Presdintele Traian Basescu marseaza mai nou pe patriotismul cetatenilor fiind deosebit de nemultumit de faptul , ca din ce in ce mai multi conationali , mai ales tineri , nu ar fi suficient de patrioti si de mandri ca sunt romani.

In cotidianul “Gandul”, i-au dat ieri replica trei personalitati: Andrei Plesu, Victor Rebengiuc si Cristian Tudor Popescu.

Domnul presedinte spunea : “Foarte mulţi, mai ales tineri, care probabil au învăţat foarte puţin la şcoală despre ţara lor, propagă dispreţul pentru valorile româneşti, pentru mândria de a fi român”.

Filosoful Andrei Plesu remarca: : “Nu te-a întrebat nimeni dacă vrei să te naşti român şi n-ai fost declarat român de un juriu care ţi-a evaluat, în prealabil, virtuţile” , deci in esenta nu este un merit personal ca te-ai nascut roman si nu englez , de exemplu.Tot Plesu afirma: “Dacă românii sunt Enescu şi Brâncuşi, mă bucur să fac parte din aceeaşi comunitate cu ei. Dar dacă românii sunt Emil Bobu, Aurelian Bondrea, nu sunt prea încântat de vecinătate” , cu alte cuvinte nu pot fi solidar cu tot ce inseamna “roman” si “Romania” , nu pot fi de accord cu acei romani care fura , ucid si violeaza in Occident sau cu cei care se cred “smecheri” si fac afaceri de milioane pagubind statul si pe cetatenii sai.

In alta ordine de idei Victor Rebegiuc spune: “Nu aş vrea să comentez teme lansate de domnul preşedinte. Eu sunt român şi cu asta basta. Aici s-a întâmplat să mă nasc. Nu văd de ce ar trebui să fiu aşa mândru că sunt român”.

N-am înţeles niciodată fanfaronada asta: «Eu sunt român. Ce grozav sunt eu!».

Eşti mândru că-ţi faci treaba bine, dar asta poate s-o spună şi un francez, şi un ungur”.

Si domnul Rebengiuc are perfecta dreptate, cata vreme nu este un merit personal nu ai de ce sa simti mandru. Ne-am nascut aici printr-o festa a istoriei, ma refer la concetatenii mei de undeva din Vestul Romaniei , daca in 1919-1920 la Conferinta de Pace de la Paris, puterile Antantei nu ar fi hotarat alipirea Transilvaniei si desarvarsirea Statului Unitar Roman, poate acum eram austrieci sau unguri. Cine poate stii?

Deci este o chestiune geo-politico si nimic mai mult.

Domnul Cristian Tudor Popescu spune : “Regăsesc în declaraţiile domnului preşedinte reflexele activiştilor PCR şi securiştilor reşapaţi după 1989, a căror primă grijă era să acuze presa de denigrarea României. Problema era presa, care vorbea de rău. Acum şi tinerii. Adevăraţii iubitori de ţară, potrivit unei alte declaraţii a preşedintelui, sunt agenţii serviciilor secrete.

De parcă, dacă presa şi tinerii ar fi vorbit de bine, ar fi crescut nişte autostrăzi din pământ. Dacă cineva spune că roşiile umflate din import sunt mai bune decât roşiile româneşti, nu influenţează pe nimeni, e trimis să le mănânce el. Dacă însă spune că preşedintele Băsescu n-a adus României în 5 ani nicio roşie degerată, se pot găsi destui care să-l creadă.”

Sunt de acord si cu dansul deoarece in scoala , de la o varsta foarte frageda eram indoctrinati cu asemenea tampenii inainte de ’89. Intr-un fel, cred ,ca ne-am satuat de acel limbaj bombastic si de acel fals patriotism, care ni se inocula in creiere de timpuriu.

Personal , daca nu exista Criza economica din 1923 in Statele Unite poate strabunicii mei nu ar fi emigrat in Europa, si nu ajungeau in Romania , iar eu ma nasteam , poate, in Detroit state of Michigan.

Facand parte dintr-o familie multiculutrala in care s-au immbinat sangele unor neamuri traditional dusmane: german cu evreu, american cu german, ungur cu roman , si cine mai stie care natie, am invatat ce inseamna TOLERANTA si RESPECTUL.

Poate ca astfel pot intelege de ce ungurii sunt nationalisti, de ce germanii par reci , de ce americanii sunt deschisi, de ce romanii sunt descurcareti iar evreii sunt deosebit de cititi.

Daca jumatate din lumea aceasta ar fi toleranta ca mine , va jur ca ar fi mai pasnica si nu s-ar ajunge niciodata la idei absurde.

Pentru ca trebuie sa recunoastem si presedintele a devenit absurd. Nu poti fi mandru de nationalitatea ta cand toate merg rau in tara ta.

Voi mandru ca sunt cetatean al Romaniei cand nu va mai fi coruptie, cand egalitatea de sanse va fi ceva real, cand mentaliatea noastra se va schimba.

Momentan NU sunt MANDRU ca sunt ROMAN , imi pare rau, domnule presedinte ca va dezamagesc, dar as dori sa stiti ca nu sunt nici ANTI , nici PRO Basescu, dar asta este ceea ce simt.

Nu pot fi mandru ca sunt roman, pentru ca atunci cand merg in stranatate si ma aud vorbind romana, intr-un magazin , vanzatorii devin subit atenti si ma fixeaza cu privirea , doar-doar, nu fur ceva din rafturi.

Din aceasta cauza , subiectiva , poate, si nefilosofica VA TRECE MULT TIMP pana voi sinti vreo MANDRIE ca sunt un biet roman.

Pana la viitoarea postare va doresc “Toate cele bune!”.

mandru de a fi roman