Monumentul caruia timisorenii ii spun “Maria”, este cunoscut si sub numele de “Tronul lui Gheorghe Doja” sau “Esafodul lui Doja”.

Inaltat in secolul XVII, monumentul initial o reprezenta pe Sfanta Maria, dar, de prin 1860, timpul incepe sa isi lase amprenta asupra sculpturii, aceasta deteriorandu-se.
Acest fapt a dus la necesitatea construirii unuia nou, astfel ca in 1906, a fost ridicat monumentul pe care il vedem astazi cand trecem prin aceea zona.

Monumentul este construit intr-un scuar, pe locul unde se presupune ca ar fi fost ars pe rug Gheorghe Doja, leader-ul taranilor rasculati la 1514, impreuna cu fratele sau Gregor Doja .

Monumentul, are o valoare artistica deosebita, fiind compus dintr-un baldachin asezat pe sase piloni in stil roman, sub care se gaseste statuia Sfintei Maria, sculptata din marmura de Carrara.

Pe spatele ansamblului se afla o inscriptie în maghiara: „Sfintei Fecioare Patroane, pe locul unde a suferit Gheorghe Doja cumplita moarte – Locuitorii oraşului Timisoara ofera ofranda pioasa acestui monument restaurat in 1906”.

Trecand prin fata lui, nu poti sa nu il admiri.Din cand, in cand, ii sunt schimbate florile sau lumarile, este vopsit gardul sau maturat de frunze. Va intrebati cine face toate acestea? Voluntari, oameni simpli….

Din banutii ce se aduna in cutia milei, se mai cumpara cate ceva pentru a conserva moumentul.De cand sunt nu am vazut acest monument ingrijit de un reprezentat al autoritatilor locale, poate sunt , desi nu prea cred…

Maria

PS.La 50 metri de acest monument, se afla Biserica protestanta si locuinta in care alocuit pastorul Laszlo Tokes, si de unde, incepand cu 15 decembrie 1989, avea sa inceapa Revolutia din Timisoara….