Au mai ramas trei zile pana la vizita pe care ne-o face Mos Nicolaie.

Luna Decembrie este o luna plina de semificatii.Ziua Nationala , Mosii ( Nicolaie si Ctaciun), 16-22 Decembrie, si Revelionul.
santa_2_e0
Ritualul primului Mos care ne viziteaza este lustruirea cizmelor si punerea lor in geam sau cat mai aproape de un punct de iesire Mosul asta este unul smecher, nu exista an, oricat de cuminte ai fost sa nu iti strecoare in ghete si o nuielusa.

Ca om care iti descoperi cadoul ,primul lucru pe care il vezi este nuiaua si abia apoi dulciurile….Pai, treaba e asta ? Mai intai te intrebi cu ce ai gresit si apoi iti dai seama ca nu ai fost asa rau , daca ai primit si cadouri….Pe mine batul ala ma doboara dar sunt si dependent de el 😛 fara prezenta acestuia Mos Nickolaus nu ar avea fartmec.

Cand eram copil, acest Mos isi anunta prezenta prin zangaanit de lant….Tot scenariul era pus la pus la punct pana la ultimul detaliu de bunici. In cazuri extreme (cand erau descoperiti, de regula, Opa) Mosul fugea dupa masina sau o oprea cu puterile magice pe care le deinea pentru a da cadoul care trebuia sa ajunga la mine 🙂 Aveau imaginatie, nu gluma .

Cateva lucruri constituiau eningme pentru mine la aceea vreme.De exemplu: Cum reusea Mosul sa intre prin fereastra inchisa? Cum reusea sa intre pe cos fara sa cada in soba care ardea??Cum reusea sa imparta atatea daruri intr-o singura noapte?? Avea ajutoare, Spiridusi si Elfi, dar totusi ,erau distante mari de acoperit…..De ce pe cos sau geam si niciodata pe usa??? Cam acestea erau intrebarile cu care ma culcam asteptand ca dimineata sa gasesc ceva in cizmulita sau sub brad….

Ce era fantatic era faptul ca auzeau caii si caruta trecand sub geamul casei.Nu era o iluzie, era cat se poate de real.Asta imi intarea credinta ca Mosii existau….Ulterior am aflat ca parintii incheiasera un targ cu nennea care aducea sifonul in cartier pentru a da o raita prin cartier cu caruta trasa de frumosii lui caluti.De la fiecare casa omul pleca cu daruri, deci se renta….Tin minte ca calutii aveau clopotei iar caruta care aducea sifon era acoperita pentru a crea impresia ca era plina cu daruri…

Voi ce va doriti de Mos Nicolaie? Ce intamplari sau ispravi va aduceti aminte de pe vremea cand erati copii legate de aceste Sarbatori?

image-267