Bat de Mos NicolaeLa noapte se desarvaseste magia primeleor cadouri si inceputul Sarbatorilor de iarna.

Mos Nicolae sau Nikolaus, este batranelul simpatc care pe langa cadouri ne aduce, preventiv, si un bat.

De la crenguta argintie imbodobita cu o fundita rosie, betele lui Mos Nicolae au suferit transformari radicale.Am vazut bete imbodobite cu jucarii de plus, cu stelute sau clopotei,dar indiferent de gustul creatorilor , nu este sarbatoare autentica de Mos Nicolae daca nu primesti si un bat.

Obiceiul batului se pierde im negura timpului.

Se spune ca Sfantul Ierarh Nicolae ar fi fost un personaj real fiind arhiepiscopul Mirei, o localitate din Asia Mica.Conform unor surse, el ar fi participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde Nicolae ar fi palmuit pe un oarecare Arie care punea la indoiala existenta lui Isus.

De la aceasta palma a ramas obiceiul ca ca de Mos Nicolae sa se dea un bat celor neascultatori in semn de avertisment.

Alte “surse” ne povestesc ca iarna incepe la Sfantul Nicolae iar Mos Nicolae fiind batran si avand barba alba,in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga.Tot in aceasta zi se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.

Acestea sunt cateva traditii legate de Mos Nicolae.Trebuie sa ne lustruim ghetele sau cizmele, sa le punem in geam sau la usa, sperand ca simpatcicul Mos, supranumit si “patronul copiilor”, sa ne strecoare un cadou in acestea.

De mentionat este faptul ca la noi tara, obiceiul batului este cunoscut si utilizat in zona Transilvaniei, Ardealului si in Banat. In restul Muntenia si Moldova obiceiul este mai putin cunoscut.

Maine am sa postez cate bete am primit si daca Mos Nicolae s-a indurat sa imi lase si un cadou….

Am tras un ochi la niste cizmulite, se pare ca a adus ceva dar nu cred ca Mosul a terminat “livraea” 😛

Ghetute asteptandu-l  pe Mos nicolae

Bat de Mos Nicolae

IF

Si patrupezii il asteapta pe batranul Mos 😛

Asteptandu-l pe Mos Nicolae