In calatoriile internationale, cetatenii romani au nevoie de pasaport. Pasaportul este documentul care stabileste identitatea si elementele de identificare ale persoanei careia ii apartine. Inainte de a merge la sediile Directiei Generale de Pasapoarte, te vei informa de orarul de functionare si ce acte trebuie pentru pasaport. Aceste informatii le-am gasit pe site-ul thebreak.ro, informatii foarte utile si profesioniste. In acest moment, in tara noastra exista trei tipuri de pasapoarte electronice simple. Acestea sunt:

-pasaport simplu electronic, destinat persoanelor care au implinit varsta de 12 ani si au valabilitate cinci ani;

-pasaport simplu electronic pentru minorii sub 12 ani, cu valabilitate de trei ani;

-pasaport simplu temporar destinat persoanelor care au pierdut pasaportul sau nu il pot folosi pentru a calatori in tara de destinatie, cu valabilitate de un an. Pasaportul se poate face in orice judet, la sediile Directiei Generale de Pasapoarte. Actele necesare pentru eliberarea pasaportului sunt:

-actul de identitate( Carte de Identitate, Buletin) care sa fie in termen de valabilitate;

-dovada achitarii taxelor pentru eliberarea pasportului;

-pasaport anterior expirat, daca acesta exista.

In cazul eliberarii unui pasaport simplu temporar, pentru un minor, care nu a implinit 14 ani, este nevoie de urmatoarele acte: certificat nastere al minorului, in original; actele de identitate ale ambilor parinti, al unuia dintre parinti sau reprezentant legal, in original; dovada taxei pentru emiterea pasaportului, pe numele minorului, in original.

Taxele pentru pasaport pot fi achitate prin Internet Banking, virament bancar, mandat postal sau numerar. Documentul de plata trebuie sa contina:

– numele, prenumele si CNP-ul persoanei care solicita eliberarea pasportului;

– tipul documentului solicitat, contul IBAN, codul fiscal si numele Prefecturii judetului.

Prezenta solicitantului la pasaport este obligatorie. Daca stii care sunt actele necesre pentru eliberarea pasaportului iti va fi mai usor sa il obti la timp cand vei avea nevoie.

Tot pe site-ul thebreak.ro, am gasit informatii utile despre acordarea concediului pentu cresterea copilului, cine poate beneficia si despre indemnizatia lunara pe care o primeste unul dinte parinti. De concediul pentru cresterea copilului, poate beneficia atat mama, cat si tatal copilului, iar perioada de acordare este de 2 ani sau 3 ani(in cazul unui copil cu handicap). Concediul pentru cresterea copilului incepe imediat dupa terminarea perioadei de concediu postnatal. Pentru a beneficia de indemnizaia de crestere copil, persoana care solicita trebuie sa indeplineasca o coditie esentiala: sa fii realizat venituri impozabile de cel putin 12 luni consecutiv in ultimi doi ani anteriori nasterii copilului.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin