Aflat in apropiere de Berlin (30 km), in oraselul Potsdam, palatul Sanssouci a fost construit de regele Prusiei, Frederic al II-lea in 1747.Numele palatului nu a fost ales intamplator: „fara griji” , aici regele planuia sa isi petreaca timpul liber, alaturi de poeti, filozofi sau pictori , fiind un refugiu al sau , din aglomeratul Berlin.
Adevarul este ca, Sanssouci, poate fi considerat o “oaza de liniste” si frumusete.
Comstruit ca o replica a castelului Marly din Franta , palatul Sanssouci a fost ridicat pe locul unde exista deja o vie; in zona de primire dinspre gradina (parc) , se urca 132 de trepte pana se ajunge, in fata coloanei semicirculare ce adaposteste palatul, care are doar 12 camere.
Im timp,domeniul s-a extins si i s-au adaugat: Casa de Oaspeti, Neue Kammern si Casa Chinezeaca a Ceaiului.
Parcul are acum 300 de hectare, fiind impodobit cu statui, fantani si insulite in stil baroc.
Tot aici, se odihnesc ramasitele pamantesti a lui Friedrich der Große, aduse in 1991, implinindu-i-se astfel dorinta, dupa ce initial, a fost inmormantat in Biserica din Potsdam.
Datorita lui Friedrich al II-lea, li trage germanilor renumele de mari consumatori de cartofi , deoarece sub domnia sa, a fost data o ordonanta prin care, cultivarea cartofului devenea obligatorie, in Prusia.
Si tot de la el, nemtii, mai au o porecla, de asta data universala , aceea de “Fritz”, deoarece Friedrich cel Mare era poreclit “Alte Fritz” (Batranul Fritz), acestea sunt speculatiile mele, dar mi se par logice (asta am gandit, cand, am citit despre viata si personalitatea lui Friedrich).
Aceasta, a fost una dintre cele mai frumoase excursii, pe care le-am facut, cat am stat in Berlin.
Mi-a facut placere sa ma plimb prin acel parc, unde s-au pus la cale razboie si s-au luat hotarari ce au schimbat destine de oameni si popoare, unde, poate , fara sa vrea , au pus la cale, ceea ce avea sa se declanseze peste 200 de ani .
Am fost coplesit de grandoarea si frumusetea acestui loc.Asemenea locuri, au o putere, ce te fascineaza si te fac sa te intrebi, de ce geniul uman, nu se margineste a ramane in slujba frumosului, de ce este atat de inclinat spre spiritul sau distructiv ?
Imi doream demult sa vizitez Sanssouci-ul, regretul meu, este ca, nu am putut sa vad totul.
Poate cu alta ocazie.
In mod sigur voi reveni …
A wonderful writing. Thank you.
I'm glad you like it.
Thank you for posting.
Buna prezentarea castelului Sanssouci,
Felicitari!
Multumesc , Champ 🙂