Un deces in familie este un eveniment dureros de dificil, iar daca  nu am fost familiarizati pana acum cu funebrele proceduri ale inmormantarii, avem o situatie destul de delicata pe maini.

Decesul unei persoane apropiate sau al unui membru de familie, pe teritoriul unei tari indepartate, este o circumstanta ce are potentialul de se transforma intr-una din ce in ce mai intunecate situatii posibile. Familiile ale caror rude mor, indiferent de circumstante, inafara  tarii natale,  sunt obligate sa achite in totalitate cheltuielile de inmormantare.

Canada este una dintre tarile in care cei mai multi romani aleg sa imigreze atat temporar cat si permanent. In prezent, pe teritoriul Canadei exista o comunitate de origine romana destul de numeroasa, comunitate care ajunge pana la 238.050 de persoane, din care doua cincimi se afla la prima generatie de imigranti, adica  98.615 de imigranti romani noi.

Iar a doua categorie de imigranti are o pondere numerica relativ apropiata, emigrantul a emigrat de trei sau mai multe generatii si aproape ca nu mai vorbeste limba romana – 83.400. In timp ce generatiile mai noi de imigranti din Romania sunt majoritar de etnie romana, generatiile mai vechi au o ascendenta etnica multipla.

In ceea ce priveste prima parte a cetatelilor imigranti de nationalitate romana,  imigrantii ce inceteaza din viata pe suprafata Canadei nu beneficiaza niciun fel de ajutor social pentru achitarea serviciului de repatriere decedati .

In astfel de situatii, familiilor indurerate le sunt prezentate doua posibiltati de actiune, prima este aceea de a inmormanta raposatul gratuit pe taritoriul tarii straine in care a survenit decsul. A doua varianta posibila este apelarea la un serviciu de transport funerar, servicii ce au potentialul de a depasi ordinul miilor de euro.

Sistemul Canadei de selectie si integrare a imigrantilor de toate natiile, este considerat a fi unul dintre cele mai performante din lume, sistem ce a inceput sa fie plagiat chiar si de conducerea SUA.

Canada este plina de imigranti romani care sunt foarte buni specialisti, meseriasi in constructii, imigranti respectati peste tot si cu o reputatie impecabila.

In ciuda acestui fapt, asigurarile de viata ar putea sari in ajutorul familiilor puse in situatia neplacuta de a achita taxele de repatriere decedati, motiv pentru care alegem sa promovam in permanenta importanta asigurarior de viata.