All LoveImi doream sa admir cateva tablouri deosebite, aveam pofta sa vad ceva frumos.Cum “googaleam”(cred ca tocmai am inventat un verb), am dat peste peste pagina de cultura BBC-ului care gazduieste colectii si galerii de arta ce cuprind panzele celor mai importanti pictori ai lumii.

Admirand tablourile reproduse, ochii mi-au cazut asupra unuia care m-a impresionat prin expresivitatea sa si prin tema abordata.Se numeste “Fidelitate” si a fost pictat in 1871 de catre pictorul englez Briton Rivière reprezentant un prizonier inchis intr-o celula cu cainele sau alaturi ,care parca doreste sa ii aline durerea, tristetea , singuratatea.

Fidelity - Briton Riviere
Fidelity

Placandu-mi foarte mult aceasta pictura am inceput sa caut mai multe informatii despre Briton Rivière.

Briton Rivière s-a nascut intr-o familie de artisti, tatal sau,William Rivière, fiind profesor de desen la Universitatea din Oxford, iar unchiul sau, Parsons Rivière, a fost un recunoscut pictor peisagist in acuarele.Viata sa scurs intre anii 14 August 1840 – 20 April 1920. Sotia sa,Mary Alice Rivière,a fost membru corespondent a Royal Academy of Arts fiind o pictorita cunoscuta. Unul din cei sapte copii ai sai va deveni un foarte bun portretist.

S-a nascut la Londra avand descendenti hughenoti ajunsi in Anglia datorita persecutilor autoritatilor franceze din acele vremuri (intre anii 1400-1500).

Briton Rivière si-a incput cariera cu tablouri de compozitie gen “Romeo si Julieta”, sau “Seara Armadei Spaniole” dar aceste subiecte nu il atrag,subiectele sale preferate au in centru un animal foarte drag pictorului: cainele.

Isi termina studile la Universitatea din Oxford , devenind mmbru al Royal Academy of Arts, fiind la un pas de a ajunge presedintele acestuia.

“Intotdeauna am fost un mare iubitor de caini, dar am lucrat cu ei atât de mult încât am obosit sa cresc unul pentru mine.Cu toate acestea, nu se poate picta un caine decat daca esti pasionat de acesta.Lucrez cu un caine doar daca am un asistent care cunoaste bine comportamentul canin, care intelege cum se comporta animalele ….. Collie, cred, sunt caini cei mai agitati …. ogari sunt, de asemenea, foarte agitati, și așa sunt Fox Terrierii….” spunea pictirul care din 1865 a inceput sa redea in pictiurile sale animale.

A studiat comportamentul animal pana a inceput sa cunoasca cum se transforma corpul animalelor in functie de reactia acestora, si astfel a ajuns sa realizeze tablouri deosebite.

Va prezint cateva panze ale acestuui pictor englez, au sa va incante ochii 😛

Sympathy by Briton Riviere
Sympathy

'Requiescat',
Requiescat

His only Friend
His only Friend

Compulsary
Naughty Boy or Compulsory Education

Lady Roundway of Devizes, Wiltshire
Lady Roundway of Devizes, Wiltshire

Welcome
Welcome

Watchingdog
Watchingdog

size1
Faithful

PS. Daca doriti sa vdeti si alte lucrari puteti accesa pagina de colectii de pictura al BBCsau galeria de imagini al ArtMagick. Pacat ca nu sunt prezentate toate…