1f-181praecepta-incantamentamagicaorationismodosolutaescripta-etc-inzagebeperkt

 

 

 

 

 

Fiind un iubitor de carti nu puteam sa nu postez urmatoarele randuri.

Tin sa spun ca nu plagiez pe nimeni , randurile mi-au parvenit prin mail de un prieten foarte bun.Cand mi-au parvenit cele ce urmeaza, nu existau pe bloguri articole despre acest subiect .Acum, exista 😛

Okay, sa zicem ca daca as avea o avere ale carei zerouri sa nu le stiu citi , cam acestea ar fi cateva din investitiile pe care le-as face.Ah, da,si as achizitiona castelul Bran 😛

Articoul de mai jos ne plaseaza in zona celor mai scumpe carti care au fost scoase vreodata la licitatie.

Si ca o ciudatenie, acestea sunt in numar de 7.


1. Codex Leicester, Leonardo da Vinci – 23,5 milioane de euro

Cea mai scumpa carte din lume se afla in posesia lui Bill Gates. Este vorba despre celebrul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, “o colectie de 18 documente duble, adica 36 de file scrise fata-verso, realizata de catre Leonardo da Vinci intre anii 1506 si 1510″. Codexul, cea mai cunoscuta lucrare a lui Leonardo, contine gandurile si teoriile sale despre lumea înconjuratoare, de la fosile la miscarea aperi si la motivele pentru care luna straluceste.
In 1994 Bill Gates a cumparat manuscrisul in cadrul unei licitatii, transformandu-l astfel în cea mai scumpa carte cumparata vreodata. Si, pentru a sarbatori evenimentul, Gates a scanat manuscrisul si l-a distribuit, ca screensaver, odata cu pachetul Microsoft Plus! al Windows 95.

codex_leicester


2. Evanghelia dupa Sf. Cuthbert – 10,4 milioane de euro

Evanghelia dupa Sf. Cuthbert este o copie în latina a Evangheliei dupa Ioan. Volumul, de marimea unei palme, a fost scris in secolul al VII-lea si este cea mai veche carte din Europa pastrata intacta.
Cartea a fost descoperita în mormantul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, cand acesta a fost deschis. In 2012, Biblioteca nationala a Marii Britanii a achizitionat-o cu echivalentul a 10,44 milioane de euro. Reprezetantii bibliotecii spun ca micutul volum, de 9,6 cm latime si 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante carti din lume.

Evanghelia-Sf-Cuthbert

3. Evangheliile lui Henric Leul, Ordinul Benedictin – 9,8 milioane de euro

Comandata initial de catre Henric Leul, Duce de Saxonia, pentru altarul Fecioarei Maria din Catedrala Brunswick, aceasta carte evanghelica a fost achizitionata, in 1983, de catre guvernul german, in cadrul unei licitatii la Sotheby, Londra. Suma platita a fost de 8.140.000 lire sterline, ceea ce, la cursul de astazi, ar insemna aproximativ 9,8 milioane de euro.
Cartea, considerata o capodopera a secolului al XII-lea, are 266 de pagini – incluzand 50 de ilustratii de cate o pagina – si, pana in anul 1994, cand Bill Gates a cumparat Codexul lui Leonardo, a fost considerata cea mai scumpa carte din lume.
Evangheliile lui Henric Leul sunt pastrate in cadrul bibliotecii din orasul german Wolfenbüttel si, din motive de securitate, sunt expuse doar o data la doi ani.

12th-century_painters_-_Gospels_of_Henry_the_Lion_-_WGA15929

4. Pasarile Americii, James Audubon – 8,7 milioane de euro

The Birds of America este o carte a pictorului si naturalistului John James Audubon. Publicata intre anii 1827 si 1838, lucrarea consta din gravuri de 99 cm pe 66 cm, colorate manual, reprezentand pasari in marime naturala (unele dintre acestea fiind astazi specii disparute).
In decembrie 2010, The Economist estima ca din cele zece cele mai scumpe carti din lume, cinci sunt exemplare ale Pasarilor Americii. Dintre cele 119 de exemplare ale cartii de care se stie ca au supravietuit timpului, unsprezece se afla in colectii particulare.
In martie 2000, o copie a fost vanduta în cadrul unei licitatii organizate de casa Christie din New York pentru echivalentul a aproape 7 milioane de euro, in decembrie 2005 aceeasi casa de licitatii vindea un alt exemplar pentru echivalentul a 4,3 milioane de euro, iar pe 6 decembrie 2010, la Sotheby, Londra, un exemplar a fost vandut pentru echivalentul a 8,74 milioane de euro.

ImageProxy (2)

5. Constitutia SUA, adnotata de George Washington – 7,17 milioane de euro

Cartea cu coperta din piele este semnata de presedinte pe prima pagina si a fost legata special pentru el in 1789, primul sau an la presedintie. Pe marginea textului Constitutiei, George Washington a adaugat mai multe paranteze si cateva note marginale. Volumul a fost achizitinat de asociatia Mount Vernon Ladies (asociatie care se ocupa cu conservarea rezidentei istorice a fostului presedinte de la Mount Vernon), pentru suma de 9,82 milioane de dolari, in cadrul unei licitatii organizate de Christie’s in New York, in data de 22 iunie 2012.

constitutia-sua

6. Povestiri din Canterbury, Geoffrey Chaucer – 5,7 milioane de euro

Un exemplar din secolul al XV-lea al primei editii ale Povestirilor din Canterbury a fost vandut, in 1998, la o licitatie a casei Christie din Londra, pentru 4,6 milioane de lire sterline (echivalentul de la acea vreme a 5,7 milioane de euro).
Din cele cateva zeci de exemplare ale editiei din 1477 de a caror existenta se stie, acesta a fost ultimul care a apartinut unui colectionar privat si fusese pentru prima data achizitionata, in 1776, pentru doar 6 lire sterline.

complete-canterbury-tales-geoffrey-chaucer-john-h-fisher


7. Primul coloncifru, William Shakespeare – 4,5 milioane de euro

In 1623, doi din colegii de teatru ai lui Shakespeare au publicat “Primul coloncifru” (“The First Folio”), o editie care includea toate lucrarile sale dramatice (in afara de doua piesele de teatru care abia recent au fost recunoscute ca fiind ale lui Shakespeare).
Desi pretul initial era de doar un pound (si inca unul in plus daca doreai ca exemplarul sa fie legat in piele), astazi este una dintre cele mai apreciate lucrari in randurile colectionarilor. Dintre cele 750 de exemplare care au fost produse, se estimeaza ca mai exista, in intreaga lume, doar 228.
In 2001, cofondatorul Microsoft, Paul Allen a cumparat un astfel de exemplar, la o licitatie a casei Christie din New York, cu 6.166 milioane dolari (aproximativ 4,5 milioane de euro). Sau, altfel spus: doua dintre cele mai scumpe cinci carti din lume apartin fondatorilor Microsoft.

Primul-coloncifru

Va dati seama ce de simboluri contine Codexul lui Da Vinci?Ce minunata este grafica realizata manuala ale acestor carti? Oare cum miros ele? Cum ar fi sa le ai pe toate?

Ar trebui sa fi al doilea Bill Gates.

Pacat a nu am fost tocilar 😛