Multi dintre noi neglijam adesea durerile de spate. Ne gandim ca acestea sunt ceva temporar si, cu putina odihna trec. De asemenea, le punem pe seama statului in scaun sau a ridicatului de greutati. In mare parte, atitudinea nu este total gresita, insa, ar trebui sa ne preocupe aceste dureri, in special cand ele sunt frecvente si devin insuportabile. Trebuie sa stiti ca una dintre cauzele durerilor de spate este o hernie de disc. Aceasta afectiune a discurilor intervertebrale este cel mai adesea caracterizata de dureri de spate in zona cervicala sau lombara. Insa, in afara de durere, simptomele herniei de disc sunt mai multe.

Ce este, de fapt, o hernie de disc?

Adesea cauza durerilor de spate, cu sau fara sciatica, hernia de disc este responsabila pentru unele dureri de spate. Vinovatul este un disc intervertebral fisurat. O hernie de disc este o afectiune legata de deplasarea unuia dintre discurile intervertebrale. Intr-adevar, coloana vertebrala este formata din 24 de vertebre, dintre care 7 sunt cervicale, 12 sunt dorsale si 5 sunt lombare. Intre fiecare dintre ele este plasat un disc intervertebral, un fel de perna de amortizare. Acest disc este alcatuit din doua elemente: un nucleu central, care este inconjurat de un inel fibros (annulus) care leaga cele doua vertebre una de cealalta. Daca inelul crapa, substanta de baza iese in afara coloanei vertebrale. Acesta se numeste disc herniat: aceasta revarsare a discului intervertebral poate provoca apoi compresia unei radacini nervoase sau a maduvei spinarii.

Discurile herniate afecteaza mai frecvent barbatii decat femeile. In general apare intre 35 si 55 de ani in urma supraincarcarii, ridicand o sarcina grea sau dupa o intoarcere brusca a trunchiului. Sarcina si excesul de greutate sunt, de asemenea, factori de risc pentru aparitia unei hernii de disc. Predispozitiile genetice sunt adesea cauza aparitiei timpurii a herniei de disc, poate inca de la varsta de 20 de ani. Desi sunt cazuri rare, herniile afecteaza si copiii si adolescentii.
Simptomele heniei de disc la adulti si la copii.

Adulti

Manifestarile unui disc herniat difera mult de la un pacient la altul. Uneori discul herniat poate fi asimptomatic, insa cel mai adesea este caracterizat de durere acuta. Aceste dureri sunt adesea concentrate in partea inferioara a spatelui, deoarece 95% din discurile herniate sunt localizate in vertebrele lombare. Simptomele clasice sunt, prin urmare, dureri de spate. De obicei afectiunile coloanei vertebrale sunt foarte dureroase.

Copii

Simptomele la copii si adolescenti nu sunt la fel ca la pacientii adulti. Primele semne se manifesta prin dureri lombare si prin probleme la aplecare.

Care sunt cazurile severe de hernie de disc

Daca discul comprima radacina nervoasa, se numeste nevralgie sciatica. Retineti ca 85% din cazurile de sciatica rezulta dintr-o hernie de disc. Durerea se raspandeste apoi pe fesa, coapsa si picior, cu o senzatie de furnicaturi si uneori paralizie. In cazuri mai severe, maduva spinarii este afectata, provocand paralizia membrelor sau sfincterelor anale si urinare. In acest caz, trebuie sa consultati urgent un medic.


Diagnosticul

De obicei, pacientul ajunge la medic atunci cand durerea de spate se agraveaza. In timpul consultatiei, medicul intreaba pacientul despre frecventa, intensitatea si localizarea durerii. Examinarea clinica este apoi completata de o radiografie a coloanei vertebral, suficienta in multe cazuri pentru a da diagnosticul. Dar, daca medicul are indoieli, poate sugera o tomografie sau un RMN, care va evidentia mult mai bine hernia. La copii, RMN-ul ofera o vizualizare foarte buna a herniei, dar poate fi dificil de facut la pacientii foarte mici, tinand cont ca in timpul examinarii acestia trebuie sa stea nemiscati, pentru destul de mult timp.

Tratamente posibile

Discurile herniate sunt mai mult sau mai putin severe, iar durerea variaza in functie de pacient. Prin urmare, exista mai multe abordari de tratament posibile la adulti si copii:
-Tratamentul medicamentos bazat pe antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice sau relaxante musculare. Prescrise pentru perioade scurte de timp si insotite de repaus, aceste tratamente sunt suficiente in majoritatea cazurilor pentru a inlatura durerea. Hernia poate persista in ciuda absentei durerii sau poate disparea de la sine.
-Infiltrarea locala a medicamentelor antiinflamatoare este sugerata in caz de esec al tratamentului medical. Poate fi efectuata de mai multe ori, in functie de pacient. La acestea se poate adauga Fizioterapia, Kinetoterapia si multe alte tipuri de tratament fara bisturiu. Acestea sunt, in general, cele mai recomandate, alaturi de tratamentul medicamentos. Astfel de tratamente se efectueaza in clinici specializate precum Bio Ortoclinic. Personalul este unul specializat si cu o mare experienta in efecturarea acestor proceduri miniminvazive.
-Interventia chirurgicala se efectueaza in regim de urgenta doar in urma paraliziei membrelor sau a sfincterelor anale si urinare si cand niciunul dintre tratamentele anterioare nu raspunde. Doar 5-10% din hernii necesita acest tip de interventie.
Orice tratament este ales, este adesea insotit de sedinte de reabilitare cu fizioterapeutul, pe care le puteti face la Bio Ortoclinic.  Discul herniat dispare de la sine in jumatate din cazuri, iar tratamentele nechirurgicale permit vindecarea in 80% din cazuri. Dar cea mai buna solutie este prevenirea: aveti grija de spate si alegeti, pe cat posibil, sporturile care nu sunt traumatice, cum ar fi trekkingul, ciclismul si inotul.

Cum sa evitati un disc herniat?

Prevenirea durerilor de spate, in special a unei hernii de disc, implica cateva actiuni simple de adoptat zilnic: faceti sport regulat; intariti-va spatele cu exercitii usoare; mentineti o greutate corecta sanatoasa; acordti atentie posturii ( la serviciu, in masina etc.); purtati pantofi care se potrivesc; alegeti rucsacul si nu o geanta de umar. La locul de munca, utilizati un scaun ergonomic si nu uitati sa reglati corect inaltimea scaunului. Daca trebuie sa stati jos mult timp, nu uitati sa va intindeti picioarele in mod regulat.