Cum am mai spus intr-un post, ca sa fac 1.500 de km, am nevoie de o motivatie 😛 asa , de dragul motivatiei.

In Octomnrie 2008 ,a trebuit sa ajung in Berlin la ziua se nastere a unchiului meu.

Auzisem ca se deschisese in Berlin, Muzeul Madame Tussaud (Muzeul Figurilor din Ceara), asa ca nu am avut nimic de obiectat, aveam ceva stabilit in sfecla.

Ce este Muzeul Madame Tussaud?

Este o retea de muzee deschisa in marile capitale ale lumii ce adapostesc figurinele de ceara ale celor mai influente si marcante persomalitati politice, stiintifice si culturale  ale momentului si ale istoriei.

Dar cine a fost Madame Tussaud ?

Anna Maria Grosholtz s-a nascut la Strasbourg, in Franta. Mama ei lucra ca menajera la un medic ,dr. Philippe Curtius, care avea ca hobby modelarea in ceara. Acesta a luat-o pe Maria ca ucenica si a invatat-o tainele modelarii in ceara.

Prima sculptura realizata de viitoarea madame Tussaud a fost aceea a ducesei Marie-Jeanne du Barry, amanta regelui Ludovic al XV-lea al Frantei ( aceasta sculptura a rezistat timpului, ea fiind expusa la muzeul din Londra ).

Au iurmat apoi personalitati ca: Voltaire, Jean-Jacques Rousseau si Benjamin Franklin.In timpul Revolutiei Franceza 1789 si in anii urmatori , ea a creat o serie de sculpturi ale personalitatilor din aristocratia franceza care erau ghilotinate de revolutionari. A creat o multime de masti mortuare.

In 1795, se casatoreste cu Francois Tussaud, acesta dandu-i ocazia sa se reinventeze, creindu-si un nou nume de scena cu care va intra in istorie. Stabilita la Londra, Madame Tussaud deschide Muzeul cu acelas nume , unde pe langa exponatele reprezentand sosiile personalitilor vremii exista si o “Camera a Oarorilor” unde erau expuse mastilor celor executati in timpul Revolutiei Franceze.

Printre personalitatiile pe care le-a intruchipat in ceara aceasya domna, se numarau: Horatio Nelson, Sir Walter Scott,Robespierre, George al III-lea si un autoportret.

Interesant este faptul ca la Londra s-au pastrat 400 de sculpturi originale create de madame Tussaud dar in 1921 in urma unui incediu si in timpul bombardamentelor din timpul celui de-al doilea razboi, multe din aceste creatii au fost distruse dar s-au pastrat matritele originale ceea ce a permis refacerea lor.

Astazi muzeele Madame Tusaud le regasim in marile capitale ale lumii: Londra, Amsterdam,New York,Washington, D.C., Bangkok, Berlin, Dubai, Hamburg, Hollywood, Hong Kong, Kabul, Lahore, Las Vegas, Shanghai,Viena.

Cel din Berlin s-a deschis in octombrie 2008 si a avut o deschidere putin controversata deoarece a fost expusa si figura lui Hitler , in buncar , iar statueta este protejata de sticla( explicatia fiind ca sosia lui Hitler nu a scapat de devastare in nioci unul din muzee) .

Cand am pasit in muzeu m-am trezit inconjurat de personalitati.

Am stat fata in fata cu Einstein care imi explica teoria relaticitatii , am luat loc in pe canapeua lui Sigmund Freud imaginandu-mi ca sunt la o sedinta de psihanaliza, l-am vazut pe Kennedy rostind faimoasele cuvinte din balconul Primariei din Berlin “Ich bin ein Berliner”,am admirat-o pe Marlene Dietrich cantand “Lilly Marlene”, pe frumoasa Rommy Schneider in rolul din “Sissi”, pe Liza Minnelli in” Cabaret” pe Brad si Angelina , Johnny Deep, Beatles, Madonna, MJ, si multi altii.

Am trecut pe langa Tom Cruise si i-am spus “Entschuldigung” (“scuzati”) , mi se parea ca il lovisem crezand ca e un vizitator 😛 nu mi-am dat seama ca e figurina.

Am trecut si pe langa Merkel , am stat alaturi de Sarkozy si de Bush, Gorbaciov , Schimdt, sincer ma simteam bine intre atatia cancelari si presedinti de state , era prezent si Papa Benedict.

A fost imbulzeala mare , find deschis doar de vreo doua saptamani si din pacate nu erau expuse cateva piese semnificative, cum ar fi aceea a lui Marlyn Monroe.

Dar a meritat toti banii.

Sper ca anul acesta, daca ajung prin Berlin, sa mai fac un tur al muzeului.

Va invit sa vedeti muzeul prin catteva poze .

Enjoy it.

PS.Pentru cei ce doresc sa viziteze muzeul din Berlin puteti accesa site-ul Madame Tussauds Berliniar pentru cei care nu ajung in Berlin, le pun la dispozitie pozele facute de mine din albumul online Madame Tussauds Berlin