Gratian M. este din Cluj, fiind pasionat de arahnologie. Arahnologia este ramura zoologiei care studiaza nevertebratele , in aceasta categorie intrand paiajenii si scorpionii.
Este un domeniiu fascinant care a luat amploare si in tara noastra.

Cartim B.: Buna Gratian
Gratian M.: Buna Cartim
Cartim B.:Din cate am inteles, hobby-ul tau este cresterea de animale de companie, mai putin obisnuite.
Gratian M.: Mai neobisnuite pentru Romania, dar foarte normale in alte tari.
Cartim B.: Cum ai ajuns sa ai aceasta pasiune?
Gratian M.:De mic am avut o atractie spre scorpioni, poate pentru ca sunt nascut in zodia Scorpionului.
La inceput, nu am gasit decat tarantule iar acum 5-6 ani, mi-am cumparat una. M-a fascinat, asa ca mi-am mai luat una , apoi inca una…Mi-au devenit drage arahnidele.
Cartim B.:Cred ca a trebuit sa te documentezi.
Gratian M.:Am inceput sa citesc despre tarantule si scorpioni, despre cresterea si evolutia acestora , despre teraristica, in general.A fost mai greu deoarece trebuia sa citesc in limba engleza, si sa ma descurc si in limba rusa. Exista un forum puternic care trateaza probleme de teraristica..

Ephebopus cyanognathus

Cartim B.:Fiind “pionier”in bransa ai investit ceva timp , bani si multa pasiune.
Gratian M.:Am investit bani si timp dar aceste lucruri nu mai conteaza daca sunt folosite pentru hranirea sufletului.
Cartim B.:Cand si de unde ti-ai achizitionat prima tarantula?
Gratian M.:Pai, sunt vreo 5-6 ani cand am cumparat-o de la un crescator din Cluj. Avem in zona, pe unul dintre cei mai vechi crescatori de tarantule, din Romania.
Cartim B.:Am remarcat ca fenomenul a luat amploare…
Gratian M.:Da, intr-adevar, fenomenul se raspandeste, incet dar sigur. Eu impreuna cu alti colegi ne ocupam de treaba asta.
Avem si un forum..De fapt. timpul le-a rezolvat pe toate, am reusit sa strang langa mine oameni care sunt si pasionati si cu care am format o echipa.
Cartim B.: Imi poti spune un mic inventar al animalelor pe care le posezi?
Gratian M.:Ar fi o lista prea lunga 😛 insa imi plac mult A geniculata care este una din speciile mele preferate de tarantule.Am vreo 40-50 de anumale, incluzand pui si adulti.Mai am si pestisori de acvariu.
Cartim B.:Am inteles ca unele tarantule sunt veninoase..
Gratian M.:Toate sunt veninoase, veninul lor fiind echivalent cu intepatura unei viespii sau albine.Totul consta in modul in care ii manevrezi.

Haplopelma lividum

Cartim B.: Esti unul din cei mai importanti crescatori din zona . Cum faci sa transmiti si altora din pasiunea ta? Ce le spui?
Gratian M.: Nu sunt cel mai important 😛 Ce le spun ?Sa citeasca, sa se documenteze , sa acceseze forumul nostru Tarantule RO mania si pe site-ul Tarantule romania.ro
Cartim B.:Este un domeniu, pe cat de nou, pe atat de necunoscut.Prin forumul si site-ul tau nu faci decat sa popularizezi acest hobby.
Multumesc pentru interviu.

terariu 2

terariu