Am incercat pe cat am putut , sa stau departe de politica, ferindu-ma sa comentez sau sa fac speculatii , desi incidente au fost destule, culminand cu tragedia  de la Smolensk.

Oricat de critic sunt eu cu sistemul de la noi din tara, cu guvernul, cu persoanele politice, una este sa fac o  critica , mai mult sau mai putin obiectiva, ca cetatean al acestei tari  si alta este sa o faca un moderator al televiziunii franceze.

Nu ma deranjeaza misto-ul facut pe seama romanilor , dar nu atunci cand se pune semnul egal intre romani si rromi sau intre romani si cersit.

Nu cred ca romanii care au ajuns in Franta, umplu toate culoarele metroului francez sau isi  castiga existenta cersind pe strazile Parisului.

Ce s-a intamplat de fapt ?

Jonathan Lambert , umorist, actor , moderator de radiio si televiziune, a facut un banc in emisunea sa difuzata pe postul public francez de televiziune France2,a oferit definitia salutului romanesc: privirea umila, palma intinsa şi tonul rugator, ironizandu-i pe romani, în cadrul emisiunii”On n’est pas couche”.

Pe langa mana intinsa si privirea umila “salutul romanessc” contine si un text :”S’il vous plait, Messierurs, Mesdames!”

Daca eram ambasodor al Romaniei la Paris luam atitudine mai prompt, intrand direct in emisiune, cerand ca respectivul sa prezinnte scuze publice.Nu cred ca sunt exagerat.

Din cate stiu, poporul francez nu este  xenofob saqu rasist, de aceea am fost surprins de reactia publicului.

Cred daca lucrurile ar fi stat invers , ne-am fi ridicat Franta si francezii in cap, ar fi existat reactii in presa si in mass -media franceza.

Doar ca noi nu suntem patrunsi de patriotismul sau simtul civic al francezilor.

Oricum , prin acest  banc, desi francofil convins, sunt foarte dezamagit ramanand cu un gust amar.

Din pacate , aceasta este perceptia a majoritatea tarilor UE,  despre romani si Romaia.

Ce este de facut ?

Chiar nu stiu…  dar cert este ca trebuie imbunatita imaginea Romaniei.

Imagini din Show-ul de televizune si replica Ambasadei Romane din Paris.

Update post: Ca urmare a acestei intamplari site-ul ziarului “Le Monde” a fost victima unui atac de hacking , se pare ca hckerii erau romani . cititi mai multe in editia online a ziarului “Agenda”

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr