10 exemple de fidelitate si afectiune

Fidelitatea, loialitatea au fost considerate,  pana nu demult , trasaturi ale omului.Sacrificiul de sine si devotamentul fata de partener au  fost atribuite doar  fiintelor umane…

Daca omul este singurul dotat cu ratiune acest lucru nu inseamna ca este si cel mai fidel partener…Omul cauta , jura fidelitate absoluta, considera ca este monogam dar de cate ori  se tine de cuvant intr-o viata?

Foarte rar s-a intamplat ca doi  oameni ce formeaza  un cuplu sa ramana fideli trupeste si mental , unul altuia. Dragostea aclamata de poeti, sau cea citita in romane , ramane , in mare parte , un ideal.

Viata bate filmul, romanele si imaginatia. In acest context lumea animala ne mai da o lectie. Una de moralitate …Animalele nu sunt ipocrite, nu mint si raman alaturi de partenerul lor “la bine si la rau, pana moartea le va desparti”….Este impresionant devotamentul si afectiunea pe care o nutresc    fata de partenerii lor.

Iata cateva exemple de animale fidele de la care putem invata:

 

Pinguinii

 

Aceste pasari pe care le-am asemuit mereu cu niste omuleti in frac fac ca gerul aspru sa para o nimica toata pastrand caldura in inimile lor. Ei formeaza un cuplu fiind despartiti doar de vitregia naturii ele migrand sute de kilometri pentru a face rost de hrana in ceea ce atat de plastic cercetatorii au numit “marsul pinguinilor”. Ei isi cresc puii si ii hranesc impreuna…

 

Lebedele albe

 

Aceste gratioase pasari pastreaza fidelitate aceluiași partener toată viata. Viata lor se scurge scurge lin iar ei isi daruiesc prietenie, ajutor, armonie , grija unul fata de altul, compasiune.

 

Vulturii

 

Aceste pasari sunt adevarate modele.Traiesc in niste conditii vitrege care le-au cizelat taria , sunt maiestoase si neinfricate, iar faptul ca sunt monogame a fost un motiv in plus sa fie alese ca emblema a uneia din cele mai puternice tari ale lumii.

 

Gibonii

 

Puternice, inteligente, aceste animale isi traiesc viata impreuna pana la moarte gibonii stabilind in relatie drepturi egale.Fac totul impreuna , isi cresc puii impreuna impartindu-si egal sarcinile de parinti.

 

Albatrosii 

 

Se spune ca relatia lor indelungata se datoreaza deplasariilor lungi  ale sotului si dansului ritualic oarecum comic dar plin de dragoste ale sotiei.Cert este ca aceste pasari sunt monogame raman impreuna pana dispar in calatoriile grele si pe suprafete intinse.

 

Lupii

 

Frumusetea lor este binecunoscuta, loialitatea deasemenea…Haita este condusa de lupoaica iar commportamentul lupului fata de aceasta este tandra, gingasa si deosebit de afectuoasa, fiind desparti doar de moarte.

 

Castorii

 

O caracteristica a castorilor este faptul ca familia este condusa de femela castor.Putem considera ca si in acest caz ca si in acela al lupilor secretul indelungatului paterneriat dintre soti se datoreaza intelepciunii si intuitiei feminine.

 

Porumbeii

 

De-a lungul timpului , in multe opere de arta , porumbeii apar in perechi devenind un simbol al iubirii si al devotamentului.Ei au fost ce care  l-au inspirat pe Shakespeare sa scrie poezia ,,Phoenix-ul și porumbița”.Chiar si astazi cand vedem doi indragostiti ii catalogam ca fiind “doi porumbei”.

 

Bufnițele Tyto

 

 

Pe langa intelepciune bufnitele sunt si exemplu de fidelitate. Masculul ii face curte alesei sale timp de un an.Construieste o casa si isi invita aleasa sa-i calce pragul iar daca aceasta accepta atunci se intemeiaza familia.Cand vor aparea puii , masculul ia asupra lui toate grijile ce tin de buna starea casei si familiei.

 

Vulpile

 

Vulpile formeaza un cuplu trainic care trece peste orice incercari.Sunt impreuna pana la moarte iar daca din nefericire, vulpoiul ramane vaduv acesta nu isi va cauta niciodata o alta partenera si isi va pretrece restul vietii in “simguratate”.

 

Lumea animala ne poate sluji ca exemplu in orice imprejurare.Pacat ca o ignoram si facem tot posibilul sa o distrugem in loc sa gasim o cale pentru a convietui amiabil si sa invata din ceea ce aceasta ne ofera prin faptul ca poseda un simt pe care noi l-am pierdut : instinctul.

 

Idee preluata de aici.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 Comments

  1. Foarte frumos articolul, multumesc pentru postare 😀

    • Ma bucur ca ti-a placut 😛 multumesc si eu 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LIKE ME ON FACEBOOK

RECOMAND

COMMERCIAL

evomag.ro%20 libris.ro elefant.ro

CATEGORIES

ARCHIVES

Blog Award

Blog Award

Photo Award

Semn spre carte

FOR MYSELF

www.PRchecker.info

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Copyright

Creative Commons License
Cartim Blog - My Point of View by Caritm is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Romania License.
Based on a work at www.cartim.ro.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.cartim.ro/.