M-am uitat si eu aseara (printre picaturi , ce-i drept) la Eurovision Song Contest si am fost profund dezamagit.

Dezamagit nu de spectacol , trebuie sa recunosc, ca desi nu este genul meu de muzica, au fost cateva piese care mi-au placut si stradania rusilor de a face un show impresionant , usor megaloman (parerea mea ), dar considerat fara cusur , de catre specialsti.

Mie, la toate editiile acestui concurs, cel mai mult mi-a placut si imi palce acea parte in care se noteaza concurentii. Ma amuza , in cel mai mare grad, acel “Germany , ten points ” – “Allemagne, dix points” :-)) dar ce imi displace profund la acest concurs este tenta de regionalism pe care o are. Sa fiu mai clar : toate tarile concurente si-au notat vecinii, astfel statele nordice s-au votat intre ele, statele fostei Iugoslavii s-au votat intre ele, la fel au procedat si statele fostei Federatii Ruse , iar Romania a votat cu punctaj maxim Moldova (oare pentru ce?) si invers.

Acest stil de notare, nu mi se pare deloc fair, mi se pare o prostie. De ce sa tin cont de strategie politica , de interese comerciale sau de imbunatatirea unor relatii diplomatice , cand de fapt, ar trebui sa urmaresc doar valoarea artistica.

Este adevarat ca , de regula, castiga cei care sunt mai buni, desi au fost cateva editii cand unele tari au fost neindreptatite , primul exemplu care imi trece acum prin minte este acela al Iugoslaviei , reprezentata de Neda Ukraden cu “Zora je” din 1985, melodie care a fost adaptata si in limba engleza.

Au fost si castigatori celebrii ca de esemplu ABBA cu “Waterloo” in 1974, sau Johnny Logan, castigator de doua ori al acestui concurs cu “What’s Another Year” in 1980 si “Hold me now” in 1987.

ABBA – “Waterloo”

Johnny Logan – ” What’s Another Year”

Johnny Logam – “Hold me now”

Romania , de cand participa la Eurovision , cred cea mai reusita prezenta a fost a Luminitei Angel, cu “Let me try”, urmata de aceea a lui Treistariu, cu “Tornero”.

Aceste doua exemple au fost fericite , pentru ca din cate stiu , la selectiile care au loc la noi, de regula, castiga, cei care au foarte multe pile, existza o adevarata Mafie, in jurul celor care sunt alesi sa reprezinte tara, la Eurovision.
La aceasta editie, mi-a placut Turcia, Marea Britanie si Islanda, deoarece aveau cantece a caror linie meloidica era foarte usor de retinut. Cred ca , de fapt, acesta este si secretul unui succes la un astfel de concurs, sa ai melodie usoara , placuta auzului, si pe care sa ajungi s-o fredonezi; nu ai nevoie de capodopere muzicale.

Castigatorul de anul acesta , datoreaza mult , prezentei sale scenice , carismei , si nu in ultimul rand coregrafiei.Reprezentanta noastra, are voce dar melodia a fost slabuta , coregrafia a lasat mult de dorit si vestimentatia nu era tocmai adecvata.Nu stiu de ce la noi , se merge pe principiul , ca daca arati cat mai mult din acele parti cu care te-a inzestrat natura, vei influenta un juriu si vei castiga.Nu zic sa arate ca o calugarita, dar sa ne gandim, ce vestimentatie au avut reprezentatele Islandei sau ale Marii Britanii.

Dar cred ca aici este o chestie de gust sau de trend, la “vedetele” noastre.
Sa o vedem si pe reprezentanta noastra cu evolutia ei din concurs.

Elena Gheorghe – ” The Balkan Girls”

Sa mai ascultam o data pe castigator Alexander Rybak, interpret si compozitor , repreaentand Norvegia.

Alexander Rybak – “Fairytale”

In speranta ca , cei competenti vor invata ceva din greseli si poate ca la anul vom avea mai mult succes, va doresc, pana la viitoarea postare: “Toate cele bune !”.