Imi doream sa admir cateva tablouri deosebite, aveam pofta sa vad ceva frumos.Cum “googaleam”(cred ca tocmai am inventat un verb), am dat peste peste pagina de cultura BBC-ului care gazduieste colectii si galerii de arta ce cuprind panzele celor mai importanti pictori ai lumii.
Admirand tablourile reproduse, ochii mi-au cazut asupra unuia care m-a impresionat prin expresivitatea sa si prin tema abordata.Se numeste “Fidelitate” si a fost pictat in 1871 de catre pictorul englez Briton Rivière reprezentant un prizonier inchis intr-o celula cu cainele sau alaturi ,care parca doreste sa ii aline durerea, tristetea , singuratatea.
Placandu-mi foarte mult aceasta pictura am inceput sa caut mai multe informatii despre Briton Rivière.
Briton Rivière s-a nascut intr-o familie de artisti, tatal sau,William Rivière, fiind profesor de desen la Universitatea din Oxford, iar unchiul sau, Parsons Rivière, a fost un recunoscut pictor peisagist in acuarele.Viata sa scurs intre anii 14 August 1840 – 20 April 1920. Sotia sa,Mary Alice Rivière,a fost membru corespondent a Royal Academy of Arts fiind o pictorita cunoscuta. Unul din cei sapte copii ai sai va deveni un foarte bun portretist.
S-a nascut la Londra avand descendenti hughenoti ajunsi in Anglia datorita persecutilor autoritatilor franceze din acele vremuri (intre anii 1400-1500).
Briton Rivière si-a incput cariera cu tablouri de compozitie gen “Romeo si Julieta”, sau “Seara Armadei Spaniole” dar aceste subiecte nu il atrag,subiectele sale preferate au in centru un animal foarte drag pictorului: cainele.
Isi termina studile la Universitatea din Oxford , devenind mmbru al Royal Academy of Arts, fiind la un pas de a ajunge presedintele acestuia.
“Intotdeauna am fost un mare iubitor de caini, dar am lucrat cu ei atât de mult încât am obosit sa cresc unul pentru mine.Cu toate acestea, nu se poate picta un caine decat daca esti pasionat de acesta.Lucrez cu un caine doar daca am un asistent care cunoaste bine comportamentul canin, care intelege cum se comporta animalele ….. Collie, cred, sunt caini cei mai agitati …. ogari sunt, de asemenea, foarte agitati, și așa sunt Fox Terrierii….” spunea pictirul care din 1865 a inceput sa redea in pictiurile sale animale.
A studiat comportamentul animal pana a inceput sa cunoasca cum se transforma corpul animalelor in functie de reactia acestora, si astfel a ajuns sa realizeze tablouri deosebite.
Va prezint cateva panze ale acestuui pictor englez, au sa va incante ochii 😛
Naughty Boy or Compulsory Education
Lady Roundway of Devizes, Wiltshire
PS. Daca doriti sa vdeti si alte lucrari puteti accesa pagina de colectii de pictura al BBCsau galeria de imagini al ArtMagick. Pacat ca nu sunt prezentate toate…
Multumesc, Cartim, pentru aceasta prezentare. Nu am auzit despre acest pictor dar lucrările lui sunt, într-adevar impresionante pentru un iubitor de caini. Cel mai reusit mi se pare primul tablou. E atat de expresiv cainele ala!
Ciudat, am avut un Collie si nu mi s-a parut deloc agitat:)
Nici eu nu am auzit de el pana cand nu am dat peste tabloul “Fidelity”.Vazand acel tablou nu m-am putut abtine sa nu-i verific intreaga opera 🙂 Mi-a placut ce am descoperit!!
Ce faine sunt picturile! Deosebite…
Ma bucur ca am reusit sa ti le arat 😛
Ce dragut e catelul din tabloul “Fidelity”! Saracul ,animalele au suflete mai mari ca oamenii !
Este deosebit de expresiv acel catel din tablou, imi place foarte mult tavloul.
Ai foarte mare dreptate , animale au suflete mari .
Ce dragut!
La”Watchingdog” , ma refer 😛
Acum am remarcat soricelul ha ha 🙂
Pare a fi un Terrier 😛
Foarte reusite picturile,realiste,infatisand oameni, dar mai ales animale, co cainii pe primul loc ! Catelul si soricelul sunt, cred, prieteni !
Da,sunt deosebite se vede ca a studiat foarte mult comportament canin si conormatia diverselor rase de caini.
P.S. Am vazut si celelalte picturi si mi-au mai placut cateva:”Conscience…”,Corbul, ”The Lonely Life”.Multumesc pentru descoperire !
Toate sunt frumoase 😛
Daca am sa mai “descopar” si alti pictori mai putin cunoscuti, am sa-i prezint cu multa placere .
Toate tabourile acestui pictor necunoscut mie sunt frumoase dar “Fidelity” este cel mai reusit !
Sa ne mai faci astfel de surprize 😛
Si mie mi-a placut foatye mult 🙂
In masura in care mai depista si alti artisti , voi imparti aceasta descoperite cu voi .
Daca iti plac picturile cu animale atunci permite-mi sa fac o sugestie 🙂
Franz Marc …cred ca nu vei fi dezamagit privindu-i tablourile .
Din cele postate in blogul de azi mi-a placut cel cu fetita care citeste.
Am observat o ‘chestiune’ interesanta : copiilor mici le plac cainii de mari dimensiuni !
Iti multumesc pentru sugestie , ek va fi urmatorul pe lista 😛
Copiilor mic le plac cainii mari pentu ca le confera un sentiment de siguranta si deoarece cainii mari sunt mai lenti si mai obedienti decat cainii de talie mica care de regula sunt foarte agitati desi seamana cu niste jucarii de plus.
Foarte frumos si interesant articolul,iar de catei ce sa spun, stand si privindu-i insistent mi se parea ca sunt vii, ca se misca.
Axest lucru se dattoreaza talentului pictorului si a numeroaselor sale studii si observarii cateiloe si cailor , a animalelor in general.
Multumesc pentru apreciere, ma bucur ca ti-au placut 😛
Parca-s un pic prea ”maiestuosi” cainii astia. Cei reali ar avea o privire ceva mai calda si mai putin ”lucrata” (asta e genul ala de comentariu de trol 🙂 ).
😛 Poate aceasta expresie este creata tocmai pentru a scoate ienta calitatiile acestor animale.
Caldura animalelor este mai bin surprin de Barbel si Elsey , pictori a caror opera am descris-o mai demult.
Tu nu ai cum sa fii trol 😛 ce comentariul meu este mai bun ( la tine pe blog ma refer) 😛
Frumoase picturi. Cele cu caini au un dramatism impresionant, sunt foarte expresive. Multumesc mult pentru dezvaluirea surselor, am sa le vizitez cu siguranta !
Ma bucur ca ti-au placut.
Da, sunt foaerrte expresivi, se vede ca pictorul a studiat aceste animale cu mare atentie si timp indelungat.
si eu am dat peste el “googalind”( vorba ta) anul trecut si la fel,m-a impresionat acuratetea cu care contureaza expresivitatea aceastor suflete cu blanita…