Pictura reprezinta, chiar si dupa atatea sute de ani, una dintre cele mai fascinante si totusi neintelese arte. De-a lungul istoriei, au existat numerosi artisiti, oameni considerati geniali, care au inventat si reinventat diverse genuri si tipuri de pictura, fiecare dintre acestia avand propriul stil si propriile idei si viziuni. Pentru unii a fost o simpla pasiune in timp ce pentru altii avea un impact ceva mai diferit. Si in timp ce unii erau absolut extraordinari in stilul preferat au existat cazuri in care pentru alte stiluri pur si simplu nu aveau ce sa poata expune pe panza incat sa fie din inima.

In ziua de azi, ca si in trecut, multi pasionati dar si experti in pictura, de la simpli studenti pana la profesori, cauta mereu inspiratie vechii maestri, in operele lor, spusele lor si modul in care si-au trait viata, asa cum vedeau si considerau ei luma si prin multe alte feluri. Ne gandim ca daca reusi sa ii intelegem pe deplin putem afla daca ceea ce ne-au lasat in diversele lor tablouri chiar inseamna ceea ce credem noi sau ce au spus ei sau intelesul este cu totul altul.

Printre numeroasele teme utilizate in pictura si desen, considerata atat fascinanta cat si misterioasa, simpla dar complexa, se afla corpul uman. Multi dintre astistii consacrati au urmarit de-a lungul vietii sa obtina forma perfecta, asa cum o vedea fiecare dintre acestia. Unul dintre aceste aspecte era constituit despre schelet. Inca de foarte multi ani, au fost cunoscute diverse aspecte despre organismul uman, de la compozitia acestuia, sistemele de baza, rolul fiecarui organ si asa mai departe iar astfel de lucruri au incercat sa fie expuse si in arta. Exista numeroase lucrari prin care ne putem da seama ca pana si acum peste 500 de ani erau cunoscute suficiente taine are corpului uman sau in caz contrat, erau deduse anumite informatii care erau doar presupuse insa complet adevarate, asa cum putem verifica foarte usor in ziua de azi.

Ca si surse de inspiratie in prezent, pentru pasionatii de pictura, incepatori dar si experti, tot cartile sunt cele mai bune, in ceea ce priveste volumul de informatii oferi, exactitatea si originalitatea acestora. Una dintre cartile ce poate fi gasite si la noi in tara in librarii este Anatomie Artistica – Vol. I: Constructia Corpului, prima parte a unei trilogii in care sunt tratate diverse aspecte ale reprezentarii plastice a corpului uman. De la un artist la altul, din cei specificati in paginile sale, sunt abordate diverse probleme si teme pe care acestia au incercat sa le aplice si sa le imbunatateasca, in ceea ce priveste postura, proportiile si asa mai departe.

Volumul incearca sa se desprinda de notiunile oferite de diverse carti de anatomie si antropologie artistica din anumite perioade istorice, pana la cele mai recente si sa ofera o alta perspectiva asupra gandirii diversilor artisti consacrati din istorie. De la caricaturi la portrete cat mai fidele, de la interior la exterior, chiar si in acele perioade existau numeroase surse de inspiratie, reale si imaginare deopotriva.

Ca si in ziua de ai, foarte multi din marii pictori si creatori de frumos din trecut, foloseau aceasta arta nu numai ca o pasiune ci si ca o sursa de venit si astfel, multe dintre lucrarile lor au fost realizate dupa cerintele celor pentru care le faceau. Acestea ulterior, au deveni surse de inspiratie pentru creatii si mai indraznete, ale lor sau ale altor artisti. De asemenea, arta putea si poate fi utilizata si ca un mijloc d a exprima anumite sentimente si dorinte, de a oferi celorlalti o alta perspectiva asupra unui anumit aspect si tot asa. Pentru ca nu este mereu usor si nu pentru toti, sa ne exprimam folosind cuvintele, o face prin alte mijloace, pictura si desenul fiind doua din aceste mijloace. Fara indoiala ca anumite astfel de reprezentari au starrnit si controverse, indignari chiar dar au oferit si acestei noi perspective, in numeroase domenii, precum Omul Vitruvian al lui DaVinci, un desen, o reprezentare a proportiilor corpului uman in spatiu potrivit dimensiunilor ideale si geometrice.

Un alt aspect care si in ziua de azi ramane la fel de fascinant si misterios este cel al picturii corpului uman nud, fie ca este vorba despre femei sau babati, care sunt prezenti intr-o pictura. Aceasta abordare a corpului uman am putea spune ca incepe cu primele fiinte, Adam si Eva, care au existat la inceput goi, inainte de a fi izgoniti din Rai. De altfel, acest stil relateaza si multe alte momente istorice, reale sau fantastice. Acestea au fost adaptate nu numai in pictura si desen ci si in sculptura si astfel, exista foarte mult material care sa poate compune un volum complet si detaliat despre rolul si importanta corpului uman in pictura, in toate sensurile gandite de catre marii artisti.

In reprezentarea cat mai exacat a proportiilor corpului uman, scheletul joaca un rol esential si astfel, numeroase opere de arta prezinta corpul uman din aceasta privinta, a posturii, proportiilor si formei scheletului uman, unele foarte tehnice, cu masuratori si indicatii. Asta a ajutat si la obtinerea informatiilor necesare in domenii precum cel medicinal, tehnic dar si spiritual, unde sunt abordate diverse aspecte prin care oamenii sunt condiserati a fi unici in felul lor si care sa serveasca drept surse de inspiratie pentru multi alti artisti contemporani precum si pentru cei ce vor urma in viitor.