De-a lungul timpului am ezitat sa abordez pe blog subiecte legate de psihologie.
Va veti intreba de ce? Poate pentru ca psihologia nu mai este un hobby , ci ceva invatat si practicat. Totusi, deoarece mi s-a spus ca as ajuta mai multe persoane sa se relaxeze si sa dobandeasca o stare de calm voi incerca sa descriu o metoda care cu putina rabdare poate face minuni.
Este vorba de training-ul autogen.
Training-ul autogen este o tehnica de relaxare inventata in anii 30 de psihiatrul german Johannes Heinrich Schultz. Termenul autogen denota faptul ca pacientul este invatat sa isi induca singur starea de relaxare, prin autosugestie.
Antrenamentul autogen implica practicarea zilnica a cate trei sedinte de 15 minute fiecare, de inducere vizuala a starii de relaxare. Este o tehnica mentala si corporala simpla, derivata din hipnoza, ce presupune constientizarea corporala.
Pacientul invata cateva fraze pe care le va repeta in timp ce sta intr-o pozitie relaxata – intins la orizontala sau asezat pe scaun. Starea autoindusa permite mintii si corpului sa anuleze raspunsul la stres, promovand in schimb odihna si recuperarea. Practic, corpul primeste comenzi verbale care ii spun sa se relaxeze, controland respiratia, presiunea arteriala, bataile inimii si temperatura corporala. Pentru inceput, training-ul autogen se realizeaza sub ghidarea terapeutului, apoi pacientul va invata sa se “vindece singur” si va putea utiliza tehnica de antrenament autogen fie ori de cate ori va dori sa controleze nivelul de stres, fie pentru a se bucura de beneficiile relaxarii profunde si pentru a preveni efectele stresului cronic.
Exercitiul de training autogen variaza in functie de manifestarea fizica a relaxarii in diverse parti ale corpului, cum ar fi o senzatie de greutate in sistemul musculo-scheletic, sau caldura in sistemul circulator. Urmeaza apoi constientizarea batailor inimii, a respiratiei, abdomenului si fruntii. Antrenamentul autogen consta in sase exercitii care induc starea de relaxare coporala. Invatarea si stapanirea acestor exercitii dureaza aproximativ 4 – 6 luni, iar efectele sunt vizibile doar cu practicand regulat.
Gasiti un loc linistit, unde sa nu va distraga atentia niciun zgomot. Scapati de hainele stramte, ochelari sau lentile de contact. Asezati-va intins pe spate, fara perna, sau asezat pe un scaun, cu mainile pe genunchi sau pebratele scaunului. Trebuie sa va simtiti complet relaxati. Respirati de cateva ori scurt, apoi din diafragma (abdomen). Repetati-va in soapta:
Sunt complet calm
1. Bratul meu drept este foarte greu (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
2. Bratul meu stang este foarte greu (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
3. Inima imi bate calm si regulat (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
4. Respiratia mea este calma si regulata (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
5. Am o senzatie de caldura in abdomen (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
6. Am o senzatie placuta de racoare in frunte (repetati de sase ori)
Sunt complet calm
Se mi pot adauga unele fraze cum ar fi:
“Ini simt pleopele grele, fiecare celula din corpul meu este relaxata”
Nu treuie sa ne tinem strict de aceste aceste fraze le putem adapta in functie de nevoi, personalitate.
Foloseam acest trainning cand nu puteam adormi si ma ajuta.Il recomand celor care doresc sa se autocontroleze si sa obtina relaxare scapnd de stres.
Si eu m-am intrebat ,de ce niciodata (cel putin nu imi amintesc ) sa fi scris despre aceasta tema.