Cand am intrat prima data in clasa X am avut un soc. Cel putin sase elevi erau obezi ca in filmele americane. Aveau 13-14 ani si peste 70 de kilograme. Este adevarat ca erau curati, eleganti si frumosi, dar supraponderali.
Unii ma concurau cu succes si evident ca nu i-am judecat pentru asta. Cine stie ce alimentatie nesanatoasa i-a ajutat sa ajunga asa, plus rontaitul din cauza stresului. Te uiti la un film, mai iei o mana de floricele. Apoi desfaci pachetul de biscuit sarati si iti face cu ochiul si ciocolata. Mai este si chioscul plin de tentatii din curtea scolii. Nu este pauza ca ei sa nu se intorca de acolo cu biscuiti, ciocolata si fel si fel de gustari nesanatoase. Nu este pauza sa nu isi cumpere ciocolata calda sau suc.
Este de ajuns sa scapi putin lucrurile de sub control si sa iti spui ca nu trebuie sa arati ca o diva care lucreaza la escort-bucharest.ro si incepi sa acumulezi progresiv si inestetic grasime. Greutatea trebuie tinut sub control, fiindca de la o anumita varsta se slabeste foarte greu. In plus, cel care a avut 15-20 de kilograme va purta pe corpul sau urmele schimbarii semnificative. Tocmai de aceea cel mai bine este sa se ia masuri de la primele 4-5 kilograme in plus.


Dar astazi vreau sa va vorbesc despre Marinela S. Si ea este grasa si daca nu ar fi asa, ar arata frumos, fiindca are parul cret, ochii verzi si trasaturi fine, dar deformate de grasime.
In spatele acestei fetite care din neglijenta vine cu pasta de dinti in par se scunde insa mult suferinta. Nu stiam asta, cand am judecat-o si am considerat-o putin impertinenta.
M-a deranjat cand mi-a spus ca ea vrea sa le dau teme multe si nu invata nici ce predam la clasa. Dupa ce a realizat ca a gresit, a ramas la sfarsitul orei si mi-a cerut scuze. Niciodata nu le port ranchiuna elevilor mei si i-am ascultat explicatiile.
Din discutii in discutii am aflat prin ce drama trece fata asta. Mama ei obisnuieste sa plece de acasa si sa isi paraseasca familia. Atunci, toti fratii mai mici raman in grija ei. Ea este cea care face mancare, ordine in casa si spala rufele, ea are grija ca fratii mai mici sa mearga la scoala.
Marinela este stresata, gusta din mancare, sa ii iasa buna si din cauza asta a luat in greutate. Peste drama aceasta se adauga cea a marginalizarii. Colegii din clasa rad de ea si mai ales fac glume nesarate despre mama ei. E trist. Marinela are un suflet bun si stie sa fie recunoscatoare celor care investesc in ea.
Mai intai, cand am fost in concediu medical, mi-a trimis cele mai emotionante mesaje:
-Domnule, cand veniti? Fara dumneavoastra ora este atat de plictisitoare si urata. Sa va faceti bine! Sa aveti grija de dumneavoastra!
Poate ca nu scria ea corect, dar mesajul era din suflet si m-a umplut de bucurie. Gandul ca departe, cineva se gandeste la tine, te intareste.
Mai tarziu am avut o discutie pe mess despre situatia ei.
-Te admir pentru puterea ta, Marinela, pentru modul in care ai grija de casa si de familie, cand mama ta este plecata!
-O urasc pe mama, domnule, mi-a declarat deschis si am inteles ca este foarte suparata. Cum a putut ea sa aleaga un barbat strain in locul nostru, al copiilor ei? De ce ne-a mai facut, domnule? Dumneavostra stiti cum rad colegii din clasa de mine pentru ce face mama?
A trebuit sa pledez pentru mama ca acest copil sa nu inceapa sa o urasca si sa se instraineze de ea.
Mai tarziu, fetita era fericita-fericita si am aflat si care este motivul: se intorsese mama ei. O vreme i-a luat greutatile din spatele de copil.
Marinela imi trimite felicitari de Craciun si de Anul Nou. Se exprima frumos, dar are greseli cam multe. La clasa fac la fiecare ora un moment ortografic, sa invat elevii sa scrie corect. Mesajele pe care mi le trimite din suflet, nu le pot insa corecta.
Imi amintesc de o actrita, care lucra ca prezentatoare la un post de televiziune cu dedicatii in direct, cum batjocorea oamenii de la tara ca scriu cu greseli. Daca la inceput era simpatizata, procedand in acest fel, a pierdut curand postul. Trebuie sa dovedim intelegere fata de oamenii in varsta care au ramas cu 4 clase si nu au cultura necesara sa se exprime corect!
Marinela a postat undeva un comentariu din adancul sufletului ei frumos despre profesorii buni pe care ii are si a inceput cu mine. Ma apreciaza ca incerc sa o invat fara sa o presez si fara sa o ridiculizez in fata clasei. Da, fac asta, fiindca am fost ridiculizat fara motive tot in fata clasei si fiindca de atunci doream sa ma fac professor de dragul unei doamne intelegatoare, am promis ca eu sa nu fac niciodata ca doamna pe care nu o multumea nimic…
A trecut deja prima saptamana fara scoala si Marinela imi scrie sa ma imbarbateze. Imi place cand imi spune ca se roaga pentru mine si ma asigura ca divinitatea ma va ocroti.
Nu stiu ce note va lua la examene, dar Marinela va iesi o persoana frumoasa, care stie sa fie emptica si recunoascatoare.
Am vazut oameni care scriu corect, dar au atata rautate in suflet, incat nu o pot indulci cu nimic…