Eurovision 2010Acum doua ore s-a incheiat Eurovision Song Contest 2010.

In articolul de anul trecut terminam disertatia mea pe acest subiect cu urmatoarea fraza “In speranta ca , cei competenti vor invata ceva din greseli si poate ca la anul vom avea mai mult succes..” – se pare ca au invatat.

Anul acesta Romania s-a prezentat cu o melodie ritmica, cu doua voci puternice , bune, si cu un compozitor stabilit in Norvegia.

Paula Seling si Ovidiu Cernauteanu au avut o prestatie buna si au reusit performanta de a lua locul 3.

Tarile care ne-au acoradat puncte demne de luat in seama au fost :Moldova (12), Norvegia (10), Spania (10), Suedia (10), Danemarca (10) şi Portugalia (10), in total reprezentantii nostri au obtinut 162 de puncte.

Castigatoare a fost Germania.

Nu stiu daca ma pricep suficient de bine la muzica, ca sa emit judecati, dar ….a fost patetic. Fata aceea nu a avut nici o emotie reala pe chip.Stia ca va castiga.Domeniul emotilor este unul pe care il cunosc prea bine ca sa imi dau seama cand emotia este reala si cand este trucata, fara prea mult talent.

In mod normal, m-as fi bucurat ca a castigat Germania, dar fratilor, nu asa.

Cand am afirmat, acum un an ca Eurovison-ul este ca un concurs regional , nu am gresit prea mult, aceasi senzatie am avut-o si azi.Statele fostei URSS si-au dat voturi pe fata, statele din fosta Iugoslavie la fel, nordicii, trebuie sa recunosc, anul acesta nu au fost asa de darnici unii cu ceilanti. Daca te uitai atent la cum se acordau punctele , iti dadeai seama de interesele politice ale statelor aflate in competitie.

In tot concursul m-a surprins doar un singur lucru: clasarea Marii Britanii pe locurile codase.

Fata aceasta , Lena, reprezentanta Germaniei si castigatoarea concursului, are o voce ce aduce putin cu Nena, asta pentru cei care si-o mai amintesc, dar e departe si ca prestatoie si melodia , mie nu mi-a placut de nici o culoare. Nu spun ca ai nostri trebuiau sa castige , nu am auzit melodia pana in urma cu doua zile , dar a avut efectul pe care mizau cei care au pus bazele acestui concurs, acum 54 de ani ,la Lugano in 1956,: adica sa aibe ritm si sa fie usor de retinut sii fredonat.

Pentru cei care nu stiu, Eurovision Song Contest, a aparut la initiativa European Broadcasting Union, format la aceea vreme din:Germania, Belgia, Franta, Marea Britanie, Italyia Olanda si Elvetia, avand ca model Festivalul de la Sanremo. Ideea era de a promova noi talente si de a le lansa (exista si un puternic factor politic , dar sa nu intram in amanunte).

Ideea este ca zarurile fusesera aruncate, si se stia sau se dorea ca castigatorul sa fie Germania. Poate fi consierat si ca un semnal politic “Noi suntem locomotiva”.

Mie miau placut Georgia , Turcia si Danemarca.Chiar si melodia suporterilor echipei de fotbal a Frantei, mi-a placut.

In mod surprinzator, anul acesta nu am ce reprosa reprezentantilor Romaniei , chiar au facut o figura frumoasa, desi interpretarea din semifinale, a fost mult mai buna decat aceea din seara finalei.Vocea Paulei a fost mai puternica si cantareata era mult mai degajata. Poate emotile au fost mai mari.

Mai jos vedeti videoclipul cu Paula si Ovi ” Playng with Fire”

And the winner is … Lena – Satellite (Germany)