Avand putina treaba prin zona Fabric a orasului, pasii mi-au fost purtati spre un edificiu deosebit de frumos.
Este o cladire ce iese in evidenta, fiind diferita de restul cladirilor istorice pe care le putem admira in oras.
Este vorba de Sinagoga Noua.
Proiectata ca o îmbinare a elementelor mauro-bizantine cu cele ale renaşterii italiene, are o serie de elemente decorative.
Edificiul are patru ferestre geminate cu un arc în plin cintru decorativ deasupra acestora.Aceste ferestre sunt dispuse cate doua de-o parte şi de alta a frontonului triunghiular sub care se afla o rozasa cu motiv floral, precedata de o balustrada.
Cladirea este prevazuta cu coloane care marcheaza inaltimea acesteia.In partea superioara se afla o cornişă puternic profilata deasupra careia sunt atasate balustrade decorative. Acoperisul e dominat de cinci cupole dintre care cea centrala este prevazuta cu o rozasa.
Constructia cladirii a fost terminata in 1899 si a fost proiectata de arhitectul Leopold Baumhorn din Budapesta si construita sub conducerea timisoreanului Josef Kremer, fiind construita pe locul unei foste sinagogi mai mici devenita neincapatoare.
Orga din interiorul sinagogii a fost construita de faimosul mester timisorean Leopold Wegenstein.
A fost sfiintita la 3 septembrie 1899,în prezenta sefului comunitatii,rabinul Alex Kohn si primarului de atunci, Dr. Karl Telbisz.
Din pacate , pe vremea fostului regim , acest frumos lacas de cult a fost inchis.Odata cu micsorarea comunitatii evreiesti din oras, prin plecarea multora dsin acetia in Israel, edificiul a ajuns intr-o stare de degradare si ar necesita reparatii.
Din 2009, Comunitatea evreiasca din Timisoara a cedat Sinagoga, Teatrului National Timisoara pe timp de 35 de ani, cu consitia sa o renoveze in 5 ani si sa o utilizeze in scop cultural montand piese sau sustinand concerte.
Pana acum nu am observat sa ii fie adusa vreo renovare.
Consider ca fiind una din cele mai originale cladiri din oras, aceata ar trebui renovata cu atat mai mult cu cat la constructia ei, au participat si cetatenii urbei prin diverse donatii.
Cateva fotografii cu frumosul edificiu.
Postarea se indreapta si catre Life in Pictures
Si mie imi place sinagoga asta parca mai mult decat cea din Cetate. Am poze facute acolo dar n-am apucat inca sa scriu, nu-mi dau ragaz “externele” 🙂
Sincer, pe aceea din Cetate nu o stiu, trebuie sa o “descopar” . Zonele Fabric si Cetate imi sunt destul vag cunoscute, si nu numai ele, poate de aici si ideea de a scrie si de a ma documenta despre propriul oras.
Am ajuns la concluzia ca il cunosc destul de putin …
Pai, pe scurt, e “aia de langa pizzeria Cora”. Si destul de greu de pozat, fiind inghesuita de cladiri vecine, si pe o straduta stramta.
Da, am cautat pe net si gasit-o si mi-am dat seama ca fiind foarte inghesuit , e greu sa cuprinzi intr-un cadru Sinagoga.\
Gasesc eu o cale sa fac cateva poze cumva …….vedem 😛
Sa vad cand ajung pe acolo 😛
Daca ai pile la Spitalul Militar, faci si tu de la un geam de vis-a-vis. Sau te dotezi cu un obiectiv wide angle. Eu nu am reusit. Pacat ca se tot intinde renovarea. O singura data am fost inauntru, la o lansare de carte / expozitie foto si de montaj a unor amici, dar tot nu ne-am putut plimba in voie, era inca plin de schele si moloz.
Am pe cineva la Spitalul Militar, am sa incerc o mita cu flori :Psa vad cum voi reusi sa imi expun punctul de vedere 😛 Va fi o cerere foarte ciudata …
Este o cladire superba , pacat ca o lasa sa se degradeze.
Vorba ta, e o cladire originala .
Acolo, in Cetatii , chiar nu stiu cum vei face poze, sper sa nu accidentezi 😛
Nu stiu nici eu, ma voi orienta la fata locului :Pceva trebuie sa iasa !!
Am fost invitat acolo de un prieten, la o slujba, si nu am ajuns pentru ca nu stiam unde este , mi-a fost rusine si as vrea sa ma revansez, desi cu 20 de ani mai tarziu…
Foarte frumoasa cladire. O adevarata bijuterie. Lucruri care se faceau odata…:) Si foarte interesante informatii.
O duminica placuta sa ai!
Multumesc frumos.
Este o cladire unica in Timisoara, singura in acest stil .
Duminica buna si tie !
Deosebită, cu adevărat. îmi imaginez un concert…
Duminică plăcută!
Da, superb, mai ales ca are o acustica iesita din comun 😛
Zi frumoasa si tie!
eleganta cladire si intr-un anume sens…mandra…
Ai ceva dreptate aici 😛
Imi place tare mult Timisoara si parca mi s-a facut dor sa o mai vad:) O duminica placuta!
Timisoara e un oras frumos iar anumite locuri si cladiri au ramas nedescoperite de noi astia mai tineri 😛
Cat despre dor , se spune ca cine bea apa de Bega nu mai pleaca din Timisoara 😛
Sublim si incantator edificiu ,a reusit sa imi incante realmente privirea. SUPERB!!!
O zi senina îti doresc !
Este foarte frumos si incanta privirea oeicui si a celui mai critic dintre noi….
Ce e frumos place oricui 😛
Imagini ravisante,reuşeşti să transmiţi din emoţiile proprii şi clorlalţi,imag ce emană acea realitate,şi transparenţă foarte veridice unui lăcaş de cult.
Salutări prieteneşti!
Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca iti plac imaginile.Uneori pozele fac realitatea mai frumoasa dar in cazul de fata , te asigur ca e mai frumoasa decat am putut surprinde in poze ..
Este destul de frumoasa cladirea.In Medias este o sinagoga,mai putin impunatoare ca si constructie,dar, am vazut citeva elemente arhitecturale asemanatoare.S-au inceput reparatii,cu ajutorul unei fundatii patronata de printul Charles.In vara trecuta,cu ocazia unui festival de film,am vizionat 2 filme idis,in incinta sinagogii; dar e mult de lucru si in interior si exterior.
Bine ca printul Charles se implica si in renovarea unor lcasuri vechi din Transilvania.Elemente comune sunt cele de stil maur-oriental, cel mai probabil .
Intotdeauna mi-am dorit sa vizitez o sinagoga, insa in orasul meu nu este, acum vazand cum arata pe dinafara si am crezut mai intai ca e o biserica catolica vazand rozeta … ramane curiozitatea pentru interior.
Multumesc! Seara placuta!
Bun venit pe blog , Melly 😛
Si eu am o curiozitate asemanatoare, mai ales ca am ratat o invitatie la o slujba…La noi in oras sun vreo trei, cred…
Frumoasa si impunatoare cladirea! Pacat ca nu este apreciata la justa ei valoare! Chiar daca nu cunosc Timisoara, am vizitat un coltisor din ea cu ajutorul tau! Multumesc.
Imi pare bine ca am reusit sa redau ceva din Timisoara,.
Este un oras care are multe de oderit si pe care nici un timisorean mai tanar nu le cunoaste, de aceea incerc sa o redescopar parandu-mi rau ca nu il mai am pe bunnicul ca ghid.
Am fost inauntru ei,acum vreo 3 ani,sa iau niste esantioane(fragmente) din mucegaiul de pe pereti din diferite zone din interiorul sinagogii.personalitatile urbei vroiau sa stie daca e periculos aerul din interior pt.plamanii potentialilor muncitori care ar fi venit sa lucreze la renovare.Toata lemnaria era putreda,tavanul,scarile interioare care duceau la orga,si in strana coristilor.orga a fost luata mai demult,dar nu stiu unde a fost dusa.S-ar parea ca toata zidaria si lemnaria fiind umede,sa trebuiasca daramata cladirea,sau renovata prin vreo metoda noua care sa nu strice arhitectura (probabil f.costisitor)din moment ce au dat bir cu fugitii,onor personalitatile urbei.Pot sa-ti mai spun si altele…
Pacat de un asemenea monumet, daca trebuie pot face o petitie online pentru edilii urbei. desi nu stiu daca o vor baga in seama.
Se doreste sa devenim Capitala Cultural Europeanna dar nu se face nici un efort pentru renovarea si restaurarea cladirilor care fac din Timisoara un oras deosebit, desi ignorat.
Mai este un templu de rit mozaic in Timi,pe str.Marasesti,colt cu E.de Savoya,construita intre 1863-1865 de un arhitect german.Este inconjurata de schele de lemn,parca ar fi din alt timp,in incercarea probabil de a fi renovata… Singura Sinagoga functionala din oras este in cartierul Iosefin,seamana cu cea din Traian…
Le voi lua la rand pe toate , iar pe langa acestea mai am de fotograhiat si bisericile cele mai frumoasae din oras Milenium, cea din Balcescu , si ce ortodoxa de la Sinaia, precum si cladirile care istorice despre care se stieu putine lucruti deci Timisoara . este o sursa inepuizabila de inspiratie.