Turnul de apa din IosefinNu am mai vorbit de multa vreme despre monumentele din Timisoara,si cum acest blog este conceput si lansat in eter de pe malul Begai, simt ca mi-am neglijat misiunea asumata de a-mi promova orasul si de a-i face cunoscuta frumusetea.

Astazi am sa vorbesc putin despre Turnul de apa din Iosefin.

Aceasta frumasa piesa de patrimoniu al orasului a fost construita in anul 1914 dupa prpiectul arhitectului László Székely avand un frate geaman in cartierul Fabric al orasului, realizat in 1912.

Turnul de apa din Iosefin are o inaltime de 52 m si se reflecta admirabil in canalul Bega, avand un aspect demn in solitudinea sa.Parca vegheaza aceasta parte a orasului….

Dupa realizarea lucrarilor de canalizare a orașului, la capetele retelei de distribuiie au fost construite cele doua turnuri, pentru a face fata consumului mazim de apa din cursul zilei, pentru compensarea a acestuia.

Desi exista un proiect de restaurare a Turnului din 2011 realizat de Facultatea de Arhitectura din oras, inca nu s-a realizat nimic in aceasta privinta.Din pacate, interperiile si timpul, nu sunt aliati ai monumentelor istorice,interventia lor lasandu-si amprenta pe aspectul celor doua Turnuri de apa, inca, falnice dovezi ale dezvoltarii orasului, cei responsabili de acest lucru continua sa ramana si sa priveasca pasiv cum ni se degradeaza punctele de referinta ale istoriei urbei pe care e fac ca o conduc.

Multe orase au reusit sa isi restaureze turnurile de apa si sa le transforme in atractii turistice.Noi de ce nu am putea??? Sa fie oare din cauza faptului ca primarul este preocupat mai mult de ciorile din oras???

Nu stiu si nici nu ma intereseaza, dar am pretentia ca cetatean al Timisoarei sa se conserve istoria (care a mai ramas) din orasul meu.Nu cred a cer chiar atat de mult…..

Se spune ca istoria uitata tinde sa se repete…Eu as reflecta la treaba asta.

Cateva imagini cu Turnul de apa din Iosefin, o alta bijuterie al lui Székely, artizanul celor mai frumoase cladiri din Timisoara.

Turnul de apa din Iosefin

Turnul de apa din Iosefin

Turnul de apa din Iosefin

Turnul de apa din Iosefin

Turnul de apa din Iosefin

PS.Postarea se indreapta si catre rubrica lui Sorin, “Reflexii in oglinda”.