Astazi va povestesc despre unul dintre cele mai populare jocuri de noroc din cazinourile romanesti, dar si din strainatate. O sa punem sub lupa ruleta si o sa va povestesc despre istoria si legendele nespuse ale ruletei.
5581105063_7baedc1101
Ruleta este un joc omniprezent in cazinourile romanesti, dar cine l-a inventat, cum s-a dezvoltat in jocul atat de popular astazi printre iubitorii cazinourilor si nu numai, sunt intrebari la care sper sa putem raspunde in acest material.

Nu se stie cu exactitate cine a inventat acest joc, existand numeroase ipoteze in acest sens. Cea mai vehiculata este aceea ca a fost inventata de cunoscutul cercetator francez Blaise Pascal. Legenda spune ca in incercarea sa de a dezvolta o masinarie in miscare perpetua, adica fara a fi ajutata de o forta exterioara si care sa produca mai multa energie decat cea consumata, acesta a inventat accidental ruleta. Numele jocului vine din limba franceza si inseamna “roata mica”.

ruleta

Si cum jocurile de noroc sunt inconjurate de multe ipoteze si teorii, nici ruleta nu putea scapa asa usor, asa ca exista numeroase mituri in legatura cu inventia ruletei, dezvoltarea acesteia cat si despre strategiile care te pot face castigator in fata acesteia.

La dezvoltarea ruletei in jocul pe care il gasim astazi in cazinouri, a avut un mare aport antreprenorul francez Francois Blanc, care si-a inceput afacerile in domeniul imobiliar in Bordeaux, Franta. Ulterior, a beneficiat de un parteneriat pentru dezvoltarea industriei hoteliere in regiunea Frankfurt, Germania, regiune care dorea sa-si relanseze economia. Profitand de spiritul sau antreprenorial, Francois si fratele sau au dezvoltat si industria jocurilor de noroc.

9726653322_ba4ffe5a59

Insa, dupa ce economia a fost relansata, Guvernul Germaniei a interzis jocurile de noroc pe bani si Francois Blanc a fost nevoit sa-si gaseasca o noua destinatie pentru afacerile sale in domeniul cazinourilor. A vazut oportunitatea in Principatul Monaco, unde, de curand, se legalizasera jocurile de noroc de catre Printul Charles III-lea, acesta oferindu-i mana libera si oportunitatea de a-si dezvolta afacerile. Ruleta inventata de Pascal a ramas neschimbata pana in anul 1842, cand Francois Blanc a adaugat un zero pe roata din dorinta de a creste profitul cazinourilor, fapt ce i-a atras si porecla de “Magicianul din Monte Carlo”.

Se spune despre Francois Blanc ca ar fi fost atat de impatimit de ruleta incat si-ar fi vandut sufletul Diavolului in schimbul secretelor care stau la baza acestui joc de noroc. O fi legenda sau nu, cert este ca suma numerelor adunate de pe ruleta este 666.

La sfarsitul anilor 1700, multi francezi au emigrat in America aducand jocul de noroc si pe noul continent. In America, ruleta a avut o noua modificare: a fost adaugata inca o cifra, iar in loc de 37 de numere, ruleta americana are 38 de numere de la 1 la 36, un 0 si 00. Probabil aceasta modificare s-a facut din dorinta de a castiga si mai mult cazinourile – stiti vorba aceea, in cazinouri “casa nu pierde niciodata”.

5844364807_4f8ea1b712

Daca nu ati jucat niciodata la ruleta, haideti sa vedem regulile! Trebuie sa stiti ca sansele ca un numar ales de tine sa fie castigator sunt de 1/ 38, la cea americana, si de 1/37, la cea europeana. Daca, totusi, reusesti sa il ghicesti, vei primi o suma de 35 de ori mai mare decat cea pe care ai pariat-o. In cazul in care te hotarasti sa mergi pe numar par sau impar, ai sanse mai multe de castig – 18/38, insa si suma pe care o vei obtine este mai mica. Daca ajungeti intr-un cazinou din Timisoara, Bucuresti sau mai stiu eu pe unde si nu cunoasteti indeajuns regulile jocurilor de noroc, nu va avantati. Sau, mai bine, cautati pe internet, acolo unde unul dintre cele mai mari site-uri de acest gen, PokerStars Ruletă, va ofera posibilitatea sa jucati ruleta online. Canadianul de origine romana, Daniel Negreanu, care este un membru de vaza al PokerStars, a marturisit pe blogul sau ca ii place sa joace uneori ruleta „chiar daca stiu ca n-o sa ies pe plus din asta”. Negreanu il completeaza astfel pe marele fizician Albert Einstein, care spunea: “singurul mod de a învinge ruleta este să furi bani de la crupier.”

Cum va spuneam mai sus, exista numeroase strategii despre cum se poate castiga la ruleta si exista si studii pe seama asta. Unul dintre ele are la baza sistemul Martingale, care implica dublarea sumei pariate dupa fiecare esec, asa incat primul castig sa acopere toate insuccesele anterioare. Sigur, ideea suna excelent daca detii o suma infinita de bani si in cazul in care cazinourile nu ar interzice o suma maxima de bani ce poate fi jucata la ruleta.

Se spune ca de-a lungul istoriei cele mai mari castiguri la ruleta le-au realizat Richard Jarecki, cel care în anul 1971 a castigat 1.280.000 de dolari in cazinourile din Franta, şi Billy Walters, care şi-a organizat o echipă secretă de jucători, castigand impreuna peste 3.800.000 de dolari.

Probabil, cei mai multi jucatori ai ruletei considera ca jocul nu se bazeaza pe noroc, ci pe stiinta. Cert este faptul ca ruleta este fascinanta, ne face tristi sau fericiti in acelasi timp, si multi dintre noi suntem ispititi sa-i cunoastem secretele.

Las Vegas