La ora cand scriu, castigatorii ravnitelor premii BAFTA acordate de Academia Britanica de Arta si Film, au petrecut, bucurandu-se de succesul lor, si multi dintre ei s-au intors acasa. Inainte de Oscar-uri, premiile BAFTA sunt considerate un adevarat pentru actori. Exigenta si conservatorismul britanic pune stapanire de la tinutele actorilor pe covorul rosu , pana la discursurile de multumire la ridicarea premilor. Se spune ca un Oscar este foarte valoros , dar adevarata recunoastere in film si teatru, iti este oferita de un premiu BAFTA. Spectacolul desfasurat in Royal Opera House din Coven Garden, a facut ca Londra sa fie centrul cinematografiei mondiale. Dupa ce au defilat pe covorul rosu , vedetele au fost intampinate de gazda spectacolului , carismaticul si plin de umor , Stephen Fry, care a reusit sa isi pastreze doza de buna dispozitie si umorul de calitate, chiar daca in spectacolul a fost onorat de prezentza Printului William, duce de Cambridge.
Pe scena au mai urcat in calitate de prezentatori actorii: Amy Adams, Emma Thompson, Leonardo Di Caprio,Cristoph Waltz,Maggie Gylenhaal, Uma Thurman,Tom Hardy, Oprah Winfrey, si multi altii.
And the BAFTA goes to….
Cel mai bun film
12 Years a Slave
![]() |
![]() |
Cel mai bun film britanic
Gravity
Cel mai bun actor
Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave
Cate Blanchett in Blue Jasmine
Cel mai bun actor in rol secundar
Barkhad Abdi in Captain Phillips
Cea mai buna actrita in rol secundar
Jennifer Lawrence in American Hustle
Cea mai buna regie
Alfonso Cuarón in Gravity
Cel mai bun scenariu
American Hustle (2013): Eric Singer, David O. Russell
Cel mai bun scenariu adaptat
Philomena (2013): Steve Coogan, Jeff Pope
Cea mai buna regie de imagine
Gravity (2013): Emmanuel Lubezki
Cel mai bun machiaj
American Hustle, Evelyne Noraz, Lori McCoy-Bell
Cel mai bun montaj
Rush (2013/I): Daniel P. Hanley, Mike Hill
Cele mai bune costume
The Great Gatsby (2013)
Cea mai buna coloana sonora
Gravity (2013): Steven Price
Cel mai bun film strain
The Great Beauty (2013): Paolo Sorrentino
Cel mai bun film de animatie
Frozen
EE Rising Star
Will Poulter
Cel mai bun debut britanic (scenarist, producator sau regizor)
Kieran Evans: Kelly + Victoria
Pentru contributia sa in domeniul teatrului si filmului, Dame Helen Mirren a fost recompensata cu BAFTA Fellowship Award, un premiu ce onoreaza pe cei mai talentati actori britanici. Acest premiu a fost decernat de catre Printul William in timp ce actorul Jeremy Irons a facut o scurta prezentare a carerei scotand in evidenta si trasaturile de personalitate ale celebrei actrite.
Irons nu s-a putut stapani sa nu glumeasca spunand:”Este o onoare sa primesti un premiu din mainile nepotului tau” facand aluzie la rolul jucat de Helen Mirren in filmul “The Queen” in care actrita o interpreteaza pe actuala regina , Elisabeta a II-a.
In discursul de multumire Hellen Mirren a glumit si a impresionat sala dupa ce a inserat in acesta cateva strofe din “Visul unei nopti de vara ” al marelui Will.
Un alt discurs interesant si care a impresionat a fost cel rostit de Cate Blanchett care, a dedicat premiul primit regretatului actor Philip Seymour Hoffman rostind :” Prin modul tau de juca, ai ridicat staheta si ne-ai tras pe toti dupa tine facandu-ne sa dam totul pentru un rol pentru a-l face mai bun si mai credibil. Prin generozitatea ta ai influentat generatii de actori, acest premiu iti apartine! Sper sa fii mandru acoolo unde esti, ticalasule!”
De remarcat ca Tom Hanks a intretinut atmosfera insotind aplauzele cu fluieraturi de sustinerre si apreciere 😛 Tipic Tom Hanks 😛
Despre filmele care au castigat pot spune ca “Gravity” este marele castigatoor obtinand 5 premii BAFTA. Misiunea in spatiu in care Sandra Bullock se lupta cu demonii care o uraresc de la piederea fetitei sale, reusind sa treaca peste acest eveniment care a marcat-o si sa isi indeplinire misiunea si , in final, sa se salveze.
“12 Years a Slave” spune povestea unui barbat de culoare nascut liber , rapit si vandut ca sclav, ramanand astfel timp de 12 ani pana isi intalneste salvatorul , in persoana lui Brad Pitt si isi redobamdeste liberatatea.Brad Pitt este si producatorul filmului.Filmul atinge coarda sensibila a natiunii americane.
O surpriza placuta a fost prestatia actorului somalez Barkhad Abdi in Captain Phillips.Desi se afla la debutul sau in cinematigrafie a reusit sa convinga prin pretatie pe membrii Academiei Britace. Captain Philips ne spune povestea reala a unui capitan de vas comercal luat ostatic de piratii somalezi.Tin sa spun aici ca, Tom Hanks si-a jucat rolul mai mult decat bine.
“American Hustle” sau Teaoa americana, impresioneaza mai mult priin distriibutie decat prin subiect,”Blue Jasmin” este un film destul de abstract care il defineste pe Woody Allen, dar ii da un spatiu de desfasurare lui Cate Blanchett, “Rush” ne aduce pe tapet rivalitatea dintre James Hunt si Niki Lauda, culminand cu accidentul acestuia din urma.
Ce pot sa mai spun?
De remarcat este faptul ca tinutele vedetelor au fost fara cusur, nu a fost loc de kitsh, ca atmosfera a fost destinsa dar purtand amprenta seriozitatii, ca umorul a fost de calitate si inteligent.Decorul de la Royal Opera House nu necesita artificii de culoare ca in cazul Kodak Theatre din Los Angeles.
PS. As fi ptuut sa prezint rezultatele premiilor BAFTA la o ora dupa ce acestea au avut loc. Dat fiind conservatorismul brittanic, ceremonia nu este transmisa in direct ci doar in reluare , la o ora dupa incheierea ceremoniei. Pana azi noapte nu am reusit sa fac rost de inregistrarea specctacolului. Cum cei din media nu se inghesuie in a prelua festivitatea sau in a da amanunte despre acest eveniment important care da pulsul tendintelor si verdictul la ceea ce se va intampla la Oscar , am zis ca mai astept cu relatarea mea pentru a putea da cat mai multe amanunte.
Sper ca am reusit 😛
Văd că ai fost iar la datorie, ca de obicei cu ocazia asta 🙂
Daca sunt cinefil 😛 trebuie sa fiu la “datorie” Fac un lucru care imi place, ma uit la spectacol si apoi scriu despre el 😛
Ai facut un “reportaj” f. bun 🙂
Cat priveste tinutele, am remarcat-o pe Cate Blanchett care a avut o tinuta absolut impecabila. M-a fermecat pe mine, ca femeie dar pe domni 🙂
Multumesc frumos,Elly 😛
Mi-a placut gala, umorul tipic englez, si tinutele au depasit cu mult de ce vedem la Oscaruri.Dovada ca tinuta decenta este mai atragatoare decat acele tinute “semigoale” care lasa sa se vada mai mult decat ar trebui din trupurile bine lucrate ale actritelor.
Am urmarit pe HBO transmisiunea cu premiile BAFTA ,si mi-a placut mult reportajul tau ! Nu sunt de acord cu unele premii, dar ”de gustibus…”,mai ales ca nu am vazut filmele !
A fost o editie echilibrata.
Iti recomand “12 Years a Sclave”, “Captain Philips”, “Frozen”, “Gravity”, si ar mai fi dar nu se afla printre castigatori.
Multumesc pentru apreciere, Naica 😛
Multumim Cartim;ca de obicei,suntem informati datorita postarilor tale(ma refer la mine,in special).
Oricand , Blue Eyes 😛 de fapt, tu mi-ai dat ideea de a pune si fotografii in articole cu castigatorii 😛
O remarca de-a ta facut cu mult timp in urma 😛
12 years a slave, cel mai frumos film pe care l-am vazut in ultima vreme, extraordinar!
Da, este un film bun,Adelina, si atinge o coarda sensibila pentru americani.
Bine ai venit pe blog ! 😛
Te-ai intreccut pe tine cu acest aericol.Cred ca e cel mai bun dintre cele in care prezinti premiile acordate in lumea cinematografiei .
De unde ai facut rost de show ? 😛