In acest articol vom vedea de ce este important sa va spalati mainile in mod regulat si ce produse sa folositi pentru a avea grija eficient de maini.

Spalarea mainilor: de ce, cand si cum?

O igiena buna a mainilor ajuta la reducerea riscului de imbolnavire. Este recomandat sa va spalati mainile in mod regulat si urmand cateva gesturi esentiale.

De ce sa va spalati pe maini?

 

Stiati ca 80% din boli sunt transmise de maini? Acest lucru nu este surprinzator, mainile noastre sunt in contact toata ziua cu un numar mare de obiecte (bare de autobuz, manere de usi etc.). Acesta este motivul pentru care este important sa va spalati mainile in mod regulat!

Cand sa va spalati pe maini?

 

Pentru a mentine o igiena buna a mainilor, este esential sa va spalati pe maini de mai multe ori pe zi, in special inainte de a gati, de a manca sau de a atinge fata. Spalati-va mainile ori de cate ori credeti ca sunt murdare (dupa ce mergeti in locuri publice, folositi toaleta, suflati nasul etc.). Folositi apa curgatoare si sapun lichid sau spuma.

Cum sa va spalati mainile cum trebuie?

 

O spalare eficienta a mainilor trebuie sa dureze intre 20 si 60 de secunde! Iata cateva sfaturi pentru o igiena buna a mainilor:

-folositi apa curgatoare, calda sau rece;

-frecarea temeinica a mainilor este un pas important in eliminarea murdariei si a potentialilor agenti patogeni de pe suprafata mainilor;

-nu uitati partea din spate a mainii si colturile mici precum spatiile interdigitale si unghiile;

-uscati-va bine mainile cu o carpa curata sau un prosop de unica folosinta.

 

Ce este sapunul si cum functioneaza?

 

Un sapun spuma sau lichid este cel mai bun aliat al nostru! Nimic nu este mai eficient decat spalarea mainilor cu sapun. Acesta poate fi sapun profesional sau nu, important este sa il folosim.

Ce este sapunul?

 

Un sapun este un produs rezultat dintr-o reactie chimica intre moleculele unei substante grase (cum ar fi uleiul vegetal sau untul) si un agent alcalin. Aceasta reactie se numeste saponificare. Exista doua tipuri, saponificarea la cald si saponificarea la rece. Diferenta dintre un sapun lichid si solid se face la nivelul agentului alcalin utilizat in timpul reactiei. Soda diluata este utilizata pentru a face sapunuri solide si potasiu pentru sapunuri lichide.

Cum functioneaza ?

Sapunul ajuta la distrugerea virusurilor prezente pe maini. Datorita structurii moleculelor sale, sapunul distruge membrana protectoare a virusurilor. Virusurile sunt apoi distruse si spalate cu apa si sapun.

 

Mainile sunt uscate, cum se pot reface?

 

Mainile sunt folosite toata ziua, fiind expuse la substante chimice, praf, frig si umiditate. Spalatul des al mainilor, spalatul vaselor…atatea actiuni care va usuca mainile! 

De ce se usuca mainile?

Spalarea regulata a mainilor este esentiala pentru bunastare si sanatate. Aceasta actiune repetata poate totusi duce la uscarea pielii. Pielea mainilor este o zona foarte expusa si, prin urmare, destul de sensibila. La spalarea mainilor, sapunul si apa indeparteaza stratul protector de pe suprafata pielii. In ceea ce priveste gelul hidroalcoolic, alcoolul usuca pielea.

Cum sa aveti grija de maini?

 

Daca aveti pielea sensibila sau uscata, este recomandat sa alegeti sapunul potrivit. Exista sapunuri chirurgicale sau imbogatite cu ingrediente active cu proprietati hranitoare care vor limita uscarea si hidratarea pielii. O a doua actiune este rehidratarea pielii cu un produs de ingrijire. Alegeti o crema de maini potrivita pielii si nevoilor. Iarna, cu siguranta veti prefera o crema ultra-hranitoare.

Pe scurt, este important sa va spalati mainile in mod regulat, dar sa le si hidratati corespunzator.