Arashi mi-a pasat o leapsa despre carti, pe care am promis c-o voi prelua.

Promisiunea e promisiune 😛

Leapsa consta in a spune “O înșiruire de 10 lucruri care îmi plac la o carte – chestii de formă, nu de fond” am citat din Arashi 😛

Postarea mea va fi mai scurta 😛

1.Coperta. Cand iau o carte imi place sa fie copertata, frumos legata, deoarece acest lucru ii confera un plus de eleganta.Acum nu as vrea sa se creada ca nu citesc si alt tip de carti…

Daca cartea este legata si in piele, acest lucru ii confera un aer de sobrietate, de ceva rar sau scump.

2.Supracoperta. Daca o carte o supracoperta, acest lucru ii confera un farmec aparte.Imi plac supracopetile ilustrate si lucioase, cu o grafica inspirata care sa reuseasca sa imi transmita ceva, un mesaj despre continut.

3.Mirosul.Imi place cand simt mirosul specific cartilor vechi.Este o senzatie ciudata care te face sa te gandesti la istoria exemplarului pe care il tii in mana,prin cate generatii cu povestile lor a trecut aceea carte de la data publicarii ei si pana in momentul in care a ajuns la tine.

Pe de alta parte imi place si mirosul de nou, de cerneala proaspata…

4.Prima litera.Imi place ca prima litera din capitole sa fie una stilizata, sa aibe o grafica frumoasa.Treaba asta mi se trage de la cartile lui Opa scrise cu litere gotice, in care prima litera era mereu stilizata.

5.Ilustratile.Cartea sa aibe pe anumite pagini ilustratii, fie desenate, fie reproduceri de tablouri sau harti.Cred ca de la Jules Verne mi se trage si de la “Colt Alb”,editia in germana din 1932.

6.Semnul de carte.Imi plac cartile, care au acel smur din matase prins de cotor,ca semn de carte. Este practicc si util, nu pierzi semnul de carte evitandu-se indoirea cartii sau lasarea ei in diverse pozitionari prin care se incearca mentinerea acesteia la o anumita pagina, fapt care face rau unui exemplar de carte.

7.Titlurile concise.Imi plac cartile care au titluri scurte, usor de retinut.Imi plac titlurile care pot surprinde cat mai bine subiectul intregului roman sau al cartii respective.

8 Seriile.Imi place ideea ca anumite personaje sa apara in mai multe carti, chiar daca aparitiile acestora sunt episodice,si cand mai multe carti care pot fi citite ca fiind de sine statatoare sa aibe totusi o legatura, actiunea sa aiba o anumita continuitate in alt roman, ca actiune secundara.

Seriile fac ca un roman sa nu se termine brusc iar personajele sa nu fie intalnite intr-o singura carte, este o idee geniala sa te reintalnesti cu un personaj dintr-un roman care ti-a placut.

9.Dedicatia scriitouluiImi place cand o carte are o dedicatie a autorului sau, facandu-m sa inteleg prin ce stare trecea scriitorul in perioada cand a scris cartea, cine l-a sprijinit, ajutat sau l-a inspirat.

10.Senzatia cartii in mana.Cand tin o carte in mana, ma simt bine iar senzatie este greu de descris, este senzatia ca ai in mana o mica comoara sau mai mare.Ma si imaginez tinand in mana un manuscris rar, cred ca as fi emotionat iar mana mi-ar tremura….Cand primesc o carte noua imi place sa o iau in mana, sa-mi trec palmele peste coperti, peste pagini, pe care le rasfoiesc cu grija.Cand rasfoiesc o carte veche senzatia este mai placuta, deoarece vechimea o face mai valoroasa, facand din ea un punct de reper pentru noile editii.

PS.Imi plac cartile in general, mici ,mari, de buzunar, normale, toate au farmec si personalitate ,daca se ppoate spune astfel.Tinand o carte in mana ma simt bine, am sentimentul ca mai adaug ceva cunoastere creierasului meu si imi imbogayesc vocabularul.

Leapsa poate fi preluata de Zina,Alice si de Brontozaurel(daca vrea) 😛

Later editPostarea initiala a continut foarte multe greseli, fiind scrisa cand subsemnatul avea 39, temperatura.
Acum e okay, si-a revenit si a facut corectarea..