Nu am mai vorbit de multa vreme despre monumentele din Timisoara,si cum acest blog este conceput si lansat in eter de pe malul Begai, simt ca mi-am neglijat misiunea asumata de a-mi promova orasul si de a-i face cunoscuta frumusetea.
Astazi am sa vorbesc putin despre Turnul de apa din Iosefin.
Aceasta frumasa piesa de patrimoniu al orasului a fost construita in anul 1914 dupa prpiectul arhitectului László Székely avand un frate geaman in cartierul Fabric al orasului, realizat in 1912.
Turnul de apa din Iosefin are o inaltime de 52 m si se reflecta admirabil in canalul Bega, avand un aspect demn in solitudinea sa.Parca vegheaza aceasta parte a orasului….
Dupa realizarea lucrarilor de canalizare a orașului, la capetele retelei de distribuiie au fost construite cele doua turnuri, pentru a face fata consumului mazim de apa din cursul zilei, pentru compensarea a acestuia.
Desi exista un proiect de restaurare a Turnului din 2011 realizat de Facultatea de Arhitectura din oras, inca nu s-a realizat nimic in aceasta privinta.Din pacate, interperiile si timpul, nu sunt aliati ai monumentelor istorice,interventia lor lasandu-si amprenta pe aspectul celor doua Turnuri de apa, inca, falnice dovezi ale dezvoltarii orasului, cei responsabili de acest lucru continua sa ramana si sa priveasca pasiv cum ni se degradeaza punctele de referinta ale istoriei urbei pe care e fac ca o conduc.
Multe orase au reusit sa isi restaureze turnurile de apa si sa le transforme in atractii turistice.Noi de ce nu am putea??? Sa fie oare din cauza faptului ca primarul este preocupat mai mult de ciorile din oras???
Nu stiu si nici nu ma intereseaza, dar am pretentia ca cetatean al Timisoarei sa se conserve istoria (care a mai ramas) din orasul meu.Nu cred a cer chiar atat de mult…..
Se spune ca istoria uitata tinde sa se repete…Eu as reflecta la treaba asta.
Cateva imagini cu Turnul de apa din Iosefin, o alta bijuterie al lui Székely, artizanul celor mai frumoase cladiri din Timisoara.
PS.Postarea se indreapta si catre rubrica lui Sorin, “Reflexii in oglinda”.
Reflexia in apa a turnului pare ca vrea sa iti aline supararea ca nu se face nimic pentru conservarea acestor constructii atat de frumoase. Poate ca, totusi, cine stie, va aparea vreodata un edil interesat de renovarea si pastrarea unor dovezi istorice cum este Turnul de apa din Timisoara.
Sa ai zile frumoase !
Sa speram 😛
Daca nu se iveste un edil care sa conserve aceste monumente sunt tentat sa candidez si eu la primaria Timisoara pe modelul lui Niciusor Dan.
de ce nu stim sa pastram sau conservam ce avem frumos,reprezentativ,nu stiu…
si pe mine ma dor multe locuri frumoase din Bucuresti…
iubesc orasul tau,mi-a facut placere sa aflu amanunte despre acest “stalp” din trecut al Timisoarei…
Apreciez faptul ca iti place irasul meu, tocmai de aceea doresc sa ii dezvalui unele monumente pe care nimeni nu se osteneste sa le scoata la lumina.
Uneori se spune despre Timisoara ca nu are nimic de oferit dpv turistic, eu doresc sa demonstrez constrariul… sper sa si reusesc…. 😛
E bine ca te-ai gandit la Turnurile de Apa, Cartim! Contributia lui László Székely imi place tare mult, avand in vedere ca se inscrie in curentul Art Nouveau, de care sunt pasionata. Cate alte cladiri sunt in Timisoara (vezi, de ex. complexul de case din Piata Plevna) care ar trebui renovate! Dar e necesar un efort sustinut, sa se renoveze cam in acelasi timp ca daca le insira pe o perioada lunga si cu treaba de mantuiala care se face acum, pana termina unul, se darama iar altul.
Da, László Székely este sinonim cu curentul Art Nouveau prezent in Timisoara.Ar fi ideal daca s-ar realiza o restaurare in acelas timp a cladirilor importante din oras.
In Berin am vazut acest lucru, cladirile caresunt dintr-o anumita perioada se restaureaza in acelas timp. Mi se pare o chestie inteleapta.
Sunt multe astfel constructii ,de care nimeni nu e interesat de renovarea si pastrarea unor dovezi istorice de voloare.
Imaginile, sunt atat de reprezentative, de deosebite!
Reflexii remarcabile!
O searã seninã îti doresc si eu !!
Multumesc pentu cuvintele frumoase,ma bucur ca ti-au placut imaginile postate.
Ma simt impacat ca in sfarsit am reusit sa iau parte la rubrica invetata de tine 😛
Aveti noroc ca inca este in picioare insa ar fi fost si pacat sa se intample altfel. Sunt orase in care s-au demolat aceste turnuri. Poate nu erau atat de frumoase ca acesta…dar nu trebuia sa se intample astfel…
E o adevarata mica bijuterie, chiar imi place mult turmul.
Reflexia sa, de asemenea.
Noapte buna! 🙂
Faptul ca se afla inca in picioare se datoareaza iscusintei constructorilor si al arhitectului…Ca nu a fost demolat este o mca eningma , se pare ca cei de Apa-Canal aveau inca nevoie, sau pretindeau ca au nevoie de aceste turnuri si astfel acestea s-au pastrat.
Cum Societatea de distributie a apei a intrat in subordinea Primariei, aceasta a hotarat ca nu mai este nevoie de ele….
Concluzie : cei de la Primarie sunt inconstienti…
Noapte frumoasa, Elly 😛
Foarte interesanta postarea si reflexiile !Sper sa fie pastrate aceste adevarate simboluri ale istoriei si musai restaurate !
Multumesc frumos Naica 😛
In speranta ca vocile noastre vor fi auzite , suntem cativa bloggeri care vociferam …Sa speram ca ne va auzi si primarul…..
Ar merita un tur de genul asta in fiecare oras de provincie. Stiu ca prin 2005 (multa vreme de-atunci) facusem asta pentru Valcea, insa rezultatul s-a concretizat intr-o brosura (blogul meu a aparut la un an si mai bine dupa).
Este o idee buna ,Krossfire, eu m-am gandit sa scot o brosura cu toate monumentele de referinta ale orasului dar as avea nevoie de un sponsor….
La editurile locale ai incercat :)?
Inca nu, imi dorsc sa pun la puncy materialele adunate si apoi sa caut pe la edituri suport.Pe langa materiale, doresc sa fac upfate la fotografiile cu monumentele din oras…Suna perfectionismdar vreau sa prezint ceva bine realizat 😛
Daca nu gasesc intelegere laedituri voi suporta din banii proprii cateva exemplare si apoi le voi prezenta mai departe…..Este cevva cu bataie lunga dar am de gand sa fac acest lucru.
Sunt astfel de turnuri si in alte orase, dupa cum se vede daca e sa compar turnul din Braila cu acest turn nu pot spune decat ca au doar elemente comune, motiv pentru care cred ca parca le-a facut toate odata…
Cine stie? Poate au fost facute in aceeasi epoca.
Ideea este ca ar trebui salvate si nu lasate in paragina…
Multumesc pentru comentariu, Mihai.