avionLa aproape 48 de ore de la mult mediatizatul accident aviatic care transporta cinci medici cunoscuti in prelevarea de organe si un medic rezident.

Se cunoaste sfarsitul acestui accident.

Doi oameni au decedat,trei in stare stabila, unul in stare grava, iar unul a scapat cu leziuni minore dar cu o trauma psihica care ii va da cosmare mult timp de aici inainte….

Ideea e ca in fiecare zi mor mai multi oameni, dar nu in asemenea situatie.Moartea face parte din cotidian.Ce doresc sa scot in evidenta este lipsa de comunicare sau de interes, incopententa si bla bla-urile politicinelor.

Buunnnn.De la aceste elemente pornesc si eu cu cateva intrebari si cu cateva observatii pe care nu ma pot stapani sa nu le fac.

Daca voi fi sarcastic, imi cer scuze.

Toata lumea cauta un vinovat. Fratilor, nu intelegeti ca nu exista un vinovat , cata vreme toate institutiile statului sunt incompetente??

Daca eu ma pierd pe munte nimeni nu ma gaseste fie ca nu am semnal la telefon , fie Salvamontul sau ISU si SST nu imi pot depista pozitia prin triangularea semnalului de pe telefonul mobil, sau prin depistarea semnalului GSM de pe smartphone prin Serviciul Special de Telecucomuunicatii.

Asta in cazul in care am semnal….

Iubesc muntele ,deci, stiu ca daca ajung intr-o anumita zona pe Transfagarasan ca nu am semnal pe telefonul mobil, si atunci e logic ca daca pe un drum circulat nu am semnal , in varf de munte e clar ca nu am nici o sansa.In plus, trebuie sa spun ca depinde si in retea esti.

Cine crede ca reclama cu ciobanul Ghita e reala se inseala.Pe munte nu ai acces la internet.

Trebuie sa intelegem ca in Muntii Apuseni nu exista aceleasi dotari ca in Alpii Francezi.In Alpi daca faci un accident esti preluat de cei autorizati sa te salveze in maxim 20 minute, in Apuseni astepti 7-8 ore pana sa te gaseasca si inca cateva ore sa ajungi intr-un spital.

Daca pe Semwenic abia ai semnal, ce sa mai astepti de la Apuseni?

In Romania nu te poti baza pe tehnica. Daca nu erau padurarii , si oamenii locului care au folosit mijloace specifice secolului XIX nu ar fi exista nici un supravietuitor.

Ironia consta in faptul ca ai reusit sa scapi cu viata dintr-o aterizare fortata dar mori din cauza hipotermiei.

Despre pilot putem vorbi doar de bine. A fost o reusita ca a salvat cinci persoane desi si-a pierdut proppria-i viata…

Putem spune ca nu au murit doar doi oameni, ci daca ma gandesc mai bine medicii aceia s-au dus sa preleveze niste organe.Nu stiu ce fel de transplaturi se efectuaza la noi in tara, dar cati dintre cei care asteptau un organ compatibil si-au pierdut speranta de viata? Cati vor mai gasi organe compatibile? Cati vor supravietui??

Cum poti lasa niste medici care fac vpluntariat pentru salvarea unor vieti, sa zboare cu un avion vechi din 1977 ?? Avionul a avut revizia tehnica realizata in decembrie 2013.Intrebarea este cum s-a defectat unul din motoarele acestuia?? La ce mai foloseste o revizie tehnica?

Suntem o tara in Uniunea Europeana, suntem in secolul XXI, cum naiba sa astepti interventia autoritatilor timp de 8 ore? Cum sa te bazezi pe zgomote facute de padurari, pe semnale luminoase realizate din focuri de tabara ??

Concluzia: Bine ca exista solidaritate umana …

Ce SMURD, ce ISU , ce SST?? Baza sunt satenii , ppadurarii si pasionatii de off road….

Mai am o intrebare: daca Arafat nu e in tara inseamna ca nu ne putem descurca intr-o situatie critica? Premierul a cedat comanda vicepremierului, accesta s-a bazat pe ministrul de interne care la randul lui s-a bazat pe prefectul de Cluj…Intr-un cuvant toata lumea s-a bazat pe cineva si nimeni nu a facut nimic….

Si unde este Raed Arafat? La o conferinta in cadrul NATO.Deci noi suntem membri NATO dar nu stim sa localizam un semnal de pe un telefon mobil ???Te criucesti, nu alta. Noi cu ce contribuim in cadrul NATO?? Cu viitoare neveste de ofiteri americani, sa nu ma exprim altfel…

Statul roman este incapabil sa isi salveze cetatenii aflati la ananghie…

Daca traiam in SUA sau in Europa Occidentala, cel putin trei ministri isi dadeau demisia nu ca nu au ajuns la timp ci pentru ca nu au ajuns timp sa salveze cele cateva vieti puse in pericol…

Pana sa ajungem la nivelul acestora vor mai muri si altii ….Din pacate

PS.Vom invata ceva din aceasta tragica intamplare? Nu noi, oamenii de rand , ci cei pusi in fuctii pentru a ne ocroti, salva? Sau pe mai departe va trebui sa ne bizium doar pe propriile nostre dotari, puteri, si instincte?