Stiu ca o ducem greu,ca suntem frustrati, am ajuns sa inteleg foarte multe gesturi sau fapte, aparent fara logica…dar ce s-a intamplat in noaptea de 11/12 Ianuarie in Timisoara, imi este extrem de greu sa inteleg,sa pricep,si poate, sa accept….. sau mai ales, sa accept.

Ce s-a intamplat ?

Pe scurt.Un monument datand din 1906 (de fapt, refacut in acel an), Statuia Fecioarei Maria, un simbol al orasului Timisoara, cea care da numele zonei “Maria” sau “Piata Maria”, loc cu o incarcatura deosebita pentru unii din locuitorii uurbei, a fost vandalizata.Practic, a fost doborata de pe soclu…

Ce stim.

Se pare ca mai multi martori au vazut un tanar saten, intre 20-25 de ani, dand tarcoale monumentului.
Se mai spune ca ar fi fost retinut un tanar, in urma unor descrieri amanuntite facute de o cititoare pe oradetimis.ro.
Degetele de la o mana a statuii si coroana au fost sparte iar monumentul a fost daramat de pe soclu.
In zona au avut loc mai multe spargeri.

Se spun multe , se stiu putine.

Acestea sunt faptele culese de pe net.

Timp de mai mult de o suta de ani, nimeni nu a avut treaba cu aceasta statuie , care se afla pe locul unde a fost ars pe rug Gheorghe Doja,si pe care foarte multi timisoreni , prin munci prestate voluntar, au reusit s-o intretina si sa o imfrumuseteze; nu a stat in calea nimanui ci mai degraba a fost o incantare pentru ochi, a reusit sa scoata pe cineva din minti, suficient de mult, pentu a o rade de soclu.

Am trecut cu maisna prin zona respectiva , pe la ora 13, am vazut ceva agitatie si mini-maacara, dar nu mi-am imaginat ca e vorba despre un asemenea fapt incalificabil.

Dom’le daca nu mai rezisti, ia calmante, daca esti frustrat si suparat pe preoti , du-te la Mitropolie sau la Catedrala, la Diaceza, sau unde vrei tu, cearta-te, creaza o disputa verbala, si daca nici asa nu te calmezi , du-te si fa un dus rece, dar nu distruge monumente !!

Da-te cu capul de pereti, apeleaza la prieteni, mergi la psiholog , dar nu vandaliza ceva ce nu se mai poate reface…ma rog, sa speram ca se poate restaura monumentul.

Esti satanist, sau mai stiu eu ce alte stoluri ai in cap, okay, asculta muzica din repertoriul genului, scrie, umbla pe site-uri de gen (sunt cu sutele), dar ramai in parametrii functionali, nu devasta simnboluri carora nu le poti face fata, si care au fost un sprijin pentru cei au facut ceva, candva, pentru ca tu, sa te poti exprima astazi liber.

Esti furios ?

Da? Manifesta-ti furia constructiv….

Stii ceva ?

Eu sunt super-furios, si ma manisfest pe acest blog , nu ma duc sa daram monumente si nici sa agresez pe cineva…

Scriind aceste lucruri m-am mai calmat…

Iata si cateva imagini preluate de pe tion.ro

Un video preluat de pe RTV.

PS.Imi doresc ca de data aceasta , Politia sa fie macar cu 30% mai eficienta decat de obicei, iar Primaria sa se implice in restaurarea monumentului.