Exista o legatura incredibila intre copii si muzica. Pentru a asista la efectele benefice ale studierii si ascultarii muzicii asupra celor mici, exista o serie de studii stiintifice care dovedesc importanta sunetelor si notelor muzicale pentru copiii nostri. Conform cercetarilor efectuate de Universitatea British Columbia, elevii de liceu care urmeaza cursuri de muzica, obtin rezultate semnificativ mai bune decat colegii lor care nu studiaza muzica, chiar si la materii precum matematica, stiinta si limbi straine. Studentii care au invatat sa cante la un instrument muzical in scoala elementara si care au continuat sa cante in liceu, nu numai ca au avut note semnificativ mai mari, dar s-au dovedit a fi mai avansati in abilitati de limbi straine, matematica si stiinta. Rezultatele obtinute din rezultatele examenelor lor, indiferent de mediul socio-economic, de etnie si de notele anterioare, au fost mai mari.

Lectiile de muzica au beneficii mari pentru cei mici si, prin urmare, cu cat copilul incepe sa studieze un instrument, cu atat mai bine. Cand vine vorba de implicarea micutului in muzica, carti muzicale pentru copii si jucariile muzicale pot fi o modalitate excelenta de distractie si educare, deoarece este dovedit ca muzica poate ajuta comunicarea bebelusilor si raspunsurile creierului. Pentru cei mai mic, aceste obiecte pot fi primele contacte cu muzica. La librariepentrupici.ro exista o serie de carti si de jucarii care sa aduca muzica in viata lor. Cartile, de exemplu, sunt frumos ilustrate si colorate, au o calitate excelenta a hartiei si sunetele ii vor stimula pe copii. Tot conform studiilor, ascultarea si studierea muzicii creste IQ-ul, ajuta la invatarea limbajelor mai rapid, stimuleaza auzul, incetineste imbatranirea, intareste cortexul si sistemul motor, ajuta la gestionarea anxietatii, imbunatateste stima de sine si ne face mai creativi. Conform unui studiu american de cercetare, muzica ajuta la antrenarea functiilor sistemului nervos datorita atentiei care este astfel acordata stimulilor acustici, adica sunetelor. Prin urmare, un copil inconjurat de muzica este mai bun la vorbire si citit, deoarece acest proces ajuta la imbunatatirea abilitatilor lingvistice si cognitive.

De ce este important sa le oferim copiilor muzica, chiar prin carti si jucarii muzicale precum cele de la librariepentrupici.ro? Astazi copiii sunt iubitori de viteza, predispusi la zapping, sunt distrasi, usor plictisiti si se lupta sa ramana concentrati cateva minute. De ce poate muzica sa joace un rol in imbunatatirea duratei de atentie? Este bine sa subliniem ca a face muzica sau a-i introduce in lumea muzicii pe copii, nu inseamna neaparat a invata sa cante un instrument sau a proiecta activitati specifice si izolate, ci imbunatatirea unei multiplicitati de experiente in care experienta sonora este traita intr-un mod larg si global. Utilizarea elementului muzical, prin carti si jucarii, pentru a exprima senzatii si emotii permite copilului sa-si potriveasca un instrument non-verbal in comunicare. Cercetarile au aratat ca experienta muzicala timpurie poate creste, de asemenea, abilitatile copilului in activitati non-muzicale, cum ar fi abilitatile de comunicare si functiile cognitive de baza necesare pentru indeplinirea sarcinilor non-muzicale. Muzica stimuleaza dezvoltarea atentiei, a concentrarii, a memoriei, a stimularii auditive, a coordonarii motorii, a capacitatii de interactiune cu celalalt, creste abilitatile de ascultare si observare, imbunatateste abilitatile imaginative si creative. S-a aratat, de asemenea, ca activitatea muzicala imbunatateste abilitatile de limbaj si lectura. Abilitatile ritmice actioneaza ca un arbore pentru activitatile fonologice, o conditie indispensabila pentru invatarea cititului si a scrierii. Muzica este o buna practica care, daca este pusa in aplicare timpuriu in familie si continuu, chiar si in medii non-familiale, sustine cresterea copiilor cu efecte de durata. Practica muzicala consolideaza motivatia de a invata prin placere, joc si distractie.

Ce activitati putem oferi?

Activitatile muzicale, structurate sau gratuite pot fi repetate in diferite ore ale zilei. Este inutil sa subliniem valoarea experientei concrete si importanta oferirii de oportunitati de calitate. Este important sa cream asteptari si sa crestem ritualul. Cadrul jocului poate fi o melodie scurta sau un cantecel, sau o carte sau jucarie muzicala cu melodii cunoscute, repetitive, care introduc tempo-ul muzicii.

Se joaca cu vocea

Folosirea muzicii accentueaza muzicalitatea vocii care vorbeste si citeste pentru a crea surprize, stimuleaza curiozitatea, da viata emotiilor descrise in text sau ilustratii: foloseste pauze si taceri, vocea inalta sau joasa, profitand de intrega gama potentialelor sunete ale vocii.

Cantati pentru si cu copiii

Melodii memorizante, cu sau fara cuvinte, pe care le repetati mereu, dupa ceva timp, reprezinta rezultatul unui excelent exercitiu de memorie, dezvoltand in mod evident abilitati de atentie si concentrare. Elementul muzical, format din forme si structuri care se dezvolta de-a lungul timpului (ganditi-va la structura simpla a unui cantec care alterneaza versurile si refrenul) ii permite copilului sa dezvolte constientizarea elementului temporal.

Ascultare activa

Ascultati melodii de diferite genuri si din diferite epoci impreuna, inventand jocuri motorii si gestuale. Unele pasaje vor sugera gesturi moi, fluide, altele unghiulare, rupte. Experimentati ascultarea folosind cartile muzicale de la Usborne. Vor fi mult mai simplu de inteles de catre cei mici si, prin urmare, joaca va fisi distractiva, si productiva.

Explorarea sunetului

Oferiti obiecte de manipulat si de jucat, amintind tot cartile si jucariile pentru cei mai mici, si poate chiar un instrument medical pentru cei mai mari. Este important sa propuneti un singur corp sonor la un moment dat pentru a experimenta impreuna toate posibilitatile de explorare prin diferite gesturi examinand diferitele domenii de actiune pentru a produce sunete diferite.

Dupa cum vedeti, jucariile si cartile muzicale joaca un rol important. Nu sunt doar simple obiecte, ci au beneficii pentru copii si pentru dezvoltarea lor. Pentru a alege cea mai potrivita carte sau jucarie muzicala, va invitam sa intrati pe librariepentrupici.ro!