Hartia este un bun de care nu ne putem lipsi. Hartia este un consumabil universal, iar istoria sa dateaza inca de la inceputurile primelor civilizatii.
Odata cu egiptenii, apare papirusul extras din trestia de pe Nil. Papirusul a fost depasit ca si popularitate de pergament, creat in orasul Pergame din Asia Mica, fiind confectionat din piei de vitel si capra, spalate si slefuite. In anul 105 dupa Hristos a fost descoperita hartia in China, in timpul domniei imparatului Hoti. Ministrul Agriculturii, Tsai-Lun, realizeaza o pasta folosind carpe vechi, coaja si tocatura de lemn, tratate termic. Ca urmare a infrangerii chinezilor in batalia de la Samarkand, sunt dezvaluite invingatorilor arabi secretele fabricarii hartiei. Aceasta inventie ajunge apoi in Andaluzia, de aici in Cordoba si Sevilia si astfel apar primele mori de hartie in Europa. In anul 1250 apar primele mori italiene de hartie, la Fabriano.
Apar in Franta primele documente de arhiva, scrise pe hartie, cum ar fi: „Proces-verbal al notarului din Marsilia” (1248) sau “Registrul de anchete a lui Alphonse de Poitiers ” (1243), dar abia in secolul al XIV-lea sunt construite primele mori de hartie in Franta, la Troyes (1348) si Essonnes (1354).
Anul 1445 este perioada in care Gutenberg inventeaza tiparul. La 18 ianuarie 1799, Louis Nicolas Robert inventeaza prima masina continua de hartie, care permitea producerea unei cantitati mai mari de hartie, la preturi mai mici. Didot Saint Leger, Bryan Donkin si fratii Fourdrinier pun in functiune prima masina englezeasca de hartie, la Frogmore (Kent). In Europa si Statele Unite incepe dezvoltarea masiva a industriei de fabricare a hartiei. In 1850, in Anglia sunt 300 masini de hartie si in Franta 250. Creste consumul de hartie si carton pentru ambalaje.
Prima masina de hartie moderna din Romania incepe sa produca la Ambro, Suceava, in anul 1962. Tehnologiile de fabricare a hartiei continua sa evolueze, contribuind la dezvoltarea industriei, transmiterea cunostintelor si ambalarea produselor de larg consum.
Azi hartia este comercializata la scara larga. La papetti.ro, gasim cele mai bune materiale de birotica si produse de papetarie. Magazinul este specializat in comercializarea hartiei de calitate precum hartie copiator si hartie A4 ori A3, indispensabila in orice copyshop, firma sau institutie de stat.
O coala de hartie sau carton este fabricata plecand de la fibre celulozice. Aceste fibre sunt extrase in principal din lemn sau hartie si carton reciclate.
Pentru fabricarea hartiei exista 3 pasi importnati:
-Lemnul provine in principal din paduri, din pepiniere forestiere, precum si din reziduuri provenite de la fabricarea cherestelei, din tamplarie, de la fabricarea mobilierului si din constructii.
-Hartia si cartonul pentru reciclat (deseuri de hartie si carton) au origini diverse: industria (din procesele de transformare suferite de hartie sau carton, ambalajele industriale si comerciale, ziare nevandute, produse de birou, etc) si din uzul casnic (ziare vechi, ambalaje de uz casnic, etc).
-In timpul fabricarii hartiei pot fi adaugate materiale auxiliare (materiale de umplere, aditivi …), pentru a ajuta la imbunatatirea caracteristicilor hartiei.
In functie de tipul de hartie obtinut, aceasta poate avea mai multe caracteristici:
Luminozitatea. Mai exact cat de alba este hartia si cat de multa lumina reflecta. O hartie cu luminozitate mica inseamna un contrast mai mic intre hartie si cerneala. Astfel, tonurile de alb nu vor fi atat de albe, iar tonurile de negru nu vor fi la fel de profunde.
Opacitatea este gradul de patrundere a luminii prin foaie. Majoritatea hartiilor au un anumit grad de translucenta. Ridicati o foaie in lumina si veti vedea ca puteti distinge ceea ce este printat pe partea cealalta.
Greutatea (Grosimea). Hartia groasa are un aspect si se simte intr-un fel care denota calitate si importanta. Hartia subtire, chiar translucenta, poate duce cu gandul la ceva de slaba calitate sau la lipsa importantei acordata pentru documente.
Textura este cea care are in vedere cum arata si cum se simte o foaie de hartie. Depinzand de mai multi factori (cum este produsa, daca i-a fost aplicat un strat protector sau nu, daca sunt utilizate materiale reciclate etc.), hartia poate fi fina sau aspra, granulata, mata sau cu aspect lucios.
Alegerea trebuie facuta in functie de nevoile fiecarui client, iar magazinul papetti.ro are cea mai mare gama de produse din hartie la preturi cu adevarat avantajoase. Magazin cu functia de furnizor pentru firme care doresc sa aiba constant un stoc de hartie la dispzoitie, papetti.ro ofera hartie A4 de cea mai buna calitate, capsatoare, plicuri, caiete si registre sau hartie pentru formate mari. Cea mai buna investitie pentru facere ta o reprezinta hartia de calitate de la magazinul papetti.ro!
Craciun fericit si La Multi Ani, draga Eddie!
Zile de Sarbatoare cu bucurie, alaturi de cei dragi! 🙂
Multumesc, asemenea si tie Suzana 😛