Mi-am propus acum catva timp, sa scriu cateva randuri despre Timisoara.
Am tot amanat , pana cand am fost tras de maneca si mi s-a spus: “Hei , tati draga, tu cand ai de gand sa scrii si despre orasul nostru ? Promovezi o serie de orase si castele, dar Timisoara?? Cu ea cum ramane?”
Asa ca, m-am conformat.
Timisoara este un oras multicultural, asa ca am pornit . intr-o “excursie” in propriul meu targ, privindu-l cu ochi de turist, am fotografiat cateva biserici pe care le-am considerat mai reprezentative, in special catolice si ortodoxe (la cele protestante si la sinagogi, nu am ajuns).
Primul popas l-am facut in Piata Unirii unde in mijlocul cladirilor vechi cu arhitectura lor baroca, ma simteam aruncat in timp, intr-o oaza a Timisoarei moderne, desprinsa, parca, din alt veac, cand orasul era inca un puternic centru comercial al vechiului Imperiu si supranumit “Mica Viena”. Cand te aflii in acest loc, ai impresia ca traiesti intr-un univers paralel,; nimic nu te face sa banuiesti ca dincolo de acest spatiu linistit, vei da peste tumultul unui oras aflat intr-o permanenta miscare.
Cel mai impresionant si mai valoros monument din acel loc este Domul sau Catedrala Catolica.
Constuit dupa planurile renumitului arhitect vienez Josef Emanuel Fischer von Erlach, piatra de temelie a splendidei constructii fiind pusa in 6 august 1736 si finalizata in 1774.Lucrarile au fost efectuate in doua etape, fiind intrerupte de ciocnirile cu otomanii.
Cu turle ce au au o înaltime redusa, datorita apropierii sale de zidului cetatii, interiorul Domului este bogat si somptuos, remarcandu-se cele noua altare decorate in stil baroc si rococo, sculptate de vienezul Johan Müller, impodobite cu tablouri semnate de Michael Angelo Unterberger, orga in stil Ludovic al XVI-lea, copie a celebrei orgi din biserica Sf. Suplice din Paris, dar si usile de stejar ornamentate cu grilaje din nichel pur, precum si doua sculturi efectuate de sculptorul vienez, Johann Joseph Rossler.
Domul poarta hramul Sfantului Gheorghe,dupa numele primului episcop si intemeietorul diacezei, Gerhard von Sagredo, botezat Georg.
Trebuie sa incerc sa fotografiez si interiorul care este de-a dreptul impresionant.
Catedrala Mitropolitana din Timisoara
Edificiul maiestuos al Cateralei Ortodoxe se ridica in fata Operei din Timisoara, fiind construit pe un teren mlastinos in realizarea fundatiei a fost turnata o placa de beton, in grosime de cativa metri,pe 1186 de piloni.Constructia are o lungime de 63 de metri, o latime de 31, 98 metri, iar turnul principal se inalta la 83, 7 metri, arhitectura sa fiind o combinatie reusita intre stilul bizantin, elementele decorative sunt asemanatoare cu cele ale moscheii Sfinta Sofia din Constantinopole si cuelemente caracteristice bisericilor moldovenesti. Acoperisurile turnurlor sunt acoperite cu placi ceramice colorate, iar treptele, soclul edificiului, coloanele si pilonii si elementele decorative de la usi si ferestre sint cioplite din piatra naturala provenind de la Banpotoc. Iconostasul are o suprafata de 135 de metri patrati, este suflat in aur de 22 de carate, si este decorat cu elemente specifice stilului brancovenesc.
Clopotele, in greutate de 8. 000 de kilograme, au fost acordate de compozitorul Sabin Dragoi, dupa o compozitie proprie.
Catedrala a fost inaugurata in1946 in prezența Regelui Mihai si are htamul “Trei Ierarhi”.
A devenit un simbol al orasului, pe treptele ei , 40 de tineri, si-au gasit sfarsitul, pentru ca cineva a fost prea las sa deschinda portile sfantului lacas…
PS.Initial, am avut intentia de a pune doar fotografii, apoi m-am gandit sa ma interesez putin si de ceea ce prezint, sunt atatea locuri frumoase in acest oras, pacat ca multora nu le stim semnificatia, iar cei care ne puteau spune, au trecut in lumea umbrelor…
Nu ne ramane decat sa depunem un minim de efort, citind despre oras, pentru ca aceste informatii sa nu se piarda.
Bună Ziua !
… către "Cartim" !
~
Vă mulţumesc ! Voi "cerceta" cu plăcere întregul Blog !
Acest prim articol (pe care tocmai l-am citit) mă asigură de CALITATE !
~
…
~
Cineva, ne-a acordat UN PREMIU !
Altcineva (adică eu) … avea mustrări de Conştiinţă ! … aşa am ajuns AICI ! Simplu, … nu-i aşa ?!!
Alice Diana Boboc, îţi Mulţumesc !
Astăzi, premiul de la dvs. este ACEST Blog ! [Cartim Blog – My point of View] … semnat Cartim.
~
Cornelius,
foarte fain
Vasazica, onor preotii ortodocsi n-au deschis portile catedralei… ce rusine!
Domul catolic e un monument splendid, tipic vienez; de o eleganta cum rar am vazut…
@Doar Atat iti multumesc pentru aprecieri si astept sa explorezi acest blog in speranta ca iti va place.
Bine ai venit 😛
@Karla, da asa a fost atunci in Decembrie , de aceea nu prea inteleg prin ce este Catedrala un simbol al Timisorii…
Cat despre Dom, este foarte frumos, in exterior pare simplu dar in interior este superb, intr-adevar simplitatea ii comfera o anumita eleganta, dar intreg acel perimetru este astfel, toate cladirile sunt in stil austriac.
Frumoasa descriere. Daca ajung prin Timisoara te voi lua ca ghid :P.
😛 Okay, se face dar voi face un "serial" cu principalele monumente ale orasului insotite de imagini, asa ca vei avea un ghid online al orasului de pe Bega.
… Timisoara – orasul rozelor. Parcul Rozelor este un simbol din istoria orasului … 😉
Cum nu se stie cine a zavorit biserica? Femeia de serviciu, evident, lucra pentru Securitate iar popa era plecat cu sorcova.
Cartim, m-ai refuzat politicos sa fi ghidul meu :)) 😛
@Anyta,eu nu te-am refuzat deloc, dar mi-ai dat ocazia sa spun ce va urmma in aceasta pagina numita "Timisoata" 🙂
@Richard, este cel mai comod sa acuzam femmeia de serviciu 😛 Popa mare chiar nu era in tara, Mitropolitul Banatului se afla la muntele Athos in aceea perioada , dar asta nu exclude faptul ca colabora cu Secu ….
@Freeseodesign, am sa prezint si Parcul Rozelor desi nu am prea multe date despre el dar vopi face :sapaturi" pentru a afla 😛 😛
Superba catedrala din Timisoara, dar parca tot cea din Iasi este cea mai cea.
Seara buna!
Nu am fost la Iasi, si nu stiu cum este, am sa dau o cautare pe amicul Google sa vad, picturile din interior sunt frumoase iar la Dom,tablourile sunt superbe, unicate.
Ideea este ca aceasta Catedrala a intrat in istorie,eu o cad facand parte din contextul acelor evenimente, simbolul ei se dubleaza si pozitiv si negativ… am cateva trairi contradictorii legate de acest edificiu.
Foarte frumos oras, Timisoara!
Multumesc pentru hotararea luata…de a face un jurnal despre locurile preferate!
Foarte util!
Elena Udrea ar trebui sa-ti dea un premiu pentru promovarea Romaniei!
Pe gratis!
Salutari!
😛 😛 😛 Ce fainn:P 😛
Premiul primit e la tine e mai valoros decat 10 premii primite de la frumoasa Elena 😛
Fac acest jurnal pentru ca sunt locurile mele preferate , si mai am atatea de prezentat, mi-e teama sa nu plictisesc, dar ma gandesc ca multa lume nu a ajuns in acele locuri si poate citind aceste randuri , se poate hotari spre unul din acele frumoase locuri pe care le-am vazut.
Incercarea de a prezenta monumente , castele si cetati vine din faptul ca am remarcat ca foarte multa lume nu cunoaste semnificatiile istorice ale acestora.
Sper sa reusesc 😛