuel L. Jackson , l-ati vazut? ( ๐Ÿ˜› a vorbit cinefilul din mine ๐Ÿ˜› )

In multe din situatii reusesc saย  gasesc acele argumente care duc la solutionarea pe cale amiabila a situatiei , alteori, esuez lamentabil.

In ultuimile saptamani am avut mai multe situatii in care, ori m-am bagat ca muscoiul in lapte,ย ย  incercand sa “renegociezโ€ termenii unei prietenii, sau relatia dintre o mama si fiul ei , sa mediez dispute intre amici , ori am fost rugat sa o fac.

Depanarea de minti umane, poate fi uneori foarte grea, mai ales atunci cand in ecuatie, intervine orgoliul.

Daca am invatat ceva in viata si mai ales la Facaultatea de Psihologie , a fost sa imi respect priincipile dar sa imi las orgoliul la o parte.Acesta este , de regulaย  , cel mai mare obstacol care intervine in toate genurile de relatie.

Niciodata orgoliul nu trebuie sa intunece ratiuea sau sa umbreasca sentimentele pe care le avem fata de ย perrsoanele cu care relationam.

Daca oamenii ar respecta cat de cat sa lase deoparte orgoliul si mandria ย in relatiile interumane, sarcina mea ar fi mult mai simpla.

In momentul interventiei mele, trebuie saย  analizez situatia din toate unghiurile , sa empatizez cu toti participantii, apoi sa ma detasesz de situatie si exprim sentimentele sub o forma logica si rationala, tinand cont si de personalitatea celor implicati siย  carora ma adresez.

Trebuie sa recunosc ca nu e usor sa fac acest lucru dar satisfactia reusitei este mare.

Uneori trebuie sa pun pe masa realitati dure , sa devin cinic de realist, lucruri care nu ma caracterizeaza deoarece prin definitie sunt un om politicos si cred eu, bun la suflet, iar ultimuul lucru pe care doresc sa il fac, este acela de a rani pe cineva.

Complexitatea personalitatii umane duce la situatii paradoxale , oamenii fac lucruri pe care le regreta si apoi incearca sa le indrepte. De regula nu reusesc si atunci apeleaza la mine.Uneori e prea tarziu , alteori se poate recupera si reface o anumita problema.

Un alt amic , Richard , spunea despre mine ca sunt “un copil mare”. Este adevarat . Dar este surprinzaror cat de repede ma transform dint-un copil , intr-un matur ย iar metamorfoza dureaza cateva minute.

De regula ma bag in situatii care se arata fara iesire si ca un avoat ce fenteaza legea gasesc o cale de iesire.Nu spun ca este o situatie ideala , dar este una care ma provoaca intelectual.

Ar mai fi o treaba ; nu ma bag n situatii in care cred ca nu aduc nici ย un beneficiu ambelor parti.

The negociator , the peacemaker , ma gasiti in situatii limita.

Mult efort, nervi mancati, sisatisfactii pe masura, un Don Quijote al zilelor noastre, cel putin pentru mine , nu stiu cum gandesc colegii mei de breasla.

Asa cum sunt o personalitate atipica sunt si un psiholog mai ciudat.