Cand am scris despre Sinagoga Noua din Timisoara, am promis ca voi incerca sa mai prezint si alte sinagogi din oras.

La indemnul lui Arashi si al Soimului Calator, care mi-au dat si unele sfaturi despre locatie si despre cum sa fotografiez cladirea (e greu, foarte adevarat) deoarece nu ai loc pentru perspectiva,deoarece distanta dintre cladiri este foarte mica (doar soseua), am mers in cautarea acestui edificiu.

Sinagoga din Cetate a fost construita intre anii 1863-1865,dupa planurile arhitectului vienez Igatz Schuhmann, in stil predominant maur, avand ornamentatiile influentate de stilul bizantin si romanic.Se pare ca la vremea construirii acestui edificiu, exista o comunitate de evrei spanioli in oras.

Aceasta sinagoga deservea comunitatea evreiasca de rit neolog.

Daca in perioada innterbelica existau 13.000 de evrei in Timisoara, in prezent numarul acestora este estimat la circa 800.

In 2001, Sinagoga a fost cedata pe o perioada de 50 de ani catre Societatea Filarmonica.

A fost redeschisa in 2005 cand a gazduit un concert organizat de Filarmonica din Timisoara.

Astazi , cand am trecut pe acolo, am vazut miscare si ca este in restaurare.

De o frumusete rara, Sinagoga din carterul Cetate este una din cladirile distincticve ale orasului si ar merita grija edililor nostri.

รŽn prezent, sinagoga continua sa apartina Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, fiind si monument de patrimoniu.

Cateva fotografii.

PS. Aceasta postare se adreseaza rubricii Life in Pictures cat si unui alt blog pe care il veti gasi interesant: Device Box.