In Timisoara exista cateva cladiri realizate in stiil gotic englezesc, construite din caramida rosie si avand trei etaje.

Printre ele se afla si Centrul Confensional Reformat,mai bine cunoscut sub numele de “casa lui Tokes”.

Cladirea deosebit de cocheta, a fost martora evenimentelor care au inceput aici si apoi ca un tavalug, au cuprins Bucurestiul si toata tara, in anul de gratie 1989.

Pe linistita strada “Timotei Cipariu” incepand cu 15-16 Decembrie 1989 a inceput ceea ce astazi, numim sec “evenimentele din Decembrie”.

Imi cer scuze ca nu pot fi la fel de sec si nu pot uita ceea ce am trait la o varsta foarte frageda, si ca in fiecare an, reinprospatez memoria celor care au uitat acele zile.

Cred ca daca mi s-ar fi cerut vreodata o parere, unde s-ar produce inceputul unei Revolutii , as fi dat numele altor strazi , pe care le-as fi considerat mai agresive, sau cel putin mai potrivite ca decor pentru inceputul unor evenimente istorice.”Timotei Cipariu” este una din cele linistite , cel mai putin aglomerate strazi si cu un aspect care a ramas intact din punct de vedere arhitdectural, al stilul vienez secesionist si al inceputului anilor 1900, din oras.

Casa care a intrat in istorie ca fiind locul unde s-au aprins primele scantei ce aveau sa ne readuca in Europa, se asemena arhitectural atat cu conacele englezesti, cat si cu casele pe care le vedem la Amsterdam.

Cateva imagini.

PS.Pe langa faptul ca aceasta cladire a ramas in memoria colectiva ca fiind locul de unde a inceput Revolutia de la Timisoara, ea este considerata si monument istoric datorita stilului arhitectural mai putin obsnuit la noi tara, dar foarte bine conservat si deosebit in eleganta sa.