Isi va vedea ursul umbra astazi?
Dar cartita?

Cel mai probabil in Banat, si-o va vedea sigur 😛

Acest lucru inseamna ca iarna se va prelungi.Dupa cum se stie, daca este senin si ursul isi vede umbra, el va intoarce in barlog pentru inca o tura de somn adanc, de inca 6 saptamani.

Daca imi amintesc bine acest eveniment coincide si cu o sarbatoare religioasa..

Noi avem traditia cu ursul, in aceeasi data americanii isi pun nadejdea intr-o cartita.

Ziua Cartitei sau Groundhog Day, are la baza o legenda germana care are la baza aceleasi ingrediente,: umbra , animalul blanos cu patru labe si cele sase saptamani de iarna.

Acolo exista un “meteorolog” cu patru labute si o moaca simpatica , pe nume Phil, ale carui escapade in aceasta zi, sunt atent monitorizate.

Daca isi vor vedea cele doua creaturi umbra, este mai mult ca sigur, sa vedem doar cat de grea sau blanda va fi iarna in continuare.

Cand eram mic, asteptam aceasta zi si imi doream din tot sufletl sa fie senin, pentru ca doream prelungirea iernii.

Acum imi doresc doar putina zapada; zona mea a fost ocolita de fulgii de nea, abia daca am avut parte de ceva lapovita….

El este Phil

Un Mos Martin carpatin

Update post: Groundhog Day se traduce prin Ziua Marmotei ,cuvantul “Groundhog” insemnand in engleza “marmota”.

Marmota este un animalce cantareste intre 4 și 8 kg si are o lungime cuprinsa între 42 și 54 cm (cu coada), face parte din familia rozatoarelor si sapa galerii subterane intr-un sol pe care omul nu îl poate strapunge nici cu tarnacopul.Traieste in munti, o putem gasi in Carpati, Alpi sau in Muntii Padurea Neagra.

Se hraneste cu plante cu tulpina moale, frunzele și florile ierburilor, dar si cu insecte, paianjeni si viermi. Consuma mult pentru a acumula grasime, deoarece iarna hiberbneaza.

Cam atat in doua cuvinte despre marmota.

Nu stiu cum s-a incetatenit expresia de “Ziua Cartitei” …dintr-o traducere gresita, desi am cazut in capcana , prin explicatiile date mai sus, am incercat sa imi repar gafa si greseala de a nu verifica informatia.

Le multumesc prietenilor mei ca mi-au atras atentia asupra greselii comise.