Am fost la unul din supervizorii mei …

Cum acesti oameni sunt mai intelepti si mai invatati decat mine, de regula, ii ascult.Cum am mai multi, unuia dintre ei i s-a parut ca sunt mai stresat si mai incordat decat in alte dati di s-a grabit sa imi recomande un remediu.

Ce credeti ca mi-a spus?

– Trebuie sa practicci Tai Chi! Nu ma intereseaza daca aprofundezi si filozofia , dar exercitile sunt esentiale pentru a reduce stresul..
– Pai, nu e mai bine daca merg la sala si trag la “fiare” ?
– Nu, nu de muschi avem nevoie ci de exercitii de eliberare a teniunii mintale care se poate realiza prin acete exercitii.
– Si unde gasesc un club de TaiChi intr-un oras ca Timisoara? Poate daca eram in alta parte a lumii ar fi fost mai simplu…
– Esti un om plin de resurse …Te poti uita pe youtbe si cum si asa computerul e marea pasiune , poate cauti articole pe internet sa asimilezi ce trebuie saa faci.
– Bine , sper ca va dati seama ca exercitile sunt apa de ploaie daca nu am o descriere a lor si daca nu patrund si in filozofia Tai Chi-ului…Pentru aceasta trebuie sa am ori un instrucutor , ori un fundament scris pe care sa il asimilez si apoi sa il pun in practica…Procesul este de durata si nu am de unde sa stiu daca conceptia chineza se va plia pe personalitaea mea care este mai pragmatica…
– Stai , ca transformam sedinta asta intr-un proces invers.
– Adica?
– Tu supervizor si eu supervizat 🙂
– Ma scuzati, dar trebuia sa va spun ce gandesc.

Buuuunnnn, astea fiind zise cand am ajuns acasa am inceput sa caut cam tot ce puteam gasi despre Tai Chi pentru a-l intelege uramand sa il aplic.Evident ca in Timisoara functionase pana in 2012 un club de Tai Chi, acum in oras nu mai exista nimic care s se apropie de acesta. Am cautat  carti sau manuale pana am gasit pe Okazii cartea lui Bill Douglas “Manual de Tai chi si Qi Gong”…la toate librariile  online stocurile erau epuizate.

In fine, mi-a parvenit cartea prin posta si acum stau cu markerul in mana si invat despre Tai Chi, istorie, filozofie, tehnica, exercitii.Parca as fi un student care se pregateste pentru examen 🙂

Din ce am invatat pana acum nu am  gasit ceva care sa contravina conceptiei mele despre viata, folozofie sau credinta.Am fost mereu atras spre alte filozofii cum ar fi, de exemplu,  cea budista. Am preluat tot ce mi s-a  potrivit si acolo unde opinile nu coincideau , ma delimitam de ele personal fara sa resping faptul ca, pentru altii, ele constituiau ceva sacru.

Pe internet nu sunt prea multe  articole despre aceasta disciplina sau daca sunt , aceastea nu sunt in romana.

Deci ce este Tai Chi?

Tai Chi este o gimnastica ce tamaduieste concomitent trupul, mintea, partea emotionala, si spiritul.Prin Tai Chi creste nivelul de energie , imbunatatind starea de sanatate , creativitatea si reduce in mod semnificativ stresul.El poate fi practicat la orice varsta  exercitiile find lente .Desi considerat ca facand parte din artele martiale ,Tai Chi poate fi considerat un Kung -Fu desfasurat cu incetinitorul.Prin coregrafia saalenta este indusa o stare relaxare absoluta. de fapt toti practicantii de Karate trebuie sa invete si sa aplice tehnicile Tai Chi deoarece acesta le da o concentrare mintala buna.De fapt se spune ca Tai Chi este conasiderat ca fiind arta martiala a mintii.

Filozofia si exercitiile Tai Chi incurajeaza muschii sa renunte la incordare,mintea sa renunte la griji iar mintea si inima sa renunte la anxietate deblocand astfel energia esentiala ,Qi, si facandu-ne sa “functionam” in parametrii optimi. Prin tehnicile de relaxare si respiratie,intarindu-ne launtric, fizic , mintal si emotional suntem ajutati sa renuntam la ranchiuna, furii, pentru a lasa trecutul in urma, sa ne asiguram un prezent mai bun creand premisele unui viitor mai luminos si plin de sanatate….

Deblocand trupul de tensiune imbunatatim si functionarea organelor noastre interne.

Precizez ca Tai Chi are o vecime de peste 1000 de ani fiind tinut secret de catre maestrii chinezi  si transmisa pe cale orala din generatie in generatie.Practic originile sale se pierd in negura timpului fiind accesibil doar intelepciunii chineze care e in contrast cu lumea occidentala.

Prin echilibru si armonie, disciplina si focalizarea concentrarii, relaxare si intuitie, aceata tehnica aduce doar beneficii practicantului.Este sigura tehnica din artele martiale care nu are centuri sau un sistem de clasificare ci doar benificii simtite si mai putin vazute… Ce ne dorim mai mult? O centura neagra, sau un corp si o minte bine echilibrata, vitalitate si un trup sanatos?

Va voi spune mai multe cand asimilez si citesc cartea pana la sfarsit si cand voi incepe  practicarea exercitiilor …..