Dedurizatoare H2O InternationalMama mea este o tipa moderna , mereu in pas cu noul, fie ca vorbim de haine (se imbraca in blugi), fie in materie de noutati filmografice, barfe de pe mapamond, cititoare de Vanity Fair.Ii place muzica clasica si rock-ul, de la Depeche Mode, la Queen sau Aerosmith…

Daca s-ar limita la aceste aspecte ar fi excelent dar se baga si in tehnica, dorind electrocasnice noi.Nici asta nu ar fi rau, daca dorinele in materie nu ar fi atat de scumpe si daca nu ar pleca urechea la variante ce imi pun buzunarul la grea incercare, indreptandu-ma cu pasi inceti , dar siguri, spre faliment.

Iata ce mi s-a intamplat zilele trecute cand m-a vizitat un prieten…

Stateam de vorba cu el, cand in usa a aparut mama mea spunand:

– Deschide-mi si mie “Cif-ul” asta.Astia cand fac capace nu se gandesc si la babe ca mine…
– Eh, baba..
– La ce il folositi tanti? intreba amicul meu.
– Pai ,il folosesc sa curat tot ce este inox in casa: robinetele, chiuvetele, unele vase…Stii, devin urate de la apa,lasa pete de la calcar…
– Pai, de ce nu va puneti dedurizatoare de apa?
– Ce sunt acelea? Ce fac chestile astea?
– Pai , stiti apa dura contine o cantitate ridicata de calciu si magneziu si prin dedurizarea apei se realizeaza eliminarea calcarului din apa si acesta nu mai ajunge sa se depuna pe chiuveta, pe bateria de dus, pe instalaţiile sanitare sau pe interiorul tevilor.
– Si in ce consta aceasta aparatura ?
– Pai, sunt statii de dedurizare care inlocuiesc ionii de calciu si magneziu cu ioni de sodiu, adica acele elemente care prin diverse reactii chimice favorizeaza creearea pietrei si calcarului sunt eliminate. Astfel nu vor mai aparea depuneri de piatra, iar problemele generate de apa dura vor fi rezolvate…. In concluzie nu veti mai avea pete de calcar.
– Mie spune-mi simplu ce si cum, sa inteleg mai bine!!
– Simplu…Pai se monteaza un fel de filtru la robinet, veti avea un rezevor in care se afla rasina schimbatoare de ioni si care realizeaza efectiv dedurizarea apei, acest filtru seamana cu un boiler doar ca este pentru dedurizarea apei si nu pentru incalzirea acesteia. Cand veti deschide robinetul va veni apa “moale” sau dedurizata datorita schimbului de ioni care are loc atunci cand apa trece prin acest recipient.
– Schimbul de ioni, Mom, ai inteles??
– Esti obraznic. El macar se straduie sa imi explice, tu stai pe internet toata ziua si nu mi-ai spus nimic despre asa ceva.
– Pai nu ti-am spus, stiind ce urmeaza…”Vreau si eu”, ‘Noi nu putem avea asa ceva?”, “Ce bine ar fi daca as avea si eu asa ceva, nu ar mai fi calcar pe chiuveta, am fi mai sanatosi”…..si alte aproprouri 😛
– Da, bine ca stiu ca nu imi spui peste ce lucruri interesante dai pentru casa. Tu cauti doar chestii care te intereseaza pe tine. Cred ca, am avea nevoie de o astfel de statie in casa. Ai putea sa te interesezi cum se monteaza si de ce capacitate sunt rezervoarele. Daca seamana cu un boiler, este un rezervor. Gresesc ?
– Nu…

Isi lua “Cif-ul” si pleca…

– Mai, tu ma bagi in bucluc, si asa sunt in minoritate….
– De ce nu mi-ai spus?
– Pai, cand am vazut ca ai luat-o cu ioni, mai ca nu i-ai spus reactii chimice, am zis sa te las ca prea vorbeai cu patos 😛 Nu iti face probleme, ma descurc eu ..

– Este buna o treaba din asta in casa.
– Da, stiu, doar ca acum am sa fiu tocat marunt pana nu rezolv treaba aceasta. I-ai dat o noua tema 😛
– Daca ai mama moderna, eu ce sa fac?