Ca sa ma destind putin ( si sa va destind), mi-am spus sa scriu ceva despre unele prietenii mai putin obisnuite,nascute intre diverse animale si pe care acestea ni le dau ca pe o lectie spre toleranta si respect.

S-a constatat ca animale precum cainii sunt capabili de emotii.Emotiile comune atat oamenilor cat si cainilor sunt cele care presupun compasiune si empatie. Datorita selectiei de secole creierul cainlor a suferit treansformari deosebit de mari datorita traiului alaturi de om, ajungand sa secrete anumite suubstante neurochimice similare cu ale noastre.

Iata si cateva exemple la care nu ne-am gandi in mod normal..

Labratorul devenit mama adoptiva a doi iepurasi

Koa, o Labradorita aurie din San Francisco in varsta de 6 luni,pe cand se juca in curtea casei urmarind o soparla, a gasit cuibul a trei pui orfani de iepuri de camp.De cand i-a gasit , Koa a devenit pentru cei doi iepurasi supravietuitori, o adevarata mama.Desi Koa nu a mai fost mama , i-a hranit si ingrijit ca una autentica, iar puiutii s-au dezvoltat normal fiind deosebit de jucausi si vioi.

Legatura deosebita dintre un ghepard si un caine

Sanurra, un pui de ghepard dintr-o rezervatie din statul Oregon, fiind singur si neavand frati care sa il retina in rezervatiae, s-a imprietenit de la varsta de de 5 luni cu Ellie, o catelusa din rasa Ciobanesc Anatolian, devenind prieteni nedespartiti.
In Africa, aceasta rasa de caini este folosita pentru a tine la distanta gheparzii de turmele de bovine.
Captivitatea, se pare, schimba putin lucrurile.

Prietenia dintre un urs polar si un caine

Se spune ca ursii si cainii sunt dusmani naturali.Imaginile surprinse de fotograful Norbert Rosing la o canisa cu 40 de caini de sanie, contrazic aceasta afirmatie.Un urs polar si-a facut aparitia la aceasta canisa si pe cand majoritatea cainilor latrau, Hudson, a ramas calm si a inceput sa dea din coada.Cele doua animale s-au mirosit, s-au “tatonat”, iar apoi au inceput sa se joace. Latraturile au incetat, iar ursul polar a revenit si in zilele urmatoare pentru a ” se juca”.

Papagalul latrator

Pop Paddle este un catel din rasa Bichon Maltese care a fost adoptat de o familie din Australia. In mod ciudat, Pop Paddle, s-aa imprietenit cu guralivul Angus, papagalul casei, ajungand sa il invete pe acesta cum sa isi tina in frau temperamentul vulcanic de zburator rasfatat.Pe de alta parte , Angus, un bun imitator, a invatat “sa latre”, astfel ca ori de cate ori doreste sa atraga atentia prietenului sau asupra sa, incepe sa ii imite latratul.

Cainele care protejeaza bobocii de rata

Yogi, un caine din rasa Corgi, si-a privit ciudat si curios stapanul cand l-a vazut pe acesta aducand acasa o cutie. Cand si-a bagat capul in cutie sa vada cu ce are de-a face, Yogi, a ramas fascinat de acele creaturi galbene si galagioase. Dupa ce le-a mirosit si lins , bobocii de rata, se pare ca si acestia au fost, la randul lor, fascinati de Yogi si din aceea clipa l-au urmat peste tot.
De fapt, acest comportament la rate se numeste “imprinting”, ceea ce inseamna transferul natural si instictintiv de a-si urma mama, fie ca aceasta ia forma unui om , unui patruped , sau al oricarei alte fiinte. Asa sunt ratele 😛

PS.Sper ca v-am amuzat putin cu aceste povestiri, inspirate din Cesar’s Way magazine

Din experienta personala, pot aminti doar prietenia foarte buna a unei gaini , Cleo, cu cainele meu , Buck, un Ciobanesc German, care dormeau si mancau impreuna, catelul fiind bodyguardul gainii, in relatia ei cu un cocos abuziv 😛