Avand putina treaba prin zona Fabric a orasului, pasii mi-au fost purtati spre un edificiu deosebit de frumos.

Este o cladire ce iese in evidenta, fiind diferita de restul cladirilor istorice pe care le putem admira in oras.

Este vorba de Sinagoga Noua.

Proiectata ca o îmbinare a elementelor mauro-bizantine cu cele ale renaşterii italiene, are o serie de elemente decorative.

Edificiul are patru ferestre geminate cu un arc în plin cintru decorativ deasupra acestora.Aceste ferestre sunt dispuse cate doua de-o parte şi de alta a frontonului triunghiular sub care se afla o rozasa cu motiv floral, precedata de o balustrada.

Cladirea este prevazuta cu coloane care marcheaza inaltimea acesteia.In partea superioara se afla o cornişă puternic profilata deasupra careia sunt atasate balustrade decorative. Acoperisul e dominat de cinci cupole dintre care cea centrala este prevazuta cu o rozasa.

Constructia cladirii a fost terminata in 1899 si a fost proiectata de arhitectul Leopold Baumhorn din Budapesta si construita sub conducerea timisoreanului Josef Kremer, fiind construita pe locul unei foste sinagogi mai mici devenita neincapatoare.

Orga din interiorul sinagogii a fost construita de faimosul mester timisorean Leopold Wegenstein.

A fost sfiintita la 3 septembrie 1899,în prezenta sefului comunitatii,rabinul Alex Kohn si primarului de atunci, Dr. Karl Telbisz.

Din pacate , pe vremea fostului regim , acest frumos lacas de cult a fost inchis.Odata cu micsorarea comunitatii evreiesti din oras, prin plecarea multora dsin acetia in Israel, edificiul a ajuns intr-o stare de degradare si ar necesita reparatii.

Din 2009, Comunitatea evreiasca din Timisoara a cedat Sinagoga, Teatrului National Timisoara pe timp de 35 de ani, cu consitia sa o renoveze in 5 ani si sa o utilizeze in scop cultural montand piese sau sustinand concerte.

Pana acum nu am observat sa ii fie adusa vreo renovare.

Consider ca fiind una din cele mai originale cladiri din oras, aceata ar trebui renovata cu atat mai mult cu cat la constructia ei, au participat si cetatenii urbei prin diverse donatii.

Cateva fotografii cu frumosul edificiu.

Postarea se indreapta si catre Life in Pictures